Κάποιοι – μάλλον old school νοοτροπίας – επιμένουν πως οι αριθμοί δεν είναι παρά ένας σχεδόν… επιστημονικός τρόπος να πεις ψέματα στο ποδόσφαιρο. Οι επαγγελματίες, πάλι, το αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά. Η στατιστική άλλωστε εδώ και χρόνια έχει κερδίσει τον χώρο της στο αντικείμενο, με τους αναλυτές να την παρακολουθούν ευλαβικά.

Και όταν το προς παρατήρηση στοιχείο είναι από εκείνα της… ελίτ; Τότε προκύπτουν πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση. Η Μπέρνλι για παράδειγμα. Η αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού. Το εμπόδιο – τείχος που χωρίζει τους Ερυθρόλευκους από τη φάση των ομίλων. Το τέλειο παράδειγμα των αριθμών που λένε την αλήθεια.

Στο άκουσμα του ονόματος: Λίγα πράγματα. Διαβάζοντας το ρόστερ της: Οχι τόσοι σταρ σε σημείο που να αντιλαμβάνεσαι τον κίνδυνο μόνο με την ανάγνωση.

Οταν όμως το ψάξεις αναλυτικότερα, αλλάζουν όλα. Οι αριθμοί που λέγαμε. Εβδομη πέρυσι, στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου. Η πρώτη κάτω από την εξάδα (Σίτι, Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι, Αρσεναλ) που προκαλεί δέος. Παθητικό μόλις 39 γκολ σε 38 αγωνιστικές! Ενα περισσότερο από τη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ Λίβερπουλ και την πρωταθλήτρια 2017 Τσέλσι. Με μόλις 12 ήττες, μία λιγότερη από την Αρσεναλ στον επίλογο της εποχής Βενγκέρ.

Πιο αναλυτικά: Η τρίτη καλύτερη επίδοση στα σουτ από πιο μακρινή απόσταση. Το χαμηλότερο ποσοστό σε σουτ στα οποία ανάμεσα στον εκτελεστή και την εστία βρισκόταν μόνο ο τερματοφύλακας. Τέταρτη υψηλότερη επίδοση στην «πυκνότητα» παικτών ανάμεσα στον αντίπαλο επιτιθέμενο παίκτη και την εστία.

Πρώτη στο αμυντικό transition (counter pressing).

Μια μηχανή «καταστολής» που δεν το λες και τύχη να τη βρεις στο διάβα σου. Για να καταλάβει κανείς καλύτερα τι ακριβώς συναντά απόψε στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός των 17 νέων προσώπων στο ρόστερ του: Οι «Clarets» πέρσι κατάφεραν να ρίξουν τον μέσο όρο γκολ που δέχονται ανά σουτ στο 0,084! Η καλύτερη στατιστική επίδοση στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτόν τον «ανίσχυρο» αντίπαλο βρίσκει μπροστά του ο Ολυμπιακός και μάλιστα στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Σε μια περίοδο όπου κανείς δεν είναι έτοιμος, και που πολύ λογικά όποιος ξέρει να στέκεται σωστά πίσω από την μπάλα και να έχει υπομονή αυτομάτως παίρνει για λογαριασμό του και τον πρώτο λόγο σε νοκάουτ ανταμώματα.

Οι Ερυθρόλευκοι καλούνται να γκρεμίσουν ένα τείχος. Αν τα καταφέρουν ανοίγει μπροστά τους μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή; Αν όχι, τότε θα έχουν πέσει από έναν αντίπαλο πολύ ισχυρότερο από τη Σέλτικ, τη Βασιλεία και τέλος πάντων κλαμπ που ο αποκλεισμός τους από ελληνικές ομάδες ξεσήκωσε – δικαιολογημένους – πανηγυρισμούς.