Από τη μια, το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιθάκη, με το οποίο ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε με απειλητική διάθεση σε όσους αποτελούν το «παλιό σύστημα», αφήνοντας υπόνοιες για ποινικές διαδικασίες. Από την άλλη, δηλώσεις σαν κι αυτές του Μάκη Βορίδη, που ξυπνούν περασμένα πολιτικά πάθη και λογικές ρεβανσισμού. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν επιλέγουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, καθώς το δίλημμα «ή εμείς ή αυτοί» δεν τους αφορά.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η χθεσινή παρουσία της Φώφης Γεννηματά στα Πρέσπεια, που είναι αφιερωμένα στα 70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Με την παράδοση της παράταξης της εθνικής συμφιλίωσης, στη Χαριλάου Τρικούπη τοποθετούν το πολιτικό τους στίγμα εναντίον του διχασμού που επιχειρείται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γεννηματά δεν θα συνεχίσει να εγκαλεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ποιότητα του λόγου που χρησιμοποιεί και η οποία, σε κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικούς εχθρούς και να πολώσει το ακροατήριό της. Κυρίως, δε, για την προσπάθεια να εμπλέξει σ’ αυτό την Κεντροαριστερά, τη μια απευθύνοντας προσκλήσεις για προοδευτικά μέτωπα και την άλλη κατηγορώντας τα στελέχη της. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει σχέση με την προοδευτική πολιτική και δεν έχει σχέση με τις αξίες της προοδευτικής παράταξης», αναφέρουν από το κεντροαριστερό επιτελείο όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα – σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν το κυβερνητικό αφήγημα.
Αυτή η πολιτική στάση θα πάρει τη μορφή προτάσεων με την παρουσία της επικεφαλής στη ΔΕΘ. Εκεί η Γεννηματά θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής, που θα περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, με βασικό σύνθημα αυτό της «εθνικής αφύπνισης». Η Γεννηματά θα ζητήσει ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής, έτσι ώστε «με ισχυρή φωνή», όπως λένε, να μπορέσει να επιβάλει τα σημεία προοδευτικής διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντροαριστερός φορέας θα μπει σε συζήτηση για μετεκλογικές συναινέσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως τη συνταγματική αναθεώρηση, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά τη Θεσσαλονίκη, στη Χαριλάου Τρικούπη θα μπορούν να έχουν πιο ολοκληρωμένη ιδέα για τις κινήσεις που χρειάζονται ακόμα για να «μιλήσουν» στο πολιτικό τους ακροατήριο.
Αγώνας δρόμου. Παράλληλα, ξεκινά αγώνας δρόμου για τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, τόσο τα αυτοδιοικητικά όσο και τα εθνικά. Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο θεωρούν ότι, αυτή τη στιγμή, τα πρώτα είναι υψίστης σημασίας, κυρίως για να μην εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ την όποια καθυστέρηση, αφήνοντας υπόνοιες για «μέτωπα» σε τοπικό επίπεδο – σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση ανακοίνωση των υποψηφίων, έτσι ώστε η φημολογούμενη υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος να έρθει εκ των υστέρων. Στα δεύτερα, παρότι συγκεκριμένα ερωτηματικά παραμένουν, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μεγάλη, ενώ η δουλειά που γίνεται συστηματική, με τη Χαριλάου Τρικούπη να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα κράμα νέων και έμπειρων στελεχών.