Τη δική τους «Ιθάκη» περιμένουν οι εκπαιδευτικοί της χώρας, ενόψει μιας ακόμη χρονιάς που θα ξεκινήσει με τις προσλήψεις εκατοντάδων αναπληρωτών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων της χώρας. «Περιμένουν και οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να πιάσουν σαν τον Οδυσσέα το λιμάνι τους, καθώς επί σειρά ετών οι συμβασιούχοι συνάδελφοί μας ζουν εξαθλιωμένοι μακριά από τα σπίτια τους» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νίκος Παπαχρήστος.
Με την επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα δε και την αύξηση των τουριστών στα δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος, πολλοί θεωρούν ότι φέτος θα επαναληφθεί το φαινόμενο των δασκάλων και καθηγητών που κοιμούνταν πέρυσι στις παραλίες, καθώς δεν έβρισκαν καταλύματα σε προσιτές τιμές για να μείνουν!
Πάντως, περίπου 20.000 έως 23.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αναμένεται ότι θα προσλάβει το υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αγωνιά για τις εξαγγελίες περί μόνιμων διορισμών που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Παιδείας για τον Οκτώβριο.
Στη Θεσσαλονίκη. Πιθανότατο είναι βέβαια τον αριθμό προσλήψεων σε δασκάλους και καθηγητές για τα σχολεία της χώρας να τον εξαγγείλει τελικά ο Πρωθυπουργός τον επόμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους όμως από το 2019.
Το πρώτο μεγάλο κύμα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναμένεται όπως κάθε χρόνο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ οι ελλείψεις στα σχολεία και φέτος φτάνουν περίπου τις 15.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά) και τις 7.000-8.000 στη Δευτεροβάθμια (γυμνάσια, λύκεια), από τις οποίες οι 3.000 είναι στην ειδική αγωγή, μια βαθμίδα στην οποία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί είναι ελάχιστοι.
Τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τους οποίους και συζήτησε τις ελλείψεις στα σχολεία της χώρας και το νέο σύστημα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη χώρα, το οποίο επεξεργάζεται.