Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι το καθημερινό τραπέζι είναι ο «καθρέφτης» της υγείας μας. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ίδιας μελέτης, όταν το μενού είναι πλούσιο σε λαχανικά, ψάρι, αβγά, όσπρια και πουλερικά μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Ερευνητές από την Αυστραλία έθεσαν ως στόχο να διαπιστώσουν το εάν και κατά πόσο η διατροφή επιδρά στην απομυελίνωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, που συνήθως αποτελεί το πρώτο στάδιο της εξέλιξης της νόσου.
Συγκεκριμένα, η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται όταν σταδιακά φθείρεται η μυελίνη, μια λιποειδής ουσία που δρα ως προστατευτικό κάλυμμα των νευρικών κυττάρων.
Οι επιστήμονες για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους μελέτησαν το καθημερινό διαιτολόγιο 698 ανθρώπων από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας σε βάθος τριετίας και έπειτα δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στην ιατρική επιθεώρηση «Multiple Sclerosis Journal».
«Υπάρχουν αρκετοί περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας» εξηγεί η βασική συντάκτρια της σχετικής μελέτης Dr Lucinda J. Black, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «Curtin» στο Περθ.
Μεταξύ αυτών, οι πιο σημαντικοί φαίνεται να είναι το κάπνισμα και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό.
Ωστόσο, όπως η ίδια προσθέτει, οι έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής στη σκλήρυνση δεν είχαν καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.
Κατά τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τους τύπους τροφών που καταναλώνουν αλλά και για τη συχνότητα κατανάλωσης. Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: η μία ομάδα ακολουθούσε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε ψάρι, αβγά, πουλερικά, όσπρια και λαχανικά, ενώ η δεύτερη μια δυτικού τύπου διατροφή με γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και κόκκινο κρέας και μικρή περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.
Από τους 698 συμμετέχοντες, οι 252 είχαν διαγνωστεί με απομυελίνωση στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιποι 446 δεν παρουσίαζαν βλάβες στο νευρικό τους σύστημα. Οι αναλύσεις των ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση υγιεινών τροφών συνδέεται με 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της απομυελίνωσης.
«Δεδομένου ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ανίατη, είναι σημαντικό να δίνουμε τις κατάλληλες συμβουλές στους ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους γενικότερα» προσθέτει η Dr Black.