Είχε εξ ορισμού έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο απέναντί του. Βρήκε τον τρόπο και τον μετέτρεψε σε… εύκολη λεία. Είχε να βάλει τις βάσεις για μια μεγάλη πρόκριση. Σχεδόν το κατάφερε έπειτα από το 3-1, που μεταξύ μας δεν λέει όλη την αλήθεια για την εικόνα του πρώτου μισού ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Μπέρνλι.  Θα είχε και το παραπάνω. Πιθανότατα ολόκληρη την πρόκριση από το πρώτο ματς. Την άξιζε. Δεν του την επέτρεψε όμως ο Σλάβκο Βίντσιτς. Ο σλοβένος διαιτητής που με όσα είδε ή και δεν είδε, όχι μόνο άλλαξε την ιστορία του χθεσινού ματς, αλλά επί της ουσίας κράτησε τους Αγγλους ζωντανούς στη διεκδίκηση του εισιτηρίου για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ!

Οχι, δεν είναι μικρό αυτό που συνέβη χθες το βράδυ στο Φάληρο. Ο Ολυμπιακός έκανε σπουδαία δουλειά. Είναι κρίμα όμως από τα λάθη μιας σφυρίχτρας να μην έχει στα χέρια του (ήδη) αυτό που αξίζει. Την πρόκριση. Αυτή που θα πάρει σε μία εβδομάδα στην Αγγλία, αν επαναλάβει τη χθεσινή του εμφάνιση. Την επιμονή του στο σχέδιο.

Ας τα πάρουμε όμως με μια λογική σειρά:

Ο Ολυμπιακός ήταν και καλά διαβασμένος και κυρίως υποψιασμένος για το επίπεδο δυσκολίας του χθεσινού εγχειρήματος. Ξεκίνησε λοιπόν με τέτοια τακτική προσέγγιση που έδινε την εντύπωση πως δεν θα επιτρέψει στην Μπέρνλι να μπει στην εξίσωση. Πως δεν θα τις επιτρέψει με τη δύναμη να βάλει εκείνη τον ρυθμό στο παιχνίδι. Με τον Βούκοβιτς να είναι ανίκητος στον αέρα σε όλες τις «μεγάλες» μπάλες των Αγγλων, που επιλέγουν αυτό το στυλ ανάπτυξης, αλλά και τους Καμαρά και Μπουχαλάκη να τρέχουν πολλά μέτρα κρατώντας κοντά τις γραμμές, οι Πειραιώτες μπήκαν στο ματς προσεκτικοί και αποφασισμένοι. Σύντομα και δικαιωμένοι μιας και η αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ από τον Κώστα Φορτούνη (19′) έκανε το 1-0 νωρίς. Το τέλειο σενάριο, γρήγορο γκολ που θα ανάγκαζε τη Μπέρνλι σταδιακά να ανοίξει το γήπεδο. Ποιος μπορούσε στ’ αλήθεια όμως να υπολογίσει τι θα ακολουθούσε…

Σφυρίχτρα για κλάματα

Ποιος μπορούσε να φανταστεί πως ο Σλάβκο Βίντσιτς θα ανατίναζε το ίδιο το παιχνίδι; Ο σλοβένος ρέφερι είναι αλήθεια πως από την πρώτη στιγμή έδειχνε τουλάχιστον ανεκτικός στα σκληρά μαρκαρίσματα των Αγγλων. Αυτό όμως, όπως και κάνα δυο «ανάποδες» υποδείξεις ήταν πταίσματα σε σχέση με όσα ακολούθησαν. Ουσιαστικά στα τρία λεπτά που άλλαξαν την ιστορία – ου μην και τις πιθανότητες πρόκρισης. Στο 29′ ο Ποντένσε περνά με «τούνελ» τον αντίπαλό του για να βγει φάτσα με το 2-0. Ο Λονγκ τον γκρεμίζει μέσα στην περιοχή σε ένα πέναλτι που θα το έδινε και ο θύτης του, αλλά όχι ο άρχοντας του αγώνα. Ο ίδιος άνθρωπος που τρία λεπτά αργότερα με χαρακτηριστική ευκολία πήγε στη «βούλα», στη σύγκρουση του Καμαρά με τον Γουντ. Οσες φορές και αν δει κάποιος τη φάση αυτή, μόνο σε συμπέρασμα πέναλτι δεν μπορεί να καταλήξει. Είπαμε όμως, ο Βίντσιτς αποφάσισε να τινάξει το ματς στον αέρα. Και το κατάφερε. Το 2-0 που θα αποτελούσε υποθήκη πρόκρισης από το πρώτο ημίχρονο έγινε 1-1 (Γουντ 33′) γιατί έτσι επέλεξε ο σλοβένος διαιτητής, που αρνήθηκε να συζητήσει και τις διαμαρτυρίες των έξαλλων Ερυθρολεύκων στο 43′ όταν στο γύρισμα του Φορτούνη μέσα στην αντίπαλη περιοχή, η μπάλα σταμάτησε στο χέρι του Τέιλορ. Ούτε αυτό το είδε ο γίγαντας!

