Μια καλή ιδέα για εκείνους που έχουν τη συνήθεια να γυμνάζονται το πρωί είναι να καταναλώνουν πρώτα το πρωινό τους και έπειτα να φοράνε τα αθλητικά τους παπούτσια. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας βρετανικής μελέτης η κατανάλωση πρωινού πριν από τη σωματική άσκηση φαίνεται να πυροδοτεί την καύση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, ενώ παράλληλα επιταχύνει τη διαδικασία μεταβολισμού τις ώρες που ακολουθούν.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 12 υγιείς ενήλικοι άνδρες, οι οποίοι ποδηλατούσαν επί μία ώρα κάθε πρωί. Το μενού τους είχε ως εξής: είτε κατανάλωναν ένα μπολ χυλό (πόριτζ) δύο ώρες πριν ξεκινήσουν ποδήλατο είτε έτρωγαν πρωινό μετά τη γυμναστική.

Οι ερευνητές του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου Bath σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Birmingham, του Newcastle και του Stirling εξέτασαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα μυϊκού γλυκογόνου των εθελοντών. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρωινού αύξανε τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, καθώς επίσης και τον ρυθμό μεταβολισμού των τροφίμων που καταναλώνονταν μετά την άσκηση.

«Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει το πώς επηρεάζει η κατανάλωση πρωινού πριν από τη σωματική άσκηση τον τρόπο που ο οργανισμός “απαντά” στη λήψη τροφής μετά τη φυσική δραστηριότητα» σημειώνει ο Javier Gonzalez, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Bath της Αγγλίας και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. Επιπλέον, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism», οι αυξημένες καύσεις κατά την άσκηση δεν αφορούσαν μόνον τους υδατάνθρακες που καταναλώθηκαν στο πρόγευμα. «Η καύση αφορούσε και τους υδατάνθρακες που αποθηκεύονται στους μυς ως γλυκογόνο», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο διδακτορικός φοιτητής Rob Edinburgh.

Παρ’ όλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το τι πρέπει να καταναλώνουμε πριν από μία προπόνηση και κατά πόσο η κατανάλωση φαγητού πριν ή μετά την προπόνηση παίζει ρόλο στην υγεία των ανθρώπων.