Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους με πράξεις ή παραλείψεις τους έγιναν η αιτία να χαθούν 96 συνάνθρωποί μας κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018.

Επειτα από έναν μήνα ερευνών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η συνάδελφός του Βαρβάρα Γνεσούλη ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Στις περίπου 30 ημέρες που μεσολάβησαν από την αρχική παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, έλαβε χώρα ένας μαραθώνιος μαρτυρικών καταθέσεων, ενώ σημαντικός σταθμός της διαδικασίας υπήρξε η διενέργεια της αυτοψίας στις καμένες περιοχές από την ανώτατη εισαγγελέα και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας της Αθήνας.

Τα πορίσματα. Η ολοκλήρωση της παρούσας φάσης της έρευνας θα σημάνει ουσιαστικά με την παράδοση των πορισμάτων που αναμένεται να συντάξουν τόσο ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας που έχει ορίσει η Εισαγγελία όσο και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με βάση τη δική της αυτοψία.

Οι 40 και πλέον μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων αποτελούν και την πρώτη ύλη της δικογραφίας, προέρχονται από τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, την Περιφέρεια Αττικής, τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου που ενεπλάκησαν στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς θα προέρχονται οι ύποπτοι, οι οποίοι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν λάβει τις σχετικές κλήσεις για να δώσουν τις αναγκαίες εξηγήσεις.

Η κλήση για υποβολή εξηγήσεων και ο χαρακτηρισμός τους ως υπόπτων σημαίνει πρακτικά ότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται ένα βήμα πριν κατηγορηθούν και επισήμως για το έγκλημα στο Μάτι με την άσκηση της ποινικής δίωξης.

Οι ύποπτοι. Εκτιμάται ότι στον κατάλογο των υπόπτων θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα που έχουν ήδη εξεταστεί ως μάρτυρες. Το επόμενο δικονομικό βήμα αναμένεται να είναι η άσκηση προσωποποιημένων πια ποινικών διώξεων και η απόδοση κατηγοριών είτε σε κακουργηματικό είτε σε πλημμεληματικό βαθμό, ανάλογα με τη συμμετοχή, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες κάθε προσώπου. Για να φτάσουμε όμως στο βήμα αυτό, αυτονόητη προϋπόθεση είναι η συνεκτίμηση από τους αρμόδιους εισαγγελείς όχι μόνο του υπάρχοντος μέχρι τώρα υλικού και των πορισμάτων που αναμένονται, αλλά και των ισχυρισμών που θα προβάλουν οι ύποπτοι στο στάδιο των εξηγήσεων.