Παράταση δύο εβδομάδων έλαβε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νομοθετικό πυροτέχνημα που εκτόξευσε το υπουργείο Υγείας εν μέσω Δεκαπενταύγουστου, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να κρατήσει αποστάσεις από το «αμαρτωλό» – όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί – παρελθόν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους συστήνουν τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, τον οποίο και βαφτίζουν Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, σκοπός του οργανισμού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, «ήτοι η πρόληψη νόσων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η προαγωγή της υγείας μέσω οργανωμένων προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας».
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ. Συνεπώς, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η παρακολούθηση και η εκτίμηση της υγείας του πληθυσμού της χώρας, η επιδημιολογική καταγραφή και η συνεχής διαχρονική εποπτεία της επίπτωσης των νοσημάτων (λοιμωδών και μη μεταδοτικών), η λήψη μέτρων πρόληψης και οι δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού από κάθε είδους απειλές που προέρχονται από εξάπλωση νοσημάτων ή καταστάσεων βλαπτικών για την υγεία.
Ο ΕΟΔΥ – εφόσον το φθινόπωρο ανάψει το πράσινο φως από τη Βουλή για την ίδρυσή του – θα διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, θα επιχορηγείται ετησίως από το κράτος, αλλά και από ΟΤΑ και άλλους οργανισμούς, ενώ παράλληλα θα έχει έσοδα και από προγράμματα της ΕΕ. Επιπλέον, στο ίδιο σχέδιο νόμου προτείνεται και η ίδρυση ΝΠΙΔ με την ονομασία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών (ΕΙΝΕ). Η βασική «πυξίδα» του θα είναι η  εισήγηση εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νεοπλασματικών νοσημάτων, καθώς και ο συντονισμός των σχετικών ενεργειών.
Πάντως και παρότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε στοχοποιήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «μαυσωλείο διαφθοράς» και είχε προαναγγείλει  από την περασμένη άνοιξη ότι «θα καθαρίσει το απόστημα», η χρονική επιλογή για τη δημόσια διαβούλευση προκάλεσε αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα.
Ενδεικτικά αναφέρεται η διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), που με επιστολή του στις 16 Αυγούστου είχε εκφράσει τις ενστάσεις του «για το σύντομο της διαβούλευσης, η οποία συμπίπτει παράλληλα με περίοδο αδειών για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων».
ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ. Εντούτοις, το σχέδιο νόμου έχει ήδη γίνει στόχος αυστηρής κριτικής. «Ο μη σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων σε συνδυασμό με την τροποποίηση και πιθανόν συρρίκνωση της λειτουργίας του ΕΟΔΥ σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ εγγυμονεί τον κίνδυνο να μην μπορεί να πιστοποιηθεί ως Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και να μην μπορεί να αποτελεί εθνικό αντιπρόσωπο και να αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς όπως το ECDC, το CDC με αποτέλεσμα την απομόνωση και την εσωστρέφεια, κάτι καταστροφικό για τη δημόσια υγεία», αναφέρεται σε ένα από τα σχόλια.
Επιπλέον, φαίνεται να αμφισβητείται και το μοντέλο διοίκησης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ξεπερασμένο» και «αναποτελεσματικό». Επιίσης, οι σχολιαστές βλέπουν μια προσπάθεια συγκεντρωτισμού όταν αναφέρουν ότι «ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου από τον εκάστοτε υπουργό δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί το όραμα μιας ανεξάρτητης δημόσιας υγείας».