Οκτώ ημέρες συμπληρώνουν σήμερα 177 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 28 είναι ανήλικοι, σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής έξω από την Κατάνια. Αλλά ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αρνείται να τους επιτρέψει να βγουν στη στεριά.

Το πλοίο «Ubaldo Diciotti» περισυνέλεξε την περασμένη Τετάρτη 190 πρόσφυγες από ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο που ήταν έτοιμο να βυθιστεί σε απόσταση περίπου 17 ναυτικών μιλίων από τη Λαμπεντούζα. Οι 13 από αυτούς οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο καθώς χρειάζονταν επειγόντως ιατρική βοήθεια. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο πλοίο, το οποίο την περασμένη Δευτέρα έφτασε στην Κατάνια της Σικελίας. Οι περισσότεροι κατάγονται από την Ερυθραία και τη Σομαλία.

«Αν υπάρχουν ακόμη βουλευτές που αξίζουν αυτή την ιδιότητα (ακόμη και των Πέντε Αστέρων, παρά την απεχθή υποταγή τους στον Σαλβίνι), ας πάνε στην Κατάνια κι ας ανεβούν στο πλοίο για να δουν με τα μάτια τους τι συμβαίνει», έγραψε στο Twitter ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο.

Ο Ματέο Σαλβίνι δεν άργησε να απαντήσει, χρησιμοποιώντας όπως πάντα ειρωνικό ύφος. «Τελειώνει η σεζόν και ξαναρχίζουν οι ανοησίες του Σαβιάνο! Σας είχε λείψει; Εμένα καθόλου». Με τον ίδιο τρόπο επιχείρησε να ειρωνευτεί και όσους διαδήλωσαν πρόσφατα στην Κατάνια κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Ας παραμείνουμε άνθρωποι!». «Εφτασαν στην Κατάνια οι “πολυάριθμοι” διαδηλωτές που εξακολουθούν να θέλουν μετανάστες. Μήπως να τους στείλω ένα φιλάκι;» έγραψε στο Twitter.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ιταλία «δεν θα είναι πλέον ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης», καλώντας τους ευρωπαίους εταίρους του να μοιραστούν το βάρος. Η αδιάλλακτη στάση του όμως εξόργισε χθες ακόμη και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, τον κυβερνητικό του εταίρο. «Οι μετανάστες πρέπει να αποβιβαστούν, δεν μπορούν να παραμένουν άλλο στο πλοίο», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο, που ανήκει στο Κίνημα.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Ματαρέλα αναγκάστηκε να παρέμβει προκειμένου να δώσει τέλος στη διαμάχη των δύο εταίρων για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί στο «Diciotti» να αποβιβάσει 67 πρόσφυγες στη Δυτική Σικελία.

Η Ρώμη επιμένει ότι οι 177 πρόσφυγες πρέπει να πάνε στη Μάλτα, γιατί το πλοιάριο που τους μετέφερε διήλθε πρώτα από τη δική της ζώνη έρευνας και διάσωσης. Η Βαλέτα όμως αρνείται, λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να πάνε στην Ιταλία.

Την περασμένη Δευτέρα, ύστερα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Ντανίλο Τονινέλι ανακοίνωσε ότι το «Diciotti» θα ελλιμενιστεί στην Κατάνια. Λίγο αργότερα, όμως, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισαν ότι το πλοίο θα πιάσει στο λιμάνι, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα αποβιβαστούν.

Ο Φούλβιο Βασάλο, ένας ειδικός για τη νομοθεσία περί ασύλου από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, δήλωσε ότι η Ιταλία ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 5 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κράτηση αυτή είναι παράνομη. Οι αιτούντες άσυλο που κρατούνται για περισσότερες από 48 ώρες πρέπει να απελευθερώνονται αμέσως και να τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν το αίτημά τους», τόνισε.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Save the Children δήλωσε ότι οι πρόσφυγες χρειάζονται άμεσα βοήθεια. «Μερικοί από αυτούς», είπε, «κρατήθηκαν σε λιβυκά στρατόπεδα για μήνες».

Επιδοκιμάζουν οι Ιταλοί

Η σκληρή στάση του Ματέο Σαλβίνι επιδοκιμάζεται από τους πολίτες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό της Λέγκας έχει αυξηθεί σε 30%, έναντι 17% που ήταν στις αρχές Μαρτίου. Οι νέοι ψηφοφόροι του είναι κατά τα 2/3 άνθρωποι που απέσχον στις τελευταίες εκλογές και κατά το 1/3 πρώην ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, των Πέντε Αστέρων ή του Μπερλουσκόνι.