Δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Γιατί όχι. Ο ΠΑΟΚ έχει μια ζόρικη ρεβάνς την Τρίτη στην Τούμπα. Η ΑΕΚ, καθάρισε. Στην μπάλα μπορεί να έχουν μιλήσει και οι μουγγοί, αλλά να γυρίσει η Βίντι το 1-2 μέσα στο ΟΑΚΑ είναι δύσκολο. Στο ποδόσφαιρο παίζει και το απρόοπτο. Που δεν έχει να κάνει μόνο με το δοκάρι και μέσα ή δοκάρι και έξω. Στο ποδόσφαιρο «παίζει» κι ο διαιτητής. Γκολ-δώρο στο Ντα Λουζ ο Σέρβος στην Μπενφίκα, με πέναλτι που μόνο αυτός είδε. Κόκκινη στον Χούστι ο Ιταλός, με δέκα η Βίντι από το 22′. Περίπατος η εξέλιξη του ματς, για την έτσι ή αλλιώς ανώτερη ΑΕΚ. Το έχουν αυτό το άστρο οι Κιτρινόμαυροι. Ηταν η σημαία του Ποντίκη που έγειρε την πλάστιγγα στην υπόθεση τίτλος πέρυσι. Κι έστειλε την ΑΕΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ από το σχετικά εύκολο μονοπάτι των πρωταθλητών. Αλλο είναι να παίζεις στα πλέι οφ με τη Βίντι κι άλλο με την Μπενφίκα.

Αήττητη

Ούτε μειώνεται, ούτε υποβαθμίζεται η διαφαινόμενη συμμετοχή στους ομίλους. Η ΑΕΚ ήταν ουσιαστική και ρεαλιστική στα δύο παιχνίδια με τη Σέλτικ. Η υπεροχή της σε ποιότητα απέναντι στους πρωταθλητές Ουγγαρίας είναι δεδομένη. Σίγουρα όμως θα βλέπαμε άλλο παιχνίδι αν οι δύο ομάδες συνέχιζαν να παίζουν έντεκα με έντεκα. Οπως είδαμε άλλο παιχνίδι στο δέκα εναντίον δέκα. Αυτή η ΑΕΚ ωστόσο έχει δώσει δυσκολότερες εξετάσεις. Και τις πέρασε. Για να μένει αυτή η ομάδα 13 παιχνίδια αήττητη στην Ευρώπη, πάει να πει ότι κάτι έχει. Δεν χτίζεται αυτό το σερί από συγκυρίες. Αυτή η ΑΕΚ έχει βαλθεί να διαψεύδει. Την γκρίνια του καλοκαιριού για την καθυστέρηση στις μεταγραφές. Ξεκινώντας το παιχνίδι την Τετάρτη το βράδυ στην Groupama Arena, μοναδικό καινούργιο πρόσωπο στην ενδεκάδα ο Μάριος Οικονόμου. Δανεικός από την Μπολόνια, που δεν φτούρισε πέρυσι στην Μπάρι της Σέριε Β.

Κλωναρίδης

Και τι έγινε; Η ΑΕΚ γύρισε από τη Βουδαπέστη με το διπλό. Τα γκολ που έβαζαν πέρυσι ο Αραούχο και ο Λάζαρος, τα βάζει φέτος ο Κλωναρίδης. Η κουβέντα όλο το καλοκαίρι είχε να κάνει με την (επιβεβλημένη) ενίσχυση προκειμένου να διεκδικήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις την πρόκριση στους ομίλους. Και τα 30 εκατομμύρια που συνεπάγεται. Κουβέντα που πήγε περίπατο. Η ΑΕΚ, με την περσινή ομάδα, απέχει από τους ομίλους μόλις 90 λεπτά. Είναι μαθημένη αυτή η ΑΕΚ να ξεκινάει από μειονεκτική θέση στην αφετηρία. Και να τα καταφέρνει. Πέρυσι είχε μακράν το τέταρτο σε αξία ρόστερ. Πιο φτηνό, όχι μόνο από Ολυμπιακό – ΠΑΟΚ, αλλά κι από τον Παναθηναϊκό, μετά τις πωλήσεις Μπεργκ και Ζέκα. Ηταν αυτή όμως που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Τώρα, χωρίς να έχει ουσιαστική βοήθεια από τις μεταγραφές, είναι έτοιμη να επιστρέψει ύστερα από 12 χρόνια στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Αριστα

Ολα αυτά δίνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στις επιτυχίες της. Δεν εντυπωσίασαν το βράδυ της Τετάρτης οι Κιτρινόμαυροι. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, κατέρρευσαν. Οι ελλείψεις-αδυναμίες είναι εμφανείς. Κλασικός φορ, εξτρέμ, δεκάρι. Σ’ αυτά τα παιχνίδια ωστόσο αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Κι αυτή η ΑΕΚ σ’ αυτόν τον τομέα έχει μάθει να παίρνει άριστα. Είναι μαθημένη να εξαντλεί τις δυνατότητές της. Αυτή η ΑΕΚ είναι ομάδα του αποτελέσματος. Ομάδα της υπέρβασης. Αυτά τα χαρακτηριστικά της έδωσαν πέρυσι το πρωτάθλημα. Μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά πορεύεται με απόλυτη επιτυχία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν είναι η ομάδα αυτή η ΑΕΚ που θα τη χειροκροτήσεις για το θέαμα που προσφέρει. Το εύγε θα το πεις για την προσπάθεια. Για μία ομάδα με φτηνό κόστος (37 εκατ. αξία ρόστερ βάσει transfermarkt, 56 ο ΠΑΟΚ), που πέρυσι έφερε 10 εκατ. από το Γιουρόπα και φέτος είναι μία ανάσα από τα 30 του Τσάμπιονς Λιγκ.