Μια από τις υψηλότερες ειδικές βαθμολογίες σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Τέτοια που, εάν και εφόσον, θα προσφέρει αυτονόητα στον Ολυμπιακό παρουσία στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας της φάσης των ομίλων. Λογικό και απολύτως κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς τι προηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στα ευρωπαϊκά μονοπάτια που περπάτησαν οι Ερυθρόλευκοι. Μια ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, που πάλεψε μόνη της για να κρατήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τον κατήφορο, σχεδόν μια δεκαετία, όταν οι άλλοι ουσιαστικά αδιαφορούσαν ή έστω δεν μπορούσαν!

Και ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς πως – με βάση τα «κυβικά» – ο συντελεστής δυσκολίας των προκριματικών θα ήταν, τέλος πάντων, ελεγχόμενος, ξαφνικά ο Ολυμπιακός βρίσκεται περικυκλωμένος ίσως στο δυσκολότερο ευρωπαϊκό καλοκαίρι του. Πρώτα η Λουκέρνη, 3η στο περσινό πρωτάθλημα της Ελβετίας, τώρα η Μπέρνλι (21.00). Η 7η στην περσινή Πρέμιερ Λιγκ έρχεται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ενα κλαμπ που χωρίς να το μαρτυρά το όνομά του κατάφερε να γίνει σημείο αναφοράς στο δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου για τις αμυντικές επιδόσεις του.

Εδώ όμως δεν διαλέγεις. Μπαίνεις στον χορό και χορεύεις. Ετσι έγινε με τη Λουκέρνη, έτσι θα γίνει και τώρα με τους Αγγλους. Βήμα βήμα και με μπόλικη υπομονή όπως απαιτεί η περίσταση. Τα είπε άλλωστε χθες και ο Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

«Θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα απέναντι σε μια τόσο δυνατή και έμπειρη ομάδα, αλλά δεν αλλάζουμε τις προτεραιότητές μας. Πρώτος μας στόχος είναι να νικήσουμε και ο δεύτερος να επικρατήσουμε αν γίνεται χωρίς να δεχθούμε γκολ για να έχουμε πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς», τόνισε ο Πορτογάλος.

«Αναλύοντας τον αντίπαλο ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε υπομονή στο επιθετικό μας παιχνίδι, γιατί έχουν μεγάλα κορμιά, κλείνουν καλά τους χώρους και θα πρέπει κυκλοφορώντας την μπάλα να βρούμε την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουμε» πρόσθεσε ο Λάζαρος, που βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο ατού της βραδιάς. Στον 12ο παίκτη του Ολυμπιακού, που μετατρέπει το Γεώργιος Καραϊσκάκης νύχτες σαν αυτή σε μια έδρα από εκείνες που τις συζητά ολόκληρη η Ευρώπη:

«Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι ο κόσμος μας. Αρκεί μια σπίθα για να ανάψει φωτιά. Θέλω να προσκαλέσω τον κόσμο. Ελάτε να είμαστε ένα, φορέστε την Ερυθρόλευκη. Είμαστε ένα». Και μιας και ο Χριστοδουλόπουλος των τεσσάρων γκολ κόντρα στους Ελβετούς της Λουκέρνης είχε κέφια, η ερώτηση ήρθε αναμενόμενα: Αλλο γκολ έχει άραγε στο… τσεπάκι του για τον Αύγουστο των προκριματικών; «Δεν μου αρέσει να υπόσχομαι γκολ. Μου αρέσει να κρατώ χαμηλό προφίλ. Οταν κάτι μου πάει καλά, κλείνομαι λίγο στον εαυτό μου για να μου πάει ακόμη καλύτερα. Νιώθω πολύ καλά την τελευταία εβδομάδα και νομίζω ότι έχω άλλο ένα γκολ» είπε.

Ο Μαρτίνς δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το ρόστερ που πλέον διαμορφώθηκε στο μεγάλο λιμάνι. Μια ομάδα γεμάτη από πρωταγωνιστές και χαρακτηριστικά που δίνουν σπουδαίες δυνατότητες:

«Η ομάδα μας είναι πλήρης. Πολύ δυνατή, με παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν. Δεν είναι όλοι καιρό μαζί μας για να καταλάβουν πώς είναι οι αγώνες. Οπως για παράδειγμα ο Μεριά, που δεν είχε καλά καλά την ευκαιρία να παίξει σε φιλικά. Ο Χασάν και ο Γκιγέρμε ήρθαν πολύ πρόσφατα. Υπάρχουν παίκτες που είναι από φυσική κατάσταση πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από ό,τι άλλοι. Από όλους περιμένουμε βοήθεια, όλοι είναι σε θέση να βοηθήσουν».

Ο Ντάις

Σε… παράξενο φεγγάρι η Μπέρνλι αυτές τις ημέρες. Λίγο η εντός έδρας ήττα από τη Γουότφορντ και περισσότερο οι δηλώσεις του Σαμ Αλαρντάις ότι καλά θα κάνει να αφήσει το Γιουρόπα για να αφοσιωθεί στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν ανοίξει θέματα.

Ο τεχνικός Σον Ντάις πάντως έδειξε πως θέλει να τα κλείσει: «Τρέφω μεγάλο σεβασμό στον Αλαρντάις. Καταλαβαίνω τον τρόπο σκέψης του, ο Σαμ μίλησε βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Σίγουρα είναι μία πρόκληση για εμάς και θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε. Θα αποκτήσουμε εμπειρία. Πρέπει όμως να πούμε ότι η Πρέμιερ Λιγκ είναι μία διοργάνωση που δεν συγχωρεί. Σε ό,τι αφορά την αποστολή μας έχω απόλυτη πίστη. Είμαστε έτοιμοι για τον Ολυμπιακό. Ξέραμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μία μεγάλη ομάδα. Είναι μία πρόκληση για να καταλάβουν οι ποδοσφαιριστές τι θα αντιμετωπίσουν σε επίπεδο γηπέδου, ατμόσφαιρας, ομάδας και ταξιδιού».

Και μιας και ο λόγος για το γήπεδο, συζητήθηκε η απόφαση της Μπέρνλι χθες να προπονηθεί σε αυτό της Νέας Σμύρνης και όχι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. «Εγινε για ευνόητους λόγους. Ηρθαμε όμως και στο Καραϊσκάκη για να δούμε την κατάσταση του τερέν όπου θα παίξουμε. Πολλοί σύλλογοι στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν και αυτοί δεύτερα γήπεδα. Είμαστε λίγο… κακομαθημένοι».

n Διαιτητής της αποψινής αναμέτρησης είναι ο Σλάβκο Βίντσιτς από τη Σλοβενία. Μάλλον… γουρλής αν σκεφτεί κανείς πως είχε σφυρίξει προ διετίας και την αναμέτρηση Αρούκα – Ολυμπιακός για τα play off του Europa League (0-1). Θα έχει βοηθούς τους Τόμαζ Κλάντσικ και Αντράζ Κόβατσιτς, ενώ τέταρτος θα είναι ο Ράντε Ομπρέντοβιτς.

n Μόλις 5.000 εισιτήρια έχουν μείνει για το αποψινό ματς και διατίθενται από το πρωί στα εκδοτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης.