Τη δεκαετία του 1960 ήταν το μέρος όπου η Μελίνα Μερκούρη ξελόγιαζε τον Ζυλ Ντασέν στα γυρίσματα της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή». Σήμερα, το εστιατόριο «Ελαία» εξακολουθεί να διατηρεί τα στοιχεία της παραδοσιακής ελληνικής ταβέρνας, με μια επιπλέον προσοχή, ωστόσο, στην αισθητική του. Βρίσκεται επί των οδών Ερεχθέως 16 και Ερωτοκρίτου στην Πλάκα, σε μια περιοχή που σφύζει από τυποποιημένα τουριστικά στέκια. Σε τούτο όμως το τριώροφο νεοκλασικό, η γαστρονομία έχει διαφορετική προσέγγιση. Η ελληνική κουζίνα του «Ελαία» κάποιες φορές θυμίζει αρκετά τα μαμαδίστικα πιάτα των παιδικών μας χρόνων με έμφαση στα ψητά της ώρας και τα θαλασσινά. Δεν λείπουν βέβαια και οι χαρακτηριστικές μεσογειακές σπεσιαλιτέ όπως ο μουσακάς, το παστίτσιο και τα λαδερά, για τους ξένους επισκέπτες.

Το φόρτε αυτής της ταβέρνας είναι αναμφίβολα η θέα της. Στην ταράτσα μπορεί να απολαύσει ο πελάτης το γεύμα του στη σκιά της Ακρόπολης, ατενίζοντας στο βάθος και τον Λυκαβηττό. Ομως και στο φαγητό τα πάει εξαιρετικά καλά. Πέρα από τα πιάτα της ημέρας που είναι συνήθως φροντισμένα, πολύ γευστικές είναι επίσης αγαπημένες συνταγές σαν το αρνάκι με πατάτες, τον κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια, το αρνί κοκκινιστό, το μοσχαράκι με μελιτζάνες και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά. Αν τίθεται ζήτημα κρεατοφαγίας, τότε ο επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει το κοτόπουλο φιλέτο, την μπριζόλα ή το μοσχαρίσιο φιλέτο. Για τις παρέες, στήνονται και μεγάλες ποικιλίες με κρεατικούς μεζέδες της επιλογής τους, συνοδευόμενους από πίτες και πατάτες τηγανητές.

Συνοδεία κάποιου καλού κρασιού από την εντυπωσιακή wine list του καταστήματος, είναι ακόμα πιο νόστιμα τα πιάτα με τα ψαρικά όπως οι γαρίδες σαγανάκι, ο σολομός με τα βραστά λαχανικά ή το καλαμάκι σχάρας. Για πιο γερά βαλάντια, είναι αντίστοιχες προτιμήσεις με άρωμα θάλασσας σαν την καραβόψιχα, το σουβλάκι θαλασσινών ή ακόμα και ο αστακός. Αν βρεθείτε στο «Ελαία» μην παραλείψετε να κλείσετε το φαγητό σας με κάποιο σπιτικό γλυκό που θα σας αφήσει μια ευχάριστη αίσθηση. Λουκουμάδες, χαλβάδες, πανακότα με φράουλες ή ακόμα και μια λαχταριστή ποικιλία παραδοσιακών γλυκών με παγωτό είναι ό,τι πρέπει!