Στις 23 Ιουλίου και για τις επόμενες ημέρες η καρδιά όλων χτυπούσε στο Μάτι, εκεί όπου οι οικογένειες των αγνοουμένων έψαχναν για οποιοδήποτε στοιχείο θα τους οδηγούσε στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μάταια. Η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική άφησε πίσω της 96 νεκρούς και ένα μεγάλο «Γιατί;».
Για μέρες οι φωτογραφίες των προσώπων της τραγωδίας εμφανίζονταν παντού: στις εφημερίδες, τις τηλεοράσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ολόκληρες οικογένειες, νέοι άνθρωποι αλλά και μικρά παιδιά χάθηκαν τη μαύρη Δευτέρα του Ιουλίου, με τις ιστορίες τους να συγκλονίζουν και να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Το πανελλήνιο πάγωσε, όταν λίγες μόνο ώρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά ανακοινώθηκε πως μεταξύ των πρώτων νεκρών από τη φωτιά ήταν ένα βρέφος, μόλις έξι μηνών, το νεότερο θύμα της πύρινης τραγωδίας. Το μωρό, το οποίο είχε στην αγκαλιά η μητέρα του, για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα στη θάλασσα, όπου έτρεξαν για να σωθούν, παρουσίασε έντονα αναπνευστικά προβλήματα και τελικά, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Λίγο αργότερα μαθεύτηκε πως το βρέφος ήταν παιδί πυροσβέστη, ο οποίος πάλευε με φωτιά στο Μάτι. Για τη συγκεκριμένη οικογένεια, το τελευταίο χτύπημα της μοίρας ήρθε στις αρχές Αυγούστου, όταν η 35χρονη μητέρα του παιδιού, η οποία όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, έφυγε από τη ζωή.
Η μικρή Εβίτα. Μια από τις συγκλονιστικότερες ιστορίες της φονικής πυρκαγιάς ήταν αυτή της οικογένειας Φύτρου. Ενα 13χρονο κορίτσι, η Εβίτα, πέφτει από ύψος 15 μέτρων, προκειμένου να σωθεί από τις φλόγες, στο οικόπεδο στην Αργυρά Ακτή που μετατράπηκε σε νεκροταφείο για 26 ανθρώπους. Οι σοροί του πατέρα και του αδελφού της βρέθηκαν λίγα μέτρα μακριά, δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας.
«Προσπαθώ να μοιάσω στην κορούλα μου, που ήταν πάντα μαχήτρια και κατάφερνε να το αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Ξέρω ότι ο Γρηγόρης θα έκανε ό,τι καλύτερο για να σωθούν. Το ότι δεν τα κατάφερε ήταν απλά θέληση του Κυρίου» είχε γράψει σε επιστολή της η Βαρβάρα Φύτρου, λίγες ημέρες προτού ταυτοποιηθούν οι σοροί του συζύγου της και του γιου τους, Ανδρέα. Μάλιστα, σε αυτή τη συγκλονιστική επιστολή καταλήγει με μια συμβουλή προς όλους τους γονείς: «Να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε μέρα».
Διεθνείς διαστάσεις είχε πάρει η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών της οικογένειας Φιλιπποπούλου, τα οποία αγνοούνταν μαζί με τους παππούδες τους από την ημέρα της φωτιάς. Οι φωτογραφίες της Σοφίας και της Βασιλικής είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στους βρετανικούς «Times». Η οικογένεια των εννιάχρονων παιδιών από την πρώτη ώρα έψαχνε για να τα εντοπίσει, απευθυνόμενη και στις Αρχές, όπου είχαν δηλώσει ότι αγνοούνται. Μάλιστα, ο πατέρας των κοριτσιών, σε βίντεο που μεταδόθηκε στα τηλεοπτικά μέσα, θεώρησε πως είχε αναγνωρίσει τις κόρες του στα πρόσωπα κοριτσιών τα οποία βρίσκονταν σε αλιευτικό σκάφος ανάμεσα σε διασωθέντες, ισχυρισμός που στη συνέχεια, βέβαια, καταρρίφθηκε. Για τον εντοπισμό των διδύμων εκδόθηκε και σήμα Amber Alert από τον οργανισμό Το Χαμόγελο του Παιδιού. Δυστυχώς, πέντε μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά οι σοροί των εννιάχρονων κοριτσιών ταυτοποιήθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο παιδιά βρέθηκαν στην αγκαλιά του παππού και της γιαγιάς.
Οι δίδυμες. Οι λεπτομέρειες και οι συμπτώσεις στις ιστορίες των προσώπων της τραγωδίας συνταράσσουν. Η τεχνολόγος – ακτινολόγος Βασιλική Χερουβείμ μαζί με τις πεντάχρονες, δίδυμες κόρες της και τη μητέρα της έφυγαν από το σπίτι τους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φωτιά. Δυστυχώς οι φλόγες τις πρόλαβαν και οι σοροί των δύο γυναικών και των ανήλικων κοριτσιών βρέθηκαν απανθρακωμένες λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σπίτι, το οποίο τελικά δεν κάηκε. Τραγική ειρωνεία; Ενα χρόνο πριν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σπίτι αυτό, από το οποίο έφυγαν για να σωθούν, είχε χάσει τη ζωή του ο σύζυγος της άτυχης γυναίκας. Και δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στην οικογένεια Χερουβείμ. Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου η ακτινολόγος παρουσιάστηκε για πρώτη ημέρα στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας, έχοντας πάρει τρίμηνη μετακίνηση από το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, όπου υπηρετούσε.
