Εχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες και ακόμα το σίριαλ της Folli Follie δεν λέει να τελειώσει. Η υπόθεση που τον περασμένο Μάιο συγκλόνισε το ελληνικό χρηματιστήριο και έχει εγκλωβίσει, άγνωστο για πόσο, χιλιάδες μέτοχους, συνεχίζει να παραμένει ανοικτή. Με τις ανησυχητικά αργές διαδικασίες αλλά και τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης να είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς για το πότε θα υπάρξουν οι απαντήσεις που θα κρίνουν το μέλλον της εταιρείας αλλά και την τύχη των μετόχων, των επενδυτών και των πιστωτών της, καθώς η μια καθυστέρηση διαδέχεται την άλλη, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθυστερημένη αντίδραση των Αρχών τον πρώτο μήνα που ξέσπασε η «κρίση» της Folli Follie αποτελεί κομβικό σημείο στην όλη εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία εκτιμάται ότι προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή διατυπώνεται και το ερώτημα πώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αντιλήφθηκε νωρίτερα τα κενά που σήμερα διερευνώνται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Και ενώ ο χρόνος τρέχει, ένα ακόμα ερώτημα προκύπτει, για το εάν η προαναγγελία για τη διεξαγωγή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της εταιρείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την έγκριση των ετήσιων οικονομικών ενοποιημένων καταστάσεων της χρήσης του 2017, έχει νόημα. Και αυτό διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εξέλιξη από τις εταιρείες Alvarez and Marsal (που έχει αναλάβει τη δικανική αξιολόγηση των πλέον πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών του FFG) και της Ernst and Young (πραγματοποιεί ειδικό έλεγχο ορισμένων στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση του 2017), δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσει η αναμόρφωση του ισολογισμού της FF που αποτελεί και το βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξης της Γενικής Συνέλευσης.

Μάλιστα το θέμα γίνεται πιο περίπλοκο, καθώς τα ευρήματα της Alvarez & Marshal, το πόρισμα της οποίας αναμένεται στο τέλος Αυγούστου, θα πρέπει αξιοποιηθούν από την Ernst and Young στο πλαίσιο του δικού της ελέγχου, που αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, οι εκτιμήσεις θέλουν να έρχεται μια ακόμη καθυστέρηση στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, ερώτημα γεννάται και για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη συζήτηση της προσφυγής της FF για προστασία από πιστωτές της στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας, που θα εκδικαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι εάν δεν υπάρξουν επαρκή στοιχεία, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της εταιρείας Deloite, η οποία έχει αναλάβει ως σύμβουλος της FF την αναζήτηση σχεδίου αναδιάρθρωσής της, ενώ αμφίβολο είναι αν θα υπάρξει κάποια απόφαση και από την πλευρά του δικαστηρίου ελλείψει στοιχείων που θα την τεκμηριώσουν.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ομως και η έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία έχει ξεκινήσει από την Οικονομική Εισαγγελία και σύμφωνα με πληροφορίες επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την καταστρατήγηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, την εσωτερική πληροφόρηση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή κ.λπ. δεν μπορεί να «τρέξει», αφού και σε αυτή την περίπτωση οι εισαγγελείς χρειάζονται στοιχεία.

ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ. Οσο για τους ομολογιούχους με τους οποίους η εταιρεία αναζητά συμβιβαστικές λύσεις, κερδίζοντας έστω και προσωρινά χρόνο, η όποια αντίδρασή τους επί της παρούσης δεν μπορεί να έχει καμία τύχη όσο θα είναι σε ισχύ η προσωρινή δικαστική προστασία, η οποία όπως όλα δείχνουν μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις 12 Σεπτεμβρίου.