Τους προοδευτικούς άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το κεντροαριστερό πρόγραμμα θα ξεδιπλώσει στην εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη η Φώφη Γεννηματά. Σε έναν εορτασμό που δεν θα έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να θυμίσει τις ρίζες της δημοκρατικής παράταξης – ανοίγοντας, παράλληλα, παράθυρο για τις μεταρρυθμίσεις και τον σχεδιασμό που θα ξεδιπλώσει στη ΔΕΘ.

Η εκδήλωση, που θα μοιάζει περισσότερο με ημερίδα, θα αποτελείται από τρία τραπέζια συζήτησης με στελέχη όλων των ηλικιών και τα τρία ιδεολογικά θέματα που στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν πως δίνουν στον φορέα προοδευτικό χαρακτήρα, που τους διαχωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Η σημερινή όψη του πατριωτισμού, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μακριά από τον εθνικισμό και τις ακροδεξιές εξάρσεις, ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη διάκριση των εξουσιών, αλλά και η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, αναγκαία για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία συζήτησης. Ως ομιλητές θα συμμετέχουν οι Αντώνης Βγόντζας, Γιάννης Βούλγαρης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Νίκος Κανελλόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Γαβριήλ Αμίτσης, Ανδριάνα Αλεβίζου και Παναγιώτης Τσακλόγλου. Από το Κίνημα Αλλαγής, στο βήμα θα βρεθούν οι Μανώλης Χριστοδουλάκης, Παύλος Χρηστίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ τον συντονισμό ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαχρήστος, Παύλος Τσίμας και Στέφανος Τζανάκης.

Παράλληλα, οι δημόσιες συζητήσεις για τα «προοδευτικά μέτωπα» συνεχίζονται, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζουν εμμέσως την απορριπτική στάση της Φώφης Γεννηματά. «Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να μιλάει για αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τι εννοούν ακριβώς; Με ποιους είναι δηλαδή; Εδώ το ερώτημα είναι ποιοι θέλουν τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και ποιοι όχι», ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, Παναγιώτης Ρήγας (24/7). Το δίλημμα που ο Πρωθυπουργός έθεσε στην Ιθάκη «δεν έχει καμία βάση γιατί δεν εκπροσωπεί την προοδευτική παράταξη. Το έχουμε ξαναπεί, δεν έχει καμία σχέση πολιτιστικά, αξιακά με την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη» (Θέμα fm), σχολίασε από τη μεριά του ο γραμματέας Επικοινωνίας του κεντροαριστερού φορέα, Σταμάτης Μαλέλης. Για προσκλητήρια που μοιάζουν με «σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ιδιοτέλειας, που διακινούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης (Σκάι), τονίζοντας ότι κεντροαριστερός στόχος είναι η «ανατροπή των συσχετισμών».