Σκληρό πόκερ για τουλάχιστον επτά κορυφαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που χηρεύουν μέχρι το τέλος του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με βασικό παίκτη τη Γερμανία. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τον αντικαταστάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ, η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του επόμενου έτους. Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου φέρουν πλέον την Ανγκελα Μέρκελ να ενδιαφέρεται περισσότερο να τοποθετήσει Γερμανό στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά σε αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, σε αντίθεση με τις μέχρι πρότινος τάσεις και εκτιμήσεις.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μάλιστα ερωτήθη χθες ειδικά για τα νέα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της και περιορίστηκε να πει ότι προς το παρόν δεν εκφράζει καμία επιθυμία για την προεδρία σε ΕΚΤ και ΕΕ.

Νωρίτερα η «Χάντελσμπλατ» είχε επικαλεστεί υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο που αποκάλυψαν ότι η καγκελάριος είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να τοποθετήσει ως επικεφαλής της ΕΚΤ τον σημερινό πρόεδρο της Μπούντεσμανκ Γενς Βάιντμαν. Η Μέρκελ φαίνεται ότι επιθυμεί τώρα να αναλάβει Γερμανός τα ηνία της Κομισιόν, ώστε η χώρα να έχει μεγαλύτερο λόγο σε θέματα εμπορίου και χάραξης οικονομικής πολιτικής.

Η «Χάντελσμπλατ» χαρακτηρίζει ευθέως ως ψυχρή πραγματίστρια τη Μέρκελ, επειδή πλέον υπολογίζει ότι το Βερολίνο έχει μεγαλύτερο συμφέρον να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη μέσω της προεδρίας της ΕΕ, παρά από το κορυφαίο πόστο στην ΕΚΤ. Την ιδέα αυτή την πήρε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ντόναλντ Τραμπ, όπου οι δύο άνδρες επιχείρησαν και σημείωσαν πρόοδο στο να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

 

ΤΟ «ΓΕΡΑΚΙ». Την ίδια στιγμή, ο Βάιντμαν έχει αρχίσει να θεωρείται αμφιλεγόμενο πρόσωπο επειδή μέχρι σήμερα έχει τηρήσει σκληρή στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Θεωρείται «γεράκι» επειδή ζητεί συνεχώς πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και εάν γινόταν πρόεδρος δεν θα ήταν σίγουρο εάν θα μπορούσε να πείσει άλλα μέλη της Τράπεζας να υποστηρίξουν τις πολιτικές του. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Βάιντμαν ξαναχτύπησε με νέες του δηλώσεις, ζητώντας ξανά με επιτακτικό τρόπο από την ΕΚΤ να μην καθυστερήσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Μέρκελ φαίνεται ότι έχει ήδη λίστα με πιθανούς υποψηφίους για την Κομισιόν. Σε αυτή φαίνεται ότι περιλαμβάνονται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επί σειρά ετών σύμβουλος της Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ.

Εάν η Μέρκελ θελήσει τελικά να κερδίσει την προεδρία της Κομισιόν, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη Γαλλία να τοποθετήσει δικό της άνθρωπο στην ηγεσία της ΕΚΤ. Ο Μανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι έχει πολύ αξιόλογους υποψηφίους όπως τον κεντρικό τραπεζίτη Φρανσουά ντε Γκαλό και τον Μπενουά Κερέ, ο οποίος είναι ήδη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Για κορυφαία θέση σε ευρωπαϊκό θεσμό έχει ακουστεί επίσης και το όνομα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.