Παρότι στην κυβέρνηση θα ήθελαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά, το φλερτ πλέον δεν έχει στόχο τα μάτια της κυρίας. Η Φώφη Γεννηματά είχε απορρίψει οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ από πολύ νωρίς. Δεν τους άφησε επιλογή. Από τη στιγμή που τα υψηλά κεντροαριστερά κλιμάκια δεν ανταποκρίνονταν, το Μέγαρο Μαξίμου έπρεπε να σχεδιάσει άλλον τρόπο προκειμένου να προσεγγίσει το κοινό της παράταξης. Με το βλέμμα στραμμένο στις τριπλές κάλπες, το κυβερνών κόμμα επιλέγει τις τοπικές συμμαχίες, σε επίπεδο δημάρχων και περιφερειαρχών που, όταν θα έρθει η ώρα, θα «ψαρέψουν» ψηφοφόρους σε έναν ευρύτερο πολιτικό κύκλο. Ταυτίζει, με άλλα λόγια, την ηγεσία της Κεντροαριστεράς με το «παλιό σύστημα», το οποίο κατήγγειλε από την Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας πεδίο στους προοδευτικούς πολίτες με αντιδεξιά αντανακλαστικά.

ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ. Οπως όμως εξηγούν στο Κίνημα Αλλαγής, «αντιδεξιό δεν σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ», καθώς η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόοδο». Μιλούν ανοιχτά πλέον για ένα σκληρά συντηρητικό πρόσωπο, που επιμένει σε συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ – και όχι μόνο. «Ο κ. Τσίπρας δεν λέει τίποτα για τις αιτίες (σ.σ.: των Μνημονίων), και αυτές είναι πίσω στο 2004 έως το 2009, στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή», ανέφερε χθες ο Παύλος Χρηστίδης (ΣΚΑΪ). Παράλληλα με τις δημόσιες και τις κρυφές συμμαχίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για εφαρμογή μιας ακραίας συντηρητικής πολιτικής από την κυβέρνηση. «Υπάρχουν μέτρα που προβλέπουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και μέτρα τα οποία φθάνουν έως το 2060» σχολίασε χαρακτηριστικά.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ. Παρασκηνιακά, οι επιτροπές ψηφοδελτίων δούλευαν όλο το καλοκαίρι, με τον γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη να έχει στην κατοχή του μια λίστα ονομάτων που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια. Στην Αυτοδιοίκηση, μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου το Κίνημα Αλλαγής θέλει να έχει ανακοινώσει και επισήμως τους υποψηφίους του, έτσι ώστε κάθε προσπάθεια προσεταιρισμού τους από την κυβέρνηση να πέσει στο κενό. Ακόμα λοιπόν και αν κάποιος υποψήφιος υποστηριχθεί τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει αυτός η «ουρά» του Κινήματος Αλλαγής και όχι το αντίθετο.

Αφήγημα και πολιτική στρατηγική συγκλίνουν στον στόχο της εθνικής συνεννόησης χωρίς ρεβανσιστικές διαθέσεις, η οποία ωστόσο περνά μέσα από τις κάλπες. «Στην Ιθάκη, ο κ. Τσίπρας σηματοδότησε το τέλος της κυβέρνησής του» σχολίασε ο Χρηστίδης, καταγγέλλοντας, όπως έκανε και η Γεννηματά, τον διχαστικό λόγο του Πρωθυπουργού.