Την επομένη του πρώτου μεταμνημονιακού «περιπάτου», κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης άνοιξαν το πουγκί των παροχών προτού καλά-καλά υπάρξουν ασφαλή στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και το ύψος του πλεονάσματος. Στην παροχολογία πλειοδότησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ενώ πιο «μετρημένες» εμφανίστηκαν η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη. Το πουγκί των παροχών έχει λίγο από όλα: κοινωνικό μέρισμα, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, προσλήψεις στο Δημόσιο και βέβαια μη εφαρμογή των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με τη Θεανώ Φωτίου (ΕΡΤ), «πάνω από 1 δισ. θα είναι το υπερπλεόνασμα και θα διανεμηθεί στους πιο χτυπημένους της κρίσης -αυτό θα το δούμε μέσα στο 2018 και άλλο 1 δισ. μέσα στο 2019 – και αυτή είναι η πρώτη ελευθερία των κυβερνήσεων μετά τη λήξη των μνημονίων». Επιπλέον, συμπλήρωσε, «δεν χρειάζεται να κάνεις επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις πέραν όσων έχουμε δεσμευθεί». Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει πως ο κύκλος των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να διαρκέσει πολλά-πολλά χρόνια προκειμένου να ξεπεραστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να εδραιωθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Η Εφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της προδιέγραψε ότι οι μειώσεις στις συντάξεις, οι οποίες ψηφίστηκαν πέρυσι προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 3 δισ. ευρώ το 2019, δεν θα εφαρμοστούν. «Εχουμε τα περιθώρια να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι» δήλωσε (Real Fm), εκτιμώντας παράλληλα ότι «προς το τέλος του έτους, αρχή του επόμενου, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού». Αναφορικά με τις παροχές τοποθέτησε τον πήχη στη ζώνη των 750 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τη Φωτίου), ποσό το οποίο όπως είπε «θα κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές».

Δηλώσεις με βασικό μήνυμα ότι η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία και τελικά θα αποφευχθεί έγιναν επίσης τόσο από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο όσο και από τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη προανήγγειλε (Ant1) προσλήψεις «όσες μπορεί και αντέχει το Δημόσιο» σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους. «Δεν είναι παροχολογία, είναι ανάγκη» είπε.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από την Πρέβεζα (στο τέλος της εβδομάδας) στη βάση των εισηγήσεων που θα γίνουν από τους υπουργούς και των δημοσιονομικών περιθωρίων. Τις παροχές αναμένεται να περιγράψει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αλλά τίποτε δεν πρόκειται να κλειδώσει πριν οι δανειστές δώσουν την έγκρισή τους στον προϋπολογισμό του 2019, εφόσον «βγαίνουν τα νούμερα».