Με «πολεμική σύσκεψη» πριν από τη μεγάλη αντεπίθεση μοιάζει το Πολιτικό Συμβούλιο που συγκαλεί για σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης να εξετάσουν τις εξελίξεις και να συζητήσουν όλα τα ανοιχτά θέματα.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η αποτίμηση της εξόδου από τα Μνημόνια στο επίπεδο της πολιτικής τακτικής, όπως επίσης η θέση της κυβέρνησης, η οποία μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι προσπαθεί βήμα βήμα να «γυρίσει το κλίμα». Η αρχή έγινε με την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών από τον Ερντογάν, που αποτέλεσε την πρώτη ευχάριστη εξέλιξη έπειτα από καιρό επιφέροντας ανακούφιση σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια που παρακολουθούσε από κοντά την πεντάμηνη περιπέτεια των δύο στρατιωτικών.
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ. Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο η κυβέρνηση επένδυσε πάρα πολλά επικοινωνιακά, ήταν η επίσημη έξοδος από τα Μνημόνια και η «επιστροφή της κυριαρχίας» που αφήνει στην κυβέρνηση περιθώρια για άσκηση πολιτικών που θα θυμίζουν αριστερή κυβέρνηση, αφού – για πρώτη φορά από το 2010 και μετά – θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις που επέβαλλαν οι δανειστές.
Η επιλογή πάντως του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο λίγα 24ωρα πριν από τον ανασχηματισμό που όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ανακοινώσει, καθιστούν τη συνεδρίαση και ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να βολιδοσκοπήσει και να διαπιστώσει ποιες προθέσεις κυριαρχούν μεταξύ των στελεχών.
Πόσω μάλλον που ένα από τα ζητούμενα του ανασχηματισμού παραμένει η επιλογή στελέχους με ειδικό βάρος που θα προταθεί ως νέος γραμματέας στην Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να οδηγήσει το κόμμα συντεταγμένα προς τη σκληρή εκλογική μάχη που αναμένεται με τη ΝΔ.
ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ. Η μετακίνηση Σκουρλέτη μπορεί να ξεκλειδώσει μια σειρά από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς στην περίπτωση που δεν τον αναπληρώσει ο Χρήστος Σπίρτζης (πληροφορίες τον θέλουν να παραμένει στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών) τότε ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση του Νίκου Παππά από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Αν η μετάθεση Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου αποτελεί τη μια «βαριά» μετακίνηση, τότε η δεύτερη θα είναι του Νίκου Παππά.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες έχει κλείσει έναν κύκλο που άνοιξε με την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με δεδομένο ότι επίκειται μια σκληρή πολιτική αναμέτρηση και ενδεχομένως με τετραπλές κάλπες, τότε η δεύτερη νευραλγική θέση είναι αυτή του υπουργού Εσωτερικών και πολλοί εκτιμούν ότι πιθανόν ο Πρωθυπουργός να την εμπιστευτεί στον Νίκο Παππά.
Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, καίτοι στέλεχος πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε αντιμέτωπος – κατά πληροφορίες – με την άρνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν τέθηκε το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο οικονομικό επιτελείο. Οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο Τσακαλώτος που δεν έχει καλή χημεία με τον Παππά, έθεσε άτυπο βέτο σε μια τέτοια μετακίνηση.
Αυτή η άρνηση, αν διατηρηθεί και τώρα σθεναρή, τότε όντως είναι πιθανόν να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ο Παππάς. Σε αντίθετη περίπτωση θα επανέλθει το σενάριο που θέλει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να αναλαμβάνει μέρος του υπουργείο Οικονομίας (θα διχοτομηθεί) με ευθύνη τον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, σε μια κίνηση γεμάτη νόημα, παρενέβη με δημόσια δήλωση ως υπουργός Οικονομικών για το τέλος των Μνημονίων, ενώ ως στέλεχος με «λόγο», προέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να εμπιστευτεί το κόμμα, αν θέλει να νικήσει τους μνηστήρες…