Αντίδραση α λα Ολυμπιακός  

Απαραίτητη σημείωση: Μια ομάδα που αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο με αυτή την αίσθηση αδικίας, αλλά και με τα νεύρα να έχουν χτυπήσει κόκκινο, το πιθανότερο είναι να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο έχοντας χάσει το μυαλό της. Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς όμως όχι μόνο δεν επέτρεψε να τον πάρει από κάτω η κατάσταση, αλλά λες και τη μετέτρεψε σε επιπλέον κίνητρο. Βγήκε… άλλος στο γήπεδο για το δεύτερο μισό και η Μπέρνλι το κατάλαβε αμέσως. Μόλις στο 48′ ο Κώστας Φορτούνης με εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα συστημένη στο κεφάλι του Ανδρέα Μπουχαλάκη και ο έλληνας μέσος με γυριστή κεφαλιά έδωσε ξανά προβάδισμα (2-1). Η σπίθα μόλις είχε ξαναμπεί και στο 60′ το Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε ξαναπάρει φωτιά. Στο σουτ του Καμαρά ο Γκίμπσον έδιωξε με το χέρι, ο Βίντσιτς δεν γινόταν να μη δει ούτε αυτό και μιας και ο άγγλος αμυντικός είχε ήδη κίτρινη κάρτα (από το φάουλ που έφερε το 2-1) προέκυψε το μάξιμουμ. Πέναλτι και αποβολή. Ο Φορτούνης που ήταν ούτως ή άλλως σε οργιαστική βραδιά έκανε το 3-1 και πλέον απέμενε μισή ώρα για το παραπάνω.

Μόνο αυτό έλειψε

Ο Σον Ντάις απέσυρε αμέσως επιθετικό και γύρισε την ομάδα του σε ένα πιο ορθολογικό 4-4-1, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη πίεση. Ο Ολυμπιακός όμως δεν σταμάτησε. Με ωριμότητα ώστε να μην κινδυνεύσει, αλλά και με το πόδι στο γκάζι, μιας και πλέον κυριαρχούσε απόλυτα. Οι φάσεις προέκυψαν (Ποντένσε 63′, Μπουχαλάκης 69′, Γκερέρο 74′), το παραπάνω γκολ δεν ήρθε. Και έτσι όμως υπάρχει πια μια ξεκάθαρη κατάσταση με θέα στη ρεβάνς. Με 13-4 τελικές και 65%-35% κατοχή μπάλας η ομάδα του Μαρτίνς πήρε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Ξαναλέμε ότι θα μπορούσε να την πάρει και ολόκληρη. Ηταν τέτοια η εικόνα της ομάδας όμως που σε πείθει πραγματικά ότι μπορεί να τελειώσει τη δουλειά σε μία εβδομάδα στην Αγγλία. Αρκεί να μην του προκύψει κάποιος άλλος Βίντσιτς στο διάβα του.

Ολυμπιακός: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Καμαρά, Μπουχαλάκης, Χριστοδουλόπουλος (83’Ανσαριφάρντ), Φορτούνης (88′ Φετφατζίδης), Ποντένσε, Γκερέρο.

Μπέρνλι: Χίτον, Τέιλορ, Κορκ, Γκούντμουνσον (76′ Βόουκς), Μπαρνς, Γουντ (62′ Ταρκόφσκι), Χένρικ, Γκίμπσον, Γουόρντ (66′ Λένον), Μπάρντσλεϊ, Λονγκ.