Δεν είναι μυστικό ότι οι Βρετανοί είναι γερά ποτήρια. Κάθε εβδομάδα, περιμένουν πώς και πώς να έρθει η Παρασκευή για να χωθούν σε κάποια παμπ μετά τη δουλειά και να βγουν αρκετές ώρες αργότερα σε κατάσταση όχι και τόσο νηφάλια. Ποιος θα περίμενε όμως ότι, εκτός από τους ανθρώπους, στη χώρα αυτή θα το τσούζουν και τα… έντομα;

Το φετινό καλοκαίρι σημειώνεται επέλαση από χιλιάδες «μεθυσμένες» σφήκες στη Γηραιά Αλβιώνα: τα ανεπιθύμητα φτερωτά έντομα ρουφάνε υπολείμματα μπίρας σε κήπους παμπ και αυλές σπιτιών, γίνονται ασυνήθιστα επιθετικά και οι πιθανότητες να τσιμπήσουν όποιον βρεθεί μπροστά τους αυξάνονται κατακόρυφα. Τα βρετανικά ταμπλόιντ παρουσίασαν το θέμα σαν να επρόκειτο για τη συντέλεια του κόσμου. «Η Βρετανία δέχεται επίθεση από μεθυσμένες και ευερέθιστες σφήκες» προειδοποίησε η «Ντέιλι Μέιλ», ενώ η «Ντέιλι Σταρ» υπερθεμάτισε: «Μεθυσμένες σφήκες έθεσαν τη Βρετανία υπό πολιορκία – επιτίθενται στα πάντα».

Οι ειδικοί υιοθέτησαν πιο χαμηλούς τόνους. Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι φέτος είναι πράγματι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος τσιμπημάτων από σφήκες οι οποίες παρουσιάζουν «άκρως επιθετική συμπεριφορά» έχοντας προηγουμένως καταναλώσει μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών – κυρίως μπίρας και μηλίτη (cider) – από μισοτελειωμένα ποτήρια και μπουκάλια.

Ο βαρύς χειμώνας που προηγήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει πρώιμα ο ετήσιος κύκλος σχηματισμού των κοινωνιών των σφηκών, γεγονός που τους επέτρεψε να χτίσουν περισσότερες και μεγαλύτερες σφηκοφωλιές. «Οι αποικίες τους αναπτύχθηκαν φέτος περίπου έξι εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Οι σφήκες πρόλαβαν να φτιάξουν τεράστιες φωλιές οι οποίες είναι γεμάτες από εργάτριες που δεν έχουν τίποτε να κάνουν και τίποτε να φάνε. Ετσι, συχνάζουν σε μέρη όπως οι παμπ και είναι, μάλιστα, πολύ επιθετικές», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Σέιν Τζόουνς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ridtek Pest Control η οποία ειδικεύεται στις απεντομώσεις.

Οι σφήκες βάζουν στο στόχαστρο οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη (γλυκές τροφές, φρούτα, φρουτοχυμούς, αναψυκτικά κ.λπ.). Δεν κάνουν όμως διακρίσεις: όταν βρουν μπροστά τους κάποιο οινοπνευματώδες ποτό, πέφτουν με τα μούτρα, με δυσάρεστα για τους ανθρώπους αποτελέσματα. «Οι σφήκες δεν μπορούν να αντέξουν το αλκοόλ. Μεθάνε και γίνονται επιθετικές – όπως ακριβώς συμβαίνει με ορισμένους ανθρώπους» πρόσθεσε ο Τζόουνς.

 

ΓΙΑΤΙ ΠΙΝΟΥΝ. Γιατί, άραγε, οι σφήκες της Βρετανίας αποφάσισαν να γίνουν μπεκρήδες; Σύμφωνα με τους εντομολόγους, το καλοκαίρι τα έντομα αυτά καταφεύγουν στο αλκοόλ ελλείψει άλλης τροφής. Λόγω της ιδιαίτερα στενής κοιλιάς τους (στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «wasp waist» – κυριολεκτικά «μέση σφήκας» – η οποία αποδίδει αυτό που εμείς λέμε «μέση δαχτυλίδι» για να περιγράψουμε κάποιον με πολύ κομψή περιφέρεια), οι ενήλικες σφήκες δεν μπορούν να χωνέψουν την τροφή τους (συνήθως μύγες και άλλα έντομα). Ετσι, τρέφονται από τις προνύμφες. Ωστόσο, αυτή την εποχή του χρόνου δεν ζουν προνύμφες και οι σφήκες είναι νηστικές. «Οι ενήλικες εργάτριες σφήκες ρουφούν νέκταρ από τα λουλούδια και κυνηγούν έντομα τα οποία μεταφέρουν στη φωλιά τους για να ταΐσουν τις προνύμφες. Σε αντάλλαγμα, οι προνύμφες εκκρίνουν ένα σακχαρώδες υγρό με το οποίο τρέφονται οι εργάτριες. Οι αποικίες σφηκών, όμως, εξαλείφονται προς το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η βασίλισσα σταματά την ωοτοκία. Χωρίς αβγά, δεν υπάρχουν προνύμφες και συνεπώς οι ενήλικες εργάτριες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη ζαχαρώδη ουσία για να τραφούν», εξήγησε στα «ΝΕΑ» η Σάρλοτ Οουεν, εκπρόσωπος της οργάνωσης για την προστασία της άγριας ζωής Sussex Wildlife Trust.

Τι κάνουν λοιπόν οι πεινασμένες σφήκες; Πραγματοποιούν… χαμηλές πτήσεις σε κήπους παμπ, βάζοντας στο μάτι τα ποτά – αλλά και αυτούς που τα παρήγγειλαν. «Οι σφήκες λατρεύουν τα ζαχαρώδη ποτά. Φέτος, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας στη Βρετανία, περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι συνήθως απολαμβάνουν τον ήλιο συχνάζοντας σε κήπους παμπ. Τα ποτά που καταναλώνουν προσελκύουν τις σφήκες, οι οποίες πραγματικά μπορούν να μεθύσουν ρουφώντας ελάχιστες ποσότητες. Οταν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιο πιθανό να αρχίσουν να τσιμπάνε ανθρώπους», τόνισε η Οουεν.

ΘΥΜΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΟ. Θύμα των «οργισμένων» σφηκών έπεσε πριν από λίγες ημέρες και ένα Ελληνόπουλο τριάμισι ετών στο Βόρειο Λονδίνο. «Καθόμασταν στον κήπο του σπιτιού μας και απολαμβάναμε τον ζεστό καιρό, όταν μια σφήκα τσίμπησε το παιδί που έπαιζε στο γρασίδι. Ανησυχήσαμε και καλέσαμε αμέσως στη γραμμή επειγόντων περιστατικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε. Μας συμβούλευσαν να τοποθετήσουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα και σε καμία περίπτωση ξίδι, όπως ξέραμε από τους παππούδες μας στην Ελλάδα. Μας είπαν, επίσης, να το παρακολουθήσουμε για την επόμενη ώρα για ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση. Ευτυχώς, αποδείχθηκε ότι ο μικρός δεν είναι αλλεργικός στα τσιμπήματα», είπε στα «ΝΕΑ» ο 40χρονος Α.Γ., πατέρας του παιδιού.