Υστερα από πέντε χρόνια στη Γαλλία, ως παίκτης της Ναρμπόν (2012-14) και της Αζαξιό (2014-17), προφανώς ο Γιώργος Πετρέας ομιλεί φαρσί τη γλώσσα του Μαρσέλ Προυστ και, ούτως ειπείν, χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει!

Ο σπουδαίος γάλλος λογοτέχνης έγραψε το επικό μυθιστόρημα «A la recherche du temps perdu» που εκτείνεται σε επτά τόμους, 3.200 σελίδες και περιλαμβάνει 2.000 χαρακτήρες: βεβαίως ο (α λα… Σωκράτης Παπασταθόπουλος στο ποδόσφαιρο) καλαματιανός αρχηγός της εθνικής ομάδας βόλεϊ των ανδρών δεν συμπεριλαμβάνεται ανάμεσά τους, αλλά φαίνεται πως το πνεύμα του Προυστ ενυπάρχει μέσα του, εξού και η ατάκα που άρθρωσε μετά την προχθεσινή εμφατική νίκη επί των Αζέρων στην Αλεξανδρούπολη και τη συνέχιση της άπταιστης διαδρομής (3-0 με 9-0 σετ και 225-163 πόντους) στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2019.

«Τώρα θα πάμε στο Αζερμπαϊτζάν για να πετύχουμε και εκεί τη νίκη για την Ελλάδα και για όλα τα χρόνια που χάθηκαν»!

Pas mal (καθόλου άσχημα) λοιπόν κι αυτή την κουβέντα την είπε επίσης ο 32χρονος κεντρικός, ο οποίος μετά το πέρασμά του από τη Γαλλία συνεχίζει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Ποια και πόσα χαμένα χρόνια εννοεί ο Πετρέας; Μα ασφαλώς τα δέκα που θα συμπληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 (όταν – με το καλό – η Εθνική θα επιστρέφει στο παλκοσένικο) από την τελευταία παρουσία της σε αυτό: από το 2009 όταν κατέλαβε την 8η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στην Τουρκία.

Τότε ο Πετρέας ήταν 23 ετών, αγωνιζόταν στον Αρη Θεσσαλονίκης, έβλεπε από την τηλεόραση τους ομολόγους του (Χριστοφιδέλης, Κουρνέτας, Τζούριτς, Στεφάνου, Προύσαλης, Καρυπίδης, Ανδρεάδης, Ρουμελιώτης, Σμαραγδής, Παντελέων, Λάππας, Παπαδημητρίου, Μπάεφ με προπονητή τον Στέλιο Καζάζη) και ονειρευόταν να αξιωθεί να βρεθεί στη θέση τους.

Ακολούθησαν οι ατελέσφορες απόπειρες πρόκρισης σε τέσσερις απανωτές διοργανώσεις και τώρα ήγγικεν η ώρα για την Εθνική να ξορκίσει τους δαίμονες που την κατέτρυχαν αυτά τα πέτρινα χρόνια. «Είμαστε καλύτεροι από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου, αλλά δεν πετάμε στα σύννεφα. Επιτέλους δείχνουμε το ταλέντο και το μέταλλό μας, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Η λογική που υπάρχει είναι ότι παίζουμε για να νικάμε σε όλα τα ματς» τόνισε ο Πετρέας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμπαράστασή του και έδωσε το σύνθημα ενόψει και των υπολειπόμενων τριών αγώνων της προκριματικής φάσης.

Μεθαύριο στο… καπάκι η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει το Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού και θα ακολουθήσουν οι αγώνες με τη Σουηδία εντός έδρας στις 5 ή 6 Ιανουαρίου 2019 και με το Λουξεμβούργο εκτός έδρας στις 9 Ιανουαρίου.

Η καλή μέρα συλλήβδην για το ελληνικό βόλεϊ είχε φανεί από το μεσημέρι στο Ζαπορόζιε όπου η Εθνική Γυναικών, σε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της σύγχρονης Ιστορίας της – επιβλήθηκε της Ουκρανίας με 3-0 και παραμένει αδιάφθορη στον δρόμο προς την τελική φάση.

Αήττητες

Οι γυναίκες που καρτερούν την πρόκριση από το 2001 προελαύνουν αήττητες, δεν έχουν χάσει ούτε σετ και σημαδεύουν το 4-0 στον αυριανό (20.30, ΕΡΤ-2) με τις Ουκρανές στον Βόλο, ενώ τον Ιανουάριο θα αντιμετωπίσουν τη Νορβηγία εντός έδρας και το Μαυροβούνιο εκτός έδρας.

«Η εμφάνισή μας στην Ουκρανία είναι από τις καλύτερες που θυμάμαι. Μείναμε απολύτως συγκεντρωμένες, δεν είχαμε καθόλου άγχος, στηριχθήκαμε στο πολύ καλό σερβίς, μας βγήκε το κομμάτι μπλοκ – άμυνα και όλα έγιναν όπως έπρεπε» σχολίασε η κορίνθια κεντρική Μελίνα Εμμανουηλίδου.

«Τώρα περιμένουμε με ανυπομονησία τον αγώνα του Σαββάτου για να εξασφαλίσουμε από νωρίς την πρόκριση. Ολα τα κορίτσια είμαστε αφοσιωμένες στον μεγάλο στόχο της επιστροφής στην τελική φάση μετά από 18 χρόνια» συμπλήρωσε η 24χρονη κεντρική του ΑΟ Θήρας.

Δέκα χρόνια είναι πολλά

Δέκα χρόνια θα συμπληρωθούν τον Σεπτέμβριο του 2019 (όταν – με το καλό – η Εθνική θα επιστρέφει στο παλκοσένικο) από την τελευταία παρουσία της σε αυτό: από το 2009 όταν κατέλαβε την 8η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στην Τουρκία.