Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Πρόκειται για το νέο δόγμα της UEFA για να διατηρεί ικανοποιημένα τα μεγάλα και δημοφιλή κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου και να τα κρατά μακριά από τους πειρασμούς της κλειστής ευρωπαϊκής λίγκας.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ βρίσκονται ένα σκαλοπάτι από την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και είναι φυσικό το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και στα χρήματα που θα πάρουν αν πετύχουν στην αποστολή τους.

Τα χρήματα πράγματι είναι πολλά, αλλά λιγότερα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, τουλάχιστον για τις ομάδες που δεν έχουν συχνή παρουσία και διακρίσεις στα Κύπελλα Ευρώπης.

Τα εξασφαλισμένα χρήματα για καθέναν από τους 32 συλλόγους που θα συμμετάσχουν στους ομίλους είναι 15,25 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,55 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Για κάθε νίκη οι ομάδες θα παίρνουν επιπλέον 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ πέρυσι και για κάθε ισοπαλία 900.000 ευρώ, έναντι 500.000 πέρυσι.

Αυτή είναι η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα που δίνει προς τα έξω η UEFA.

Για να λειάνει τις αντιθέσεις της με τους ισχυρούς συλλόγους, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία προσέφερε γκαραντί συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ στις τέσσερις πρώτες ομάδες στην κατάταξη των τεσσάρων ισχυρότερων πρωταθλημάτων (Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Αγγλίας), αλλά και πολύ περισσότερα χρήματα.

Το colpo grosso της UEFA ήταν η μετοχοποίηση μέρους των εσόδων της και το ξαναμοίρασμά τους στους ισχυρούς.

Σύμφωνα με την ευφάνταστη ιδέα των χαρτογιακάδων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ένα ποσό της τάξεως των 585 εκατ. ευρώ, σχεδόν 80 εκατ. ευρώ παραπάνω από όλο το market pool της προηγούμενης σεζόν που αντιστοιχεί στο 30% επί του συνόλου των μπόνους που θα δοθούν φέτος (τα εξασφαλισμένα έσοδα των ομάδων αντιστοιχούν στο 25%), «μετοχοποιείται» και μοιράζεται στις ομάδες ανάλογα με τη θέση τους στο ειδικό ranking της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, την τελευταία δεκαετία.

Ποιες ομάδες είναι αυτές άραγε; Πρώτη είναι η Ρεάλ και ακολουθούν η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν, η Ατλέτικο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο αριθμός των «μετοχών» που λαμβάνουν είναι αντιστρόφως ανάλογος με τη θέση τους μεταξύ των 32 που θα αγωνιστούν στους ομίλους. Δηλαδή η πρώτη Ρεάλ θα πάρει 32 «μετοχές» – όσες οι ομάδες που συμμετέχουν -, η δεύτερη Μπάρτσα 31 και ούτω καθεξής. Η αξία της κάθε «μετοχής» σύμφωνα με τους ανθρώπους της UEFA είναι 1,108 εκατ. ευρώ.

Ετσι, ενώ φαίνεται πως όλες οι ομάδες ξεκινούν με εξασφαλισμένα 15,25 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα η Ρεάλ χωρίς να ακουμπήσει μπάλα έχει εξασφαλισμένα 50,706 εκατ. ευρώ. Η Μπαρτσελόνα 49,598 εκατ. ευρώ, μέχρι να φτάσουμε στην τελευταία και πιο αδύναμη ΑΕΚ (153η στο ranking) που έχει εξασφαλισμένα μόλις 16,358 εκατ. ευρώ.

Ερωτηματικό το market pool

Αν προκριθεί ο ΠΑΟΚ, θα έχει πέντε «μετοχές» (59ος στο ranking και 28ος μεταξύ των 32 των ομίλων και τα εξασφαλισμένα του έσοδα θα είναι 20,790 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 4 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτά της πρωταθλήτριας ΑΕΚ.

Αγνωστο παραμένει το ποσό που θα μοιραστεί στους δύο Δικεφάλους – φυσικά αν προκριθούν – μέσω του τηλεοπτικού market pool.

Κι αυτό γιατί η UEFA φρόντισε να μεταφέρει σχεδόν τα μισά χρήματα του market pool που μοιράζονταν μέχρι πέρυσι (507 εκατ. ευρώ) στο νέο μετοχοποιημένο μπόνους που συνολικά θα μοιράσει 585 εκατ. ευρώ.

Το market poll της φετινής σεζόν αντιστοιχεί σε μόλις 292 εκατ. ευρώ.

Στην αρχή θα μοιραστεί το 50% του ποσού και θα δοθεί στις ομάδες ανάλογα την απόδοσή τους στο προηγούμενο εθνικό πρωτάθλημα.

Τα χρήματα για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Για τη χώρα μας, η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια θα πάρει το 55% και ο ΠΑΟΚ το υπόλοιπο 45%.

Το υπόλοιπο 50% του ποσού του market pool θα δοθεί με βάση τους αγώνες που θα δώσουν οι ομάδες στη διοργάνωση. Αν αποκλειστεί μία από τις δύο ομάδες, όλα τα χρήματα του market pool τα παίρνει η ομάδα που συνεχίζει.

Τα μπόνους για πρόκριση στη φάση των 16 έχουν οριστεί στα 9,5 εκατ. ευρώ, για τα προημιτελικά 10,5 εκατ., για τα ημιτελικά 12 εκατ. και για τον τελικό 15 εκατ. ευρώ. Ο νικητής θα πάρει επιπλέον 4 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση που ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν προκριθούν στους ομίλους, θα λάβουν από 5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ, συν 2,92 εκατ. ευρώ για τη μετέπειτα παρουσία τους στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.