Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους κι ακόμη ο κρατικός μηχανισμός, που ήταν ανέτοιμος να αντιμετωπίσει την καταστροφή, παραμένει ανεπαρκής, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, στην υποστήριξη και ανακούφιση των πυρόπληκτων.
Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τη φωτιά που είχε ξεσπάσει στη Δυτική Αττική, στην περιοχή της Κινέτας στις 12 το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου, άλλη μια φωτιά που ξεκινούσε λίγα λεπτά μετά τις 4 και μισή το μεσημέρι έμελλε να γίνει μία από τις πιο φονικές πυρκαγιές του 21ου αιώνα παγκοσμίως.
Η υποτίμηση του μεγέθους και της πορείας της πυρκαγιάς παρότι στην περιοχή έπνεαν δυνατοί άνεμοι – οι ριπές του αέρα έφταναν ακόμη και τα 10 μποφόρ -, ο κάκιστος συντονισμός των αρμόδιων φορέων αλλά και οι λανθασμένες – όπως τελικά αποδείχθηκε – αποφάσεις τις κρίσιμες εκείνες ώρες στοίχισαν τη ζωή σε 96 ανθρώπους, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά.
Μία από αυτές ήταν και το κλείσιμο από την Ελληνική Αστυνομία της Λεωφόρου Μαραθώνος, στέλνοντας πρακτικά τον κόσμο μέσα από τους στενούς δρόμους στο Μάτι, αρκετοί από τους οποίους κατέληγαν σε αδιέξοδο. Καταγράφηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο, δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φτάσουν στη θάλασσα για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν όλοι.
Ακόμη κι αυτοί, όμως, που με οποιονδήποτε τρόπο έφτασαν στις παραλίες, βούτηξαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν. Ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, άλλοι τραυματισμένοι από τις φλόγες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τους καπνούς, περίμεναν κάποιον να τους βοηθήσει και να τους απομακρύνει από την περιοχή. Αρκετοί, μάλιστα, χρειάστηκε να παραμείνουν στο νερό ακόμη και πέντε ώρες μέχρι να διασωθούν. Οι ψαράδες με τα καΐκια τους ήταν από τους πρώτους που έφτασαν να βοηθήσουν. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το γεγονός ότι δεν δόθηκε εντολή για εκκένωση στο Μάτι, κίνηση που θα έσωζε ζωές.
Κι ενώ οι εικόνες της καταστροφής είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, για ώρες ολόκληρες τηρήθηκε σιγή ιχθύος, χωρίς καμία ενημέρωση για την κατάσταση της φωτιάς, για τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή και είχαν εγκλωβιστεί και αν τελικά υπήρχαν θύματα.
Λίγο πριν από τις 10 το βράδυ, τα πρώτα επίσημα χείλη, αυτά της Πυροσβεστικής, ανακοίνωσαν ότι η φωτιά που ξεκίνησε στις 16.57 στην Καλλιτεχνούπολη σε δασική έκταση είχε ήδη έξι τραυματίες.
Η κατάσταση που προφανώς ήταν πολύ πιο σοβαρή από αυτή που περιγραφόταν στην επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, έκανε τον Πρωθυπουργό να επιστρέψει στη χώρα από τη Βοσνία, όπου βρισκόταν, και να πάρει μέρος σε μία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που στην πραγματικότητα θύμιζε ένα καλοπαιγμένο επικοινωνιακό σόου. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή, υπονοώντας σχέδια αποσταθεροποίησης. Μέχρι εκείνη την ώρα, όμως, καμία κουβέντα δεν έγινε για τους πρώτους νεκρούς που είχαν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Αλλωστε, οι συνδικαλιστές της υγείας επιβεβαιώνουν πως τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν από τις δηλώσεις Τσίπρα, στις 10 και μισή το βράδυ της Δευτέρας, το ΕΚΑΒ είχε ήδη παραλάβει τους πρώτους νεκρούς.
Το επόμενο πρωί θα βρει τη χώρα να θρηνεί 49 νεκρούς, αφού ήδη 26 συνάνθρωποί μας είχαν βρεθεί νεκροί στο οικόπεδο στην Αργυρή Ακτή. Λίγες ώρες αργότερα, ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει στους 74. Οι τραυματίες, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, 156 ενήλικοι και 16 παιδιά, βρίσκονταν τραυματισμένοι στα νοσοκομεία.
Και τότε ξεκινά ένα απίστευτο αλαλούμ με τον αριθμό των νεκρών, που τη μία μέρα αυξανόταν και την επομένη ήταν μικρότερος, λες και οι άτυχοι άνθρωποι… αναστήθηκαν. Κι όλα αυτά, την ώρα που οικογένειες θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ συγγενείς βρίσκονταν στην καμένη περιοχή, αναζητώντας έστω και το παραμικρό στοιχείο που θα τους οδηγήσει στους δικούς τους ανθρώπους, που από το απόγευμα της Δευτέρας αγνοούνταν.
Η ασυνεννοησία, μάλιστα, ήταν τέτοια που την Παρασκευή, πέμπτη μέρα μετά τη φωτιά, ο αριθμός των νεκρών έγινε… ακορντεόν, αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανακοίνωνε επίσημα – και επέμενε στη δήλωσή της – 83 νεκρούς ενώ οι ιατροδικαστές, οι οποίοι μόλις είχαν ολοκληρώσει τις νεκροτομές, μιλούσαν για 86 σορούς. Και ξαφνικά, έξι μέρες μετά την τραγωδία και παρά τις φωνές που ζητούσαν επίμονα να μάθουν για τους αγνοουμένους, οι αρμόδιοι φορείς επισημαίνουν πως 25 άνθρωποι αγνοούνται. Σε αυτό το χάος με τους αριθμούς, που όπως κατανοεί κανείς είχε απ’ όλα, υπήρξαν μέχρι και… διπλοεγγραφές αγνοουμένων, άνθρωποι που είχαν καταχωροστεί στη λίστα δύο φορές.
Ακόμη και η έκτακτη συνέντευξη Τύπου – παρωδία που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την καταστροφή, όχι μόνο δεν έδωσε απαντήσεις, αντίθετα παραπληροφόρησε, αφού ως αίτια της πυρκαγιάς οι αρμόδιοι παρουσίαζαν τον εμπρησμό, κάτι που φαίνεται πως καταρρίπτεται από τις έρευνες, που δείχνουν ως αιτία της φωτιάς την εγκληματική αμέλεια ενός 65χρονου που έκαιγε στο Νταού Πεντέλης ξερά χόρτα.
Η καταστροφική φωτιά, πάντως, στην Ανατολική Αττική για μία ακόμη φορά αποκάλυψε τη γύμνια σε εξοπλισμό και οχήματα, με τα οποία ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες οι άνδρες της Πυροσβεστικής: ακατάλληλες, φθαρμένες μπότες, ληγμένες μάσκες, πυροσβεστικά οχήματα ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών. Μάλιστα, όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», οι πυροσβέστες συχνά – πυκνά βάζουν το χέρι στην τσέπη τους – πολλές φορές βαθιά – για να αγοράσουν ατομικό εξοπλισμό, που θα είναι αξιόπιστος την ώρα της κατάσβεσης.