«Καλύτερα να βγω έξω με τον σκύλο παρά να δω Μπουντεσλίγκα». Τα λόγια του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή της Γερμανίας Μπέρτι Φογκτς είναι σκληρά γιατί περιγράφουν την αλήθεια: το γερμανικό πρωτάθλημα έχει χάσει πια την αίγλη του παρελθόντος λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Η 56η Μπουντεσλίγκα κάνει πρεμιέρα απόψε με την αναμέτρηση της Μπάγερν με τη Χόφενχαϊμ και, ω τι έκπληξη, οι Βαυαροί είναι ξανά το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσουν τον τίτλο – έβδομο στη σειρά.

Η απόδοση που δίνουν τα γραφεία στοιχημάτων είναι σχεδόν αστεία: 1,14. Με άλλα λόγια ψάξτε τον δεύτερο. Οπως επίσης αστεία είναι και η απόδοση για τον πρώτο σκόρερ: 1,30 στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ο επόμενος, ο Τίμο Βέρνερ της Λειψίας «πληρώνει» 11,00. Χάος.

Κατά τον Φογκτς τόσο η εθνική ομάδα όσο και η Μπουντεσλίγκα έχουν πιάσει πάτο.

Αιτία το μη ελκυστικό παιχνίδι που παίζουν οι ομάδες. Καλεί τους προπονητές να σταματήσουν το «κοιμισμένο ποδόσφαιρο» εναποθέτοντας όλες τις ελπίδες του στην Ντόρτμουντ, τη Σάλκε, τη Λειψία και τη Χόφενχαϊμ.

Ο αθλητικός διευθυντής της Ντόρτμουντ, Μίχαελ Τζορκ, επισημαίνει ότι η οικονομική διαφορά με την Μπάγερν – που φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ – είναι τόσο μεγάλη που είναι αδύνατο να μην επηρεάσει αγωνιστικά τις ομάδες.

Ο ομόλογός του της Σάλκε Κρίστιαν Χάιντελ προβλέπει πως η υπεροχή της Μπάγερν θα λάβει τέλος. Μη φανταστείτε πως εννοεί ότι οι Βαυαροί θα χάσουν τα πρωτεία. Απλά, δεν θα κερδίζουν τα πρωταθλήματα με 20 πόντους διαφορά.

Η συζήτηση που έχει ανοίξει για την ανταγωνιστικότητα της Μπουντεσλίγκα, η οποία από τη σεζόν 1990-1991 μέχρι τη σεζόν 1994-1995 είχε πέντε διαφορετικές πρωταθλήτριες, αφορά τις ομάδες που θα διεκδικήσουν συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτές, κατά τον Τζορκ, είναι οι Λειψία, Χόφενχαϊμ, Λεβερκούζεν και Σάλκε και φυσικά η ομάδα του η Ντόρτμουντ που ενισχύθηκε με την απόκτηση των Βίτσελ και Ντελάνι.

Η Μπάγερν απέκτησε μόνο έναν παίκτη, τον 23χρονο Γκορέτσκα, κάνοντας οικονομίες για ένα πολύ μεγάλο χτύπημα, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρός της Ούλι Χένες.

Οι αλλαγές

Στη φετινή Μπουντεσλίγκα οι αλλαγές είναι λίγες αλλά αρκετά έντονες.

Η άλλοτε κυρίαρχη adidas που κάποτε προμήθευε με αθλητικό υλικό 16 συλλόγους, ενώ μέχρι πριν από είκοσι χρόνια ήταν ο βασικός προμηθευτής των μισών ομάδων της Μπουντεσλίγκα, από φέτος θα είναι χορηγός μόνο της Μπάγερν.

Αιτία, η αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας.

«Ως μέρος της στρατηγικής μας επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε συνεργασίες με νέους, ανερχόμενους ποδοσφαιριστές και επίσης με επιλεγμένα κορυφαία κλαμπ», εξήγησε ο εκπρόσωπος της adidas Ολιβερ Μπρίγκεν.

Η Μπάγερν λαμβάνει 60 εκατ. ευρώ ετησίως για να έχουν οι φανέλες της τις τρεις ρίγες της adidas, ενώ η εταιρεία είναι χορηγός επίσης της Ρεάλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Γιουβέντους.

Η μεγάλη αντίπαλός της, η Puma, έχει επιλέξει άλλο μονοπάτι. Εξηγεί ο γενικός διευθυντής, Ματίας Μπάουμερ: «Το ποδόσφαιρο είναι βασικό θεμελιώδες στοιχείο του DNA μας και είμαστε ευτυχείς που θα εκπροσωπηθούμε ξανά στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος από τρεις ομάδες».

Αυτές είναι η Ντόρτμουντ που θα έχει συμφωνήσει να πάρει 8 εκατ. ευρώ ετησίως, η Γκλάντμπαχ και η Στουτγάρδη.

Ακόμα και η επίσημη μπάλα έπαψε να φέρει το λογότυπο adidas, καθώς η λίγκα ήρθε σε συμφωνία με την Derbystar, τις μπάλες της οποίας θα κλωτσούν οι παίκτες της Μπουντεσλίγκα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι προπονητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ενόσω θα κάθονται στους πάγκους, μόνο όμως για λόγους τακτικής και κοουτσαρίσματος.

Απαγορεύονται οι κυβιστήσεις και τα γονατίσματα στις εκτελέσεις πλάγιων άουτ, ενώ οι θεατές θα ενημερώνονται με μηνύματα στις οθόνες για τη χρήση των βίντεο από τους διαιτητές.

Και βέβαια, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης θα είναι απούσα η ομάδα του Αμβούργου. Ετσι, δεν θα υπάρχει πια καμία ομάδα που να μην έχει υποβιβαστεί.