Οταν έχετε εξαπατήσει, εσύ και οι άλλοι τιποτόφρονες σύντροφοι και καθοδηγητές σου, έναν λαό που πάλευε από το 2010 ναυαγός στη θάλασσα της οικονομικής κρίσης να πλησιάσει στη στεριά.

Οταν, ψευδολογώντας συνειδητά κι ασύστολα, του έλεγες: «Θα σκίσω τα Μνημόνια, θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ, θα εφαρμόσω Σεισάχθεια, θα αυξήσω μεροκάματα και συντάξεις» και άλλα πολλά.

Οταν χρησιμοποίησες κάθε μορφή πολιτικής απάτης για ν’ αρπάξεις με ένα ρεσάλτο την εξουσία, και να βρεθείς μαζί με την Ακροδεξιά στην πλάτη των δύσμοιρων θυμάτων σας, είτε σας πίστεψαν, είτε όχι. Οταν, σαν  απόλυτος πια εξουσιαστής, οικοδομείς ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς. Απαξιώνεις τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και ευτελίζεις κάθε έννοια ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και κράτους Δικαίου. Οταν, όταν, όταν…

Ε! Τότε, είναι απύθμενο θράσος και κορυφαία Υβρις να καλείς σε χορούς και πανηγύρια αυτούς που έσπρωξες  πιο βαθιά στα άγρια νερά της φτωχοποίησης. Τόσο, που να εκλιπαρούν την ελεημοσύνη των επιδομάτων σου. «Καρπούς» της εισοδηματικής ανακατανομής που, δήθεν, κάνεις.

Ψευδολογείς κι εδώ. Είναι ψίχουλα από τα υπερπλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησες με τους δανειστές. Οταν παρίστανες τον αντιστασιακό 17 μόνον ωρών διάρκειας!

Και τώρα, φεύγοντας σε λίγους μήνες, επιχειρείς ν’ ανοίξεις μέτωπα διχασμού, εξαγγέλλοντας από την Ιθάκη «νέα εποχή, νέες μάχες»!. Με μύδρους και απειλές, χολή και μίσος κατά πάντων.

Οσο κι αν τσιμπάνε κάποιοι ακροδεξιοί εντός της ΝΔ, οι λεονταρισμοί σου είναι άσφαιρα πυρά.

Πολλά και ανά τη χώρα είχαν σχεδιαστεί τα πανηγύρια, με κορυφαία τη φιέστα στην Πνύκα. Εκεί ο κ. Τσίπρας θα το έπαιζε νέος Περικλής! Η ανθρώπινη τραγωδία με τους εκατό νεκρούς στο Μάτι και, κυρίως, η απροθυμία των ευρωπαίων αξιωματούχων να γίνουν «γλάστρες» του υποχρέωσαν τον κ. Τσίπρα να περιοριστεί σ’ ένα σύντομο ταξίδι στην Ιθάκη κι ένα λογύδριο μέσω autocue!

Και τώρα, που φεύγουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καλείται η Ελλάδα, καθηλωμένη στην ύφεση και τις αντιαναπτυξιακές νάρκες τους, να περπατήσει ξυπόλητη ξανά στ’ αγκάθια των αγορών. Με επιτόκια 4% plus – κι αν βρει να τη δανείσουν! Χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. «Απαλλαγμένη», βέβαια, από τους «τοκογλύφους» που μας δάνεισαν 230 δισ. με 1% τόκο.

Σ’ αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, κατεπείγει η δημοκρατική, θεσμική και προγραμματική ανασύνταξη της χώρας. Γι’ αυτό το έργο δεν προσφέρεται, φυσικά, η Δεξιά. Τα «Ζάππεια» συνέπραξαν με τις «πλατείες» των άλλων στο «αντιμνημονιακό μέτωπο» της διετίας 2010-11. Και στον κοινό στόχο της ανατροπής της νόμιμης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορώντας για την ίδια τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, καλείται, να αναλάβει τον ιστορικό του ρόλο. Ως συνέχεια της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Που υπηρέτησε διαχρονικά σε ώρες καμπής και αδιεξόδων την πατρίδα. Να επανασυσπειρώσει την κοινωνική του βάση που απέχει σήμερα από τα κοινά. Και με καθαρή αυτοκριτική, να υπερασπιστεί το έργο και τις αξίες του. Που αμαυρώνονται από τους αντιπάλους του. Οι καιροί ου μενετοί!

Ο Απόστολος Κακλαμάνης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής