Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, στις 3 και 4 του μήνα, αποφασίζεται η επόμενη μέρα για Το Ποτάμι. Το Συνέδριο του κόμματος είχε προαναγγελθεί από τον Σταύρο Θεοδωράκη την επομένη της αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής και έρχεται στο πλαίσιο του πολιτικού restart που επιχειρεί ο επικεφαλής του. Παράλληλα, το κόμμα ανακοίνωσε τη συγκρότηση της Επιτροπής Κοινής Πορείας, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι Παντελής Αβραμίδης, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Πάνος Μπιτσαξής, η οποία θα αναλάβει τις επαφές με τους εκπροσώπους φιλελεύθερων και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Παράλληλα, στόχος του επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, είναι το κάλεσμα σε «ανένταχτους κομματικά αλλά πολιτικά ενεργούς πολίτες», που θα βοηθήσουν Το Ποτάμι να δημιουργήσει έναν μεταρρυθμιστικό πόλο χωρίς να χαλάσει το brand name του. Περί τα μέσα του επόμενου μήνα, ο Θεοδωράκης θα στείλει επιστολή σε 300 πολίτες που ταιριάζουν στο προφίλ, καλώντας τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να συμμετάσχουν στο συνέδριο ως συνδιοργανωτές και όχι μόνο ως σύνεδροι ή παρατηρητές».

ΣΥΡΙΖΑ Ή ΝΔ; Το ζήτημα των συνεργασιών, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Στο Συνέδριο το θέμα θα τεθεί ανοιχτά επί τάπητος, καθώς το κόμμα μέχρι τώρα πολλές φορές εμφανίζεται κομμένο στα δύο. Από την μία, με κάποια στελέχη που φέρεται να προκρίνουν μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη υπάρχουν εκείνα που θα προτιμούσαν το κόμμα να συνταχθεί με τη ΝΔ, είτε προγραμματικά είτε μετεκλογικά. Το πρώτο σενάριο έχει πολλαπλώς διαψευσθεί από τον ίδιο τον Θεοδωράκη, ενώ και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχολίασε πως «κάποιοι ξαναζεσταίνουν τα παραμύθια περί συμμετοχής του Ποταμιού σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να συμβεί και δεν έχει τεθεί από κανένα στέλεχος ή βουλευτή». Το δεύτερο, που ακούγεται πλέον εντονότερα, δεν συνάδει με το πλαίσιο της τελευταίας απόφασης, που αναφέρει πως Το Ποτάμι θα κατέβει αυτόνομο στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, μετά το Συνέδριο το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η εισήγηση του ίδιου του Θεοδωράκη. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο επικεφαλής, τον Νοέμβριο θα υπάρξει και εκλογή ηγεσίας, και ως ένδειξη ανάληψης της ευθύνης για τις αποφάσεις του Ποταμιού τον τελευταίο χρόνο. Οπως επιβεβαίωσε χθες ο Τσιόδρας (Ραδιόφωνο 24/7), ο Σταύρος Θεοδωράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ. Την ανάγκη ύπαρξης ενός προοδευτικού φιλελεύθερου χώρου τόνισε χθες και ο Χάρης Θεοχάρης (Θέμα fm), κάνοντας λόγο για το Κέντρο που «είχε εκφράσει για κάποιο διάστημα Το Ποτάμι». Κατά τη γνώμη του, για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αναγκαία «η εκ βάθρων επανίδρυση του χώρου με ανοικτές διαδικασίες» – «εάν υπάρξουν τέτοιες συνθήκες θα πρέπει όλοι να ανταποκριθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.