Μιας και είναι της μόδας η μυθολογία, λόγω Ιθάκης και πρωθυπουργικής μυθοπλασίας περί τέλους της λιτότητας (ενώ έχουν ψηφισθεί μειώσεις συντάξεων και αφορολογήτου από 1/1/2019), να μιλήσουμε για οιωνούς. Οι οιωνοί λοιπόν, λένε ΠΑΟΚ. Στην αρχαία Ελλάδα ερμήνευαν το πέταγμα των πουλιών και ανάλογα με την κατεύθυνση προσπαθούσαν να προβλέψουν το μέλλον. Ο αετός, το έμβλημα της Μπενφίκα, δεν πέταξε την Τρίτη το βράδυ στο Ντα Λουζ. Το 1-1 αφήνει ανοιχτή την υπόθεση πρόκριση, αλλά οι οιωνοί είναι θετικοί για τον δικέφαλο αετό. Που δείχνει ικανός να ανοίξει τα φτερά του για τ’ αστέρια την Τετάρτη το βράδυ στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος και στη Λισαβόνα. Αήττητος για πέμπτο παιχνίδι σ’ αυτό το ταξίδι των προκριματικών. Από τη στιγμή που γύρισε από την κόλαση, όταν γύρισε το εφιαλτικό 0-2 της Σπαρτάκ σε 3-2 σε δεκαπέντε λεπτά, οι οιωνοί είναι θετικοί.

Φάντασμα

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είπε ότι ο ΠΑΟΚ σκόραρε στο μοναδικό σουτ που είχε εντός εστίας. Κι έτσι είναι. Το ταμπλό σχετικά με τις τελικές προσπάθειας εντός εστίας έγραψε Μπενφίκα 10, ΠΑΟΚ 1. Ο Βλαχοδήμος ωστόσο ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι στο ποδόσφαιρο παίζει και ο γκολκίπερ. Κι ο Πασχαλάκης έπαιξε καλά. Σχεδόν άριστα. Την Τρίτη, ανήμερα του ματς, έγραφα για τον ΠΑΟΚ εδώ στα «ΝΕΑ»: «Δύσκολο να κρατήσει το μηδέν απόψε. Πιο εφικτός στόχος να σκοράρει απέναντι στην ευάλωτη άμυνα των Αετών». Αυτό ακριβώς έγινε. Ο ΠΑΟΚ πιέστηκε. Ζορίστηκε. Η Μπενφίκα ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έβγαλε πολλές φάσεις. Ο Πίτσι πήρε τις ταυτότητες Μαουρίσιο και Κάνιας. Με την Μπενφίκα να τον σημαδεύει και να παίζει από δεξιά, προβλήματα είχε και ο Βιεϊρίνια. Το γκολ που δικαιούνταν όμως οι Αετοί δεν ήρθε από τις δικές τους προσπάθειες. Προήλθε από το πέναλτι-φάντασμα που μόνο ο σέρβος διαιτητής είδε.

Κότσια

Δεν ήταν τυχερός ο ΠΑΟΚ. Ο τερματοφύλακας είναι μέρος του παιχνιδιού. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η ομάδα που έχεις απέναντί σου είναι καλύτερη. Δεν θα ήταν εύκολο να πάρει αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ. Ηθελε κότσια για να αντέξεις. Κι η ομάδα του Λουτσέσκου τα είχε. Να πάμε λίγο πίσω και να δούμε τι έγραφα την περασμένη Πέμπτη μετά τη ρεβάνς με τη Σπαρτάκ: «Ο Λουτσέσκου έχει βάλει το νερό στ’ αυλάκι. Η ομάδα έχει αποκτήσει ταυτότητα. Συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία. Ο Ρουμάνος δείχνει ικανός να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στη γη της επαγγελίας». Ολα αυτά βγήκαν στο χορτάρι το βράδυ της Τρίτης στο Ντα Λουζ. Κι ας μην ήταν τόσο καλός ο ΠΑΟΚ. Κι όταν βγαίνουν για πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι Αύγουστο μήνα, πάει να πει ότι κάτι καλό γίνεται εδώ κι έναν χρόνο. Η αλλαγή επιπέδου είναι εμφανής. Η στόφα του νικητή. Η αυτοπεποίθηση. Η αγωνιστικότητα. Το πάθος στις προσωπικές μονομαχίες.

Καλύτερος

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόκριση, δεν έχει γίνει τίποτα παραπάνω από τη μισή δουλειά. Η ρεβάνς θα είναι εξίσου δύσκολη και ψυχοφθόρα. Να ξαναπούμε αυτό που είδαμε προχθές. Η Μπενφίκα είναι καλύτερη. Δεν θα μπορούσε να πάρει εύκολα αυτό το 1-1 ο ΠΑΟΚ. Το πήρε. Δεν θα είναι εύκολο να πάρει την πρόκριση. Μπορεί να την πάρει. Μπορεί να εμφανισθεί καλύτερος στη ρεβάνς. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με τη δυναμική της Τούμπας. Αλλά με τη δική του βελτίωση που είναι εφικτή. Ο Πρίγιοβιτς εκ των πραγμάτων θα μπει περισσότερο στο παιχνίδι. Κάνιας και Μαουρίσιο δύσκολα θα ξανακάνουν τόσο κακό ματς. Δεν τον φοβάσαι αυτόν τον ΠΑΟΚ. Οτι θα χύσει την καρδάρα με το γάλα. Τις πιθανότητες, που ακόμα είναι (σύμφωνα με τους μπουκ) 60-40 εις βάρος του, θα τις εξαντλήσει. Δεν είναι η ομάδα που θα πιαστεί κορόιδο αυτός ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι ομάδα που θα τον ήθελες για αντίπαλο αυτός ο ΠΑΟΚ. Αν για τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη θα είναι δύσκολο, για την Μπενφίκα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Οι οιωνοί είναι καλοί.