Ανάμεσα στα θύματα που έχασαν τη ζωή τους ήταν και η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη και ο σύζυγός της Δημήτρης Τουρναβίτης. Συγγενείς έψαχναν τα ίχνη του ζευγαριού εκεί όπου εθεάθησαν τελευταία φορά, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Μάλιστα ο αδελφός του Δημήτρη Τουρναβίτη είχε ξεκινήσει και έρευνες στη θάλασσα, μήπως εντόπιζε κάποιο στοιχείο που θα τον οδηγούσε στα αγαπημένα του πρόσωπα.
Το χειροκρότημα. Με δύο μέρες διαφορά ταυτοποιήθηκαν οι σοροί του ζευγαριού. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η ταυτοποίηση της σορού του Δημήτρη Τουρναβίτη, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, μετά την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, το κοινό έδωσε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για την ηθοποιό ενώ ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αποχαιρέτησε τη φίλη και συνάδελφό, αφιερώνοντας την παράσταση στα θύματα της τραγωδίας.
Σχεδόν πέντε μέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά, η Ζόε Χόλοχαν και ο Μπράιαν Ο’ Κάλαχαν – Γουέστροπ παντρεύτηκαν στην Ιρλανδία. Το ζευγάρι επέλεξε να περάσει τον μήνα του μέλιτος στο Μάτι, όπου και έφτασε δύο εικοσιτετράωρα προτού η πύρινη λαίλαπα κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Η Ζόε και ο Μπράιαν με το που ξέσπασε η φωτιά εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν και επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο για να ξεφύγουν από τις φλόγες. Χωρίστηκαν και λίγες ώρες αργότερα πυροσβέστες βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο με εγκαύματα σε όλο το σώμα την ιρλανδή δημοσιογράφο, αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος από τον σύζυγό της. Δύο ημέρες αργότερα εντοπίστηκε η σορός του Μπράιαν.
Εναν μήνα μετά δίνουν τις αποζημιώσεις
Με καθυστέρηση ενός μήνα και μετά την κατακραυγή των πυρόπληκτων για τη μη καταβολή του επιδόματος άμεσης ανάγκης αλλά και του βοηθήματος για την αντικατάσταση των οικοσκευών, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες πως υπεγράφησαν οι αποφάσεις επιχορήγησης των δήμων για τον σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων για επιτάχυνση των διαδικασιών αρωγής των πληγέντων από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και ύστερα από αιτήματα που κατέθεσαν οι Δήμοι Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου στις 16 και 17 Αυγούστου 2018, χορηγείται οικονομική ενίσχυση συνολικού ποσού ύψους 4.500.069 ευρώ στους δήμους. Τα χρήματα αυτά προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, που έχει σκοπό «την κάλυψη δαπανών άμεσων βιοτικών αναγκών (586,94 ευρώ) και αντικατάστασης οικοσκευής (έως 5.869,41 ευρώ) λόγω της πυρκαγιάς στις 23 Ιουλίου 2018. Το ποσό αποδίδεται στους Δήμους με χρηματική εντολή του υπουργείου προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Εφάπαξ. Στο μεταξύ, νέα καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερηλίκους πραγματοποιείται σήμερα. Η καταβολή αυτή αφορά οικονομική ενίσχυση ίση με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή δύο επιδομάτων, στους ανασφάλιστους υπερηλίκους με μόνιμη κατοικία στις περιοχές Ραφήνα, Ωρωπό και Κινέτα, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Σήμερα αναμένεται να καταβληθεί και η έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους δικαιούχους ανασφάλιστους υπερηλίκους που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στον ΟΠΕΚΑ, επειδή έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται στις πυρόπληκτες περιοχές ή υπέστησαν σωματική βλάβη ή είναι σύζυγοι θανόντων. Πρόκειται για τη δεύτερη πληρωμή, καθώς την Τρίτη 21 Αυγούστου καταβλήθηκε η διπλή σύνταξη ή το διπλό επίδομα στους πυρόπληκτους με μόνιμη κατοικία σε Μάτι και Νέο Βουτζά (Δημοτική Ενότητα Νέας Μάκρης).
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτιρίων
Στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του οποίου θα εξευρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κατεδάφιση της πρώτης ομάδας αυθαίρετων κτισμάτων, από το σύνολο των περίπου 3.200 κατεδαφιστέων κτιρίων – εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην Αττική, προχώρησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, για τον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος αφορά την κατεδάφιση κτισμάτων, στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών – Σουνίου. Η σχετική πρόσκληση κάνει λόγο για την απευθείας ανάθεση έργου αξίας 134.945,7 ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης 29 Αυγούστου 2018.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχώρησε στην κοινοποίηση των πρώτων 208 ειδοποιήσεων προς ισάριθμους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, στις οποίες διατυπώνεται ρητά ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών. Συγκεκριμένα, οι ειδοποιήσεις που στάλθηκαν κατά προτεραιότητα αφορούν: 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς, 105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα, 20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, 35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων, 17 κατασκευές στον υγροβιότοπο Βουρκάρι και 16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική. Οπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην προκήρυξη και νέου διεθνούς διαγωνισμού, για την κατεδάφιση συνολικά 300 – 400 κτισμάτων.