Χάος στους δρόμους από φανάρια που δεν λειτουργούσαν, προβλήματα στις συγκοινωνίες καθώς τα τρόλεϊ σε βασικούς οδικούς άξονες ήταν ακινητοποιημένα, ενώ η γραμμή 2 (Ανθούπουλη – Ελληνικό) του μετρό από τον σταθμό Σύνταγμα έως τον Αγιο Δημήτριο βγήκε εκτός λειτουργίας για αρκετή ώρα, και δεκάδες εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ πολυκατοικιών, ακόμα και του μετρό. Αυτή είναι η εικόνα που προκάλεσε το γενικό μπλακάουτ που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, βγάζοντας εκτός συστήματος αρκετές περιοχές της Αττικής, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί πάνω από 130 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών. Ηταν το πρώτο μεγάλο μπλακάουτ στο Λεκανοπέδιο από τις 12 Ιουλίου 2004, λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΤΟ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) «οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε τρεις ζυγούς 150 KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βραχυκύκλωμα». Το σύστημα προστασίας λειτούργησε αμέσως, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη. Ως συνέπεια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.
Κατά τη στιγμή της βλάβης προκλήθηκε απώλεια της τάξεως του ενός τρίτου της ισχύος που είχε τη συγκεκριμένη στιγμή το σύστημα. Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι Υποσταθμοί Διανομής που επηρεάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι: Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη.
«Το συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.
Εως αργά χθες το απόγευμα είχε αποκατασταθεί σταδιακά η ηλεκτροδότηση στο 90% των περιοχών που έμειναν χωρίς ρεύμα από το μεσημέρι της Τρίτης.
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το συμβάν αυτό έρχεται έναν μήνα μετά τη φωτιά στο Κέντρο Ελέγχου και Διανομής στον Αγιο Στέφανο και δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με την καλή συντήρηση του συστήματος μεταφοράς. Τότε σε ανακοίνωσή του o Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της Αττικής και πως το σύστημα έχει ισχυρές αντοχές, ως απάντηση σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο κίνδυνο μπλακάουτ.
Πηγές από τον χώρο της ενέργειας τόνιζαν χθες ότι η βλάβη σε έναν μετασχηματιστή μπορεί να συμβεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο χθες δεν υπήρξε αυξημένη ζήτηση και υψηλά φορτία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν ενδεχόμενα προβλήματα, καθώς η ζήτηση ήταν μόλις στις 5.900 ΜW.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ. Με αφορμή το μπλακάουτ στην Αθήνα, σε ανακοίνωση προχώρησε ο Γιώργος Αρβανιτίδης, υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ. «Η εγκατάλειψη της ΔΕΗ από την κυβέρνηση οδηγεί σε συνεχή περιστατικά διακοπών ρεύματος, που οδηγούν σε ολοένα και πιο χαοτικές και επικίνδυνες καταστάσεις για χιλιάδες απελπισμένους πολίτες. Στη δήθεν “μεταμνημονιακή” Αθήνα του 2018 βιώνουμε ελλείψεις της προπολεμικής Ελλάδας. Εκεί μας οδήγησαν οι πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι διαχειριστικές τους ανεπάρκειες και στα ενεργειακά θέματα. Τι πρέπει να γίνει επιτέλους ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες από την έλλειψη αποτελεσματικού πλάνου συντήρησης και ελέγχου των υποσταθμών της ΔΕΗ;
Πότε το υπουργείο Ενέργειας θα εγκύψει σοβαρά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ;», αναφέρει η ανακοίνωση. Και καταλήγει: «Η διαρκής απαξίωση της ΔΕΗ δυστυχώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, που μόνο τα υπερφίαλα διαγγέλματα του κ. Τσίπρα για καθαρές εξόδους δεν συμμερίζονται».