Με οργή υποδέχθηκε η Αγκυρα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον πιλότο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, απορρίπτοντας το αίτημα που είχε καταθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας να ακυρωθεί το άσυλο που του είχε χορηγηθεί.
Ο Οζκαϊνακτσί είναι ένας από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και ζητούν πολιτικό άσυλο προκαλώντας την οργή της Τουρκίας απέναντι στην Αθήνα. Η Αγκυρα χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες τους Οκτώ, τους οποίους συνδέει με το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ έκρινε ομόφωνα ότι δεν αποδεικνύεται η συμμετοχή του Οζκαϊνακτσί στο πραξικόπημα αλλά ούτε στο κίνημα των γκιουλενιστών, ενώ λύνει πιλοτικά και όλα τα ζητήματα της υπόθεσης και των οκτώ αξιωματικών.
Η αντίδραση της Τουρκίας δεν άργησε να εκφραστεί, με πρώτο να εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ. Ο τούρκος εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη απόφαση», καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής Δικαιοσύνης, την οποία κατηγορεί ξεκάθαρα ως «συνεργάτη των τρομοκρατών» και «υποστηρικτή του πραξικοπήματος», με τα πυρά του φυσικά να στρέφονται εμμέσως και κατά της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη πήρε το μέρος των εχθρών της Τουρκίας με αυτή την απόφαση» πρόσθεσε και σε απειλητικούς τόνους κατέληξε: «Σε αυτή τη μάχη δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνους που υποστήριξαν τους τρομοκράτες παρέχοντάς τους όπλα και που προστάτευσαν τους συνωμότες με δικαστικά διατάγματα».
Στην ίδια γραμμή κινείται και ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια απόφαση-σκάνδαλο από την ελληνική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «το ελληνικό ΣτΕ υπέγραψε ακόμα μία σκανδαλώδη απόφαση απορρίπτοντας την ένσταση της ελληνικής κυβέρνησης στην απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπήματος».
Οπως υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η απόφαση δεν έρχεται σε αντίθεση μόνο με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας ενάντια στην τρομοκρατία αλλά αποτελεί και παραβίαση των όσων προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Για την Αγκυρα «με την απόρριψη της έκδοσης των πραξικοπηματιών η Ελλάδα προλειαίνει το έδαφος και για άλλες τέτοιου είδους αποφάσεις που προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους». Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει με την προειδοποίηση στην Αθήνα «να μην επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε ασφαλή παράδεισο πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν ακόμα και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας εκδίδοντας παράνομες αποφάσεις».
Αντίστοιχα το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας επικρίνει και αυτό με τη σειρά του την απόφαση του ΣτΕ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τη στιγμή που οι δύο χώρες συζητούν για την επανέναρξη των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την επίδειξη καλών προθέσεων έρχεται η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τους «πραξικοπηματίες» ως ένα δείγμα αδιαφορίας.
Οπως επισημαίνεται, δεν μπορεί να αναμένεται πρόοδος στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης όσο δεν λαμβάνονται αποφάσεις για τους «πραξικοπηματίες» σύμφωνες με τον νόμο, τη δημοκρατία και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας προειδοποιεί με τη σειρά του την ελληνική κυβέρνηση για «σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» στις διμερείς σχέσεις.