«Εχω υψηλές προσδοκίες για την εκλογική μας επίδοση στα Ιόνια νησιά. Κατ’ αρχάς, θα κερδίσουμε όλες τις μονοεδρικές και τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα, που ήδη την έχουμε». Το απόσπασμα είναι από μια μητσοτακική ομιλία στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του γαλάζιου περιφερειακού Συνεδρίου, τον Μάιο. Στην ουσία του όμως παραμένει επίκαιρο γιατί στην Πειραιώς, η οποία εδώ και καιρό έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα, αποδίδουν μεγάλη σημασία σε όλες τις μονοεδρικές περιφέρειες. Και στόχος τους είναι, λένε, να κερδίσουν όσο περισσότερες μπορούν.

Εύλογα οι εν λόγω περιφέρειες αντιμετωπίζονται παραδοσιακά από τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων ως το κλειδί για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Εξού και ο πρόεδρος της ΝΔ αύριο εγκαινιάζει τη νέα πολιτική σεζόν με μια μίνι περιοδεία στη Ζάκυνθο. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την τελευταία του επίσκεψη εκεί την άνοιξη, στο πρώτο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο που είχε διοργανωθεί στο νησί – ενώ δύο μήνες αργότερα, το καλοκαίρι, είχε ταξιδέψει και στη Λευκάδα.

Η συχνότητα και μόνο λοιπόν των αρχηγικών επισκέψεων σε μία από τις μονοεδρικές του Ιονίου αποδεικνύει τη σημαίνουσα θέση που οι συγκεκριμένες περιφέρειες έχουν στον σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας της Πειραιώς. Τη θέση αυτή εξάλλου είχε υπενθυμίσει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Και οι πληροφορίες που τον θέλουν προτού ανέβει στη ΔΕΘ να κάνει μία ακόμα περιοδεία, στα Γρεβενά, που είναι επίσης μονοεδρική, μάλλον την επιβεβαιώνουν.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως θα μπορούσαν να βαφτούν γαλάζιες στον εκλογικό χάρτη και οι επτά μονοεδρικές. Γιατί; Επειδή, παρότι στις τελευταίες κάλπες, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει τις πέντε από τις επτά, σε ορισμένες οι διαφορές των ποσοστών μεταξύ των δύο κομμάτων δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.

Στη Φωκίδα, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει το 32,98% των ψήφων έναντι 32,16% που είχε πάρει η ΝΔ. Στα Γρεβενά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 34,51% και η ΝΔ 32,15%. Στη Σάμο το κυβερνών κόμμα πήρε 31,01%, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 22,98%.  Στην Κεφαλλονιά ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος με 33,95%, όταν τη ΝΔ  ψήφισε το 27,55% των ψηφοφόρων. Στη Ζάκυνθο καταγράφηκε η μεγαλύτερη διαφορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει 36,16% και τη ΝΔ 27,51%. Ευρυτανία και Λευκάδα ήταν οι δύο μονοεδρικές που κέρδισε η κεντροδεξιά παράταξη. Στην πρώτη η ΝΔ συγκέντρωσε το 34,33% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 33,47%. Στη δεύτερη η ΝΔ έφτασε το 32%, ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ το 30,68%.