Την ώρα που μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κάλυψη των κενών θέσεων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που αφορά τυπικές προϋποθέσεις για τον καθορισμό των εν δυνάμει υποψηφίων αρεοπαγιτών προκαλεί νέες αναταράξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης φέρνοντας πόλεμο ανακοινώσεων.
Με την επίμαχη ρύθμιση μειώνεται ο ελάχιστος αναγκαίος χρόνος προϋπηρεσίας σε θέση αρεοπαγίτη ή αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου για την επιλογή σε θέση αντιπροέδρου ή εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου από τρία σε δύο χρόνια. Η διαδικασία επιλογής γίνεται, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ. Η προωθούμενη ρύθμιση προκάλεσε την έκδοση καταγγελτικής ανακοίνωσης εκ μέρους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που κάνει λόγο για «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής», ζητώντας μάλιστα την απόσυρση της διάταξης. Οι δικαστές στηλιτεύουν στην ανακοίνωσή τους τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στο σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έγιναν – όπως λένε – «χωρίς να έχει υπάρξει κανένας διάλογος με τις δικαστικές ενώσεις».
«Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου».
Υπό αυτά τα δεδομένα, στην παρούσα φάση η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, «ώστε να μη δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για αντιθεσμική παρέμβαση στις επιλογές των ανωτάτων δικαστών κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση που υπογράφουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιω-τόπουλος και Κώστας Καραγκούνης.
«Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της πρωτοβουλίας του υπουργού Δικαιοσύνης δεν κρύβονται και ο ίδιος με τη συμπεριφορά του προσβάλλει βάναυσα τον θεσμό της Δικαιοσύνης, την οποία θα έπρεπε να υπηρετεί.
Είναι προφανές ότι ο κ. Κοντονής οφείλει άμεσα να αποσύρει τις διατάξεις αυτές και να σταματήσει τις προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του Απ. Παπαθεοδώρου, υπευθύνου για θέματα Δικαιοσύνης στο ΚΙΝΑΛ. «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής παρεμβαίνει αποκάλυπτα για άλλη μια φορά στην οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων αντιπροέδρων και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η άρνησή του να αποσύρει τη διάταξη που μειώνει ξαφνικά το ελάχιστο όριο υπηρεσίας των αρεοπαγιτών λίγο πριν τις κρίσεις των ανωτάτων δικαστικών, γιατί σίγουρα δεν βρήκε πολλούς της αρεσκείας του, επιβεβαιώνει τη συστηματική τακτική αυτής της κυβέρνησης να επηρεάζει και να χειραγωγεί τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και να επιχειρεί να κάμψει το φρόνημα των δικαστών» επισημαίνει ο Παπαθεοδώρου.
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΝΤΟΝΗΣ. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο news 24/7 απάντησε στις αιτιάσεις υπενθυμίζοντας ότι τέτοια ρύθμιση είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα είπε:
«Επαναφέραμε τη διάταξη του νόμου 3472 του 2006. Η Νέα Δημοκρατία το 2006 είχε νομοθετήσει τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στη θέση του αρεοπαγίτη για να κριθεί κάποιος ως αντιπρόεδρος και αυτό νομοθετούμε κι εμείς σήμερα, προκειμένου να υπάρχει ένα εύρος στη δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα απολύτως δημοκρατικό και σωστό μέτρο, που είχε θεσμοθετηθεί από τη ΝΔ, η οποία μας καταγγέλλει σήμερα για το ίδιο θέμα. Πρόκειται για παραλογισμό».