Στις 23 Ιουλίου έστηνε ένα war room στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι για να εμφανιστεί επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμος. Εναν μήνα αργότερα, στις 23 Αυγούστου, υποδεχόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών – για να επικοινωνήσει το μήνυμα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται στις θεσμικές επάλξεις για την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας της καταστροφής. Τα τηλεοπτικά πλάνα με τον γερμανό ειδικό θεωρήθηκε, μάλλον, από το στενό τσιπρικό επιτελείο πως επικοινωνούν την εικόνα ενός κράτους που έμαθε από τα λάθη του. Και ίσως εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσαν να δώσουν και το τέλειο επικοινωνιακό άλλοθι για τους επικριτές της κυβέρνησης που θα επισήμαιναν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε την ίδια μέρα το Μάτι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε και επισήμως χθες σε έναν ειδήμονα από το εξωτερικό τη συγκρότηση μιας Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης των αιτίων των καταστροφικών πυρκαγιών. Και, όπως ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό στις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, χάρη σε αυτή του την πρωτοβουλία «θα έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να λάβουμε μέτρα και πολιτικές για την αποφυγή τέτοιων καταστροφών στο μέλλον». Οι κακές γλώσσες, βέβαια, υπενθύμιζαν πως ο εν λόγω ειδήμονας, είχε «αθωώσει» τον ελληνικό κρατικό μηχανισμό πολύ πριν προσκληθεί από τον επικεφαλής της πρώτης φοράς Αριστερά να συντάξει την προαναφερθείσα έκθεση.
Στις 4 Αυγούστου. Για την ακρίβεια, είχε δώσει μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου, στο ΑΠΕ, στην οποία αποφαινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την τραγωδία «υπό τις δεδομένες συνθήκες, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε ολόκληρη η κοινωνία». Ή ότι στις συνθήκες που επικρατούσαν στο Μάτι εκείνη την μέρα «το τυχόν σχέδιο εκκένωσης δεν θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει». Αλλά και πως «κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα, και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πως τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες».
Πάντως ο ίδιος ο Γκόλνταμερ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σύμφωνα με πηγές της ΝΔ του διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να διερευνήσει -πόσω μάλλον να καταλογίσει – ευθύνες για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι, αφού αυτό είναι αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Λίγη ώρα πριν ο Πρωθυπουργός υποδεχθεί στο Μαξίμου τον Γκόλνταμερ για να συζητήσουν, ο Μητσοτάκης επισκεπτόταν το Μάτι. Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε εκεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκους. Οι πρώτοι του περιέγραψαν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά, ενώ οι δεύτεροι του μίλησαν για τα προβλήματα που τους δημιούργησε η καταστροφή στην καθημερινότητά τους. Οι εικόνες που του παρουσίασαν – αλλά κι αυτές που ο ίδιος πρόσεξε, όπως, ας πούμε ότι δεν έχουν κοπεί ακόμη τα καμένα δέντρα – απέχουν πολύ, λέει σε συνομιλητές του, από εκείνη που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Στο τέλος της αυτοψίας του εκεί, ο γαλάζιος πρόεδρος δήλωσε πως δεσμεύεται προσωπικά για την αποκατάσταση της περιοχής και τη βελτίωση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, καθώς και για την απόδοση των ευθυνών.
Απαντήσεις. Οπως είπε, άλλωστε, «σε μια δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και λογοδοσία. Κάποιοι έφταιξαν που 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους» – καθιστώντας, έτσι, σαφές ότι οι ολιγωρίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διαχείριση των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική είναι ένα ζήτημα που το κόμμα του προτίθεται να διατηρήσει στην επικαιρότητα μέχρι να δοθούν όλες οι απαντήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στην «επέτειο» της συμπλήρωσης ενός μήνα από εκείνη την καταστροφική νύχτα επέλεξε και το Μαξίμου να απαντήσει στην κριτική που δέχεται, μέρες τώρα, από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση όσων η ίδια εξήγγειλε για τη στήριξη των πυροπλήκτων.
Με ένα εννιασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνει τις δράσεις των εμπλεκόμενων υπουργείων, όπως του  Εσωτερικών, του Υποδομών και Μεταφορών, του Εσωτερικών, του Ψηφιακής Πολιτικής και του Εργασίας. Τι κι αν θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που έχει ξοδέψει πολλές εργατοώρες στην επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων κάτι πιο φαντεζί μιντιακά; Κάτι σαν τον πρώτο μεταμνημονιακό περίπατο στην Ιθάκη φέρ’ ειπείν.