Τη στιγμή που κάποιος παίρνει απόφαση να ασχοληθεί με το τρέξιμο, συμβιβάζεται με την ιδέα τού να διανύει διαρκώς πολλά χιλιόμετρα. Οι μεγάλες δρομικές εξορμήσεις, τρέχοντας σε γρήγορο ή χαλαρό ρυθμό, γίνονται ρουτίνα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του καθενός, όπως π.χ. η απώλεια βάρους, η συμμετοχή σε έναν μεγάλο αγώνα ή μια ικανοποιητική επίδοση στον τερματισμό. Παρ’ όλα αυτά, συχνά οι δρομείς ξεχνούν κάτι βασικό στην καθημερινότητά τους: να περπατούν! Και δεν μιλάμε για περπάτημα ανάμεσα στα γρήγορα κομμάτια της διαλειμματικής προπόνησης, αλλά το απλό: της βόλτας. Πηγαίνοντας απλά μια βόλτα, ο δρομέας δίνει την ευκαιρία στο σώμα του να κάνει κάποιες προσαρμογές ώστε να ενδυναμώσει τα πόδια, τα γόνατα και τους γοφούς. Παράλληλα, οι μεγάλες βόλτες με ζωηρό περπάτημα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντοχής και δίνουν την ευκαιρία στους γοφούς και τους μυς να ανακάμψουν από πόνους και ενοχλήσεις που προκαλεί το τρέξιμο. Αν ακόμα δεν πειστήκατε να εντάξετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, διαβάστε παρακάτω λίγα από τα οφέλη του για τους δρομείς και ίσως πεισθείτε.

Συμβάλλει στην υιοθέτηση σωστής στάσης του σώματος

Στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων παρατηρείται συχνά οι δρομείς να καμπουριάζουν και να τρέχουν «μαζεμένοι». Το καμπούριασμα ενισχύεται σε όσους κάνουν καθιστική δουλειά και είναι καθηλωμένοι πολλές ώρες σε καρέκλα. Αντίθετα, ο πιο φυσικός και άνετος τρόπος βαδίσματος είναι η χαλαρή όρθια στάση, με ψηλά το κεφάλι, με τους ώμους έξω. Χωρίς καμπούριασμα, αλλά και χωρίς «κόρδωμα» με τους γλουτούς προς τα έξω. Κάντε μικρά βήματα, αποφεύγοντας τον υπερβολικά μεγάλο διασκελισμό, που είναι ικανός να δημιουργήσει τραυματισμούς στα πόδια. Κρατήστε τα πέλματα κοντά στο έδαφος και πατάτε ελαφρά.

Ενισχύει την αποκατάσταση

Οταν διαλέγετε να περπατήσετε τις ημέρες που έχετε «ρεπό» από τη δρομική προπόνηση, συνεχίζετε να καίτε λίπος και να αυξάνετε τη ροή του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στην πιο γρήγορη αποκατάσταση. Αν πάλι θέλετε να επισκεφτείτε το γυμναστήριο, φροντίστε να περπατήσετε για 30 έως 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε πέντε 10λεπτα βαδίσματα μέσα στην ημέρα. Κρατήστε έναν γρήγορο ρυθμό αλλά μην το παρακάνετε ώστε να είναι δυνατόν να συζητάτε όσο περπατάτε.

Γίνεται καλό υποκατάστατο του τρεξίματος

«Δείτε το σαν εναλλακτική προπόνηση: όταν δεν έχετε διάθεση να τρέξετε, μπορείτε απλά να πάτε μια βόλτα χιλιομέτρων», προτείνει ο γνωστός αμερικανός κόουτς Τζεφ Γκάλοουεϊ (www.jeffgalloway.com), ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές του δρομικού κινήματος στις ΗΠΑ και εμπνευστής της μεθόδου «Run Walk Run» (Τρέξε – Περπάτα – Τρέξε) που ακολουθούν αρχάριοι αλλά και έμπειροι δρομείς αποστάσεων. «Για να υπολογίστε τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσετε στο περπάτημα», συνεχίζει, «πάρτε την ώρα που είχατε σκοπό να τρέξετε και διπλασιάστε την. Δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε όλο το διάστημα μονομιάς. Μπορείτε να το σπάσετε σε δύο μέρη, βγαίνοντας στους δρόμους το πρωί και μετά το απόγευμα, για παράδειγμα».

Κάθε βόλτα έχει κι άλλη θέα

Οσο περισσότερες παραλλαγές ακολουθείτε στο πρόγραμμα περπατήματος που στήνετε, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα που θα έχετε. Αν ο καιρός το επιτρέπει, προτιμήστε μια διαδρομή με ανηφόρες ή να ανεβοκατεβείτε λόφους με σκάλες. Από την κορυφή θα απολαύσετε και τη θέα. Αν πάλι βρέχει ή κάνει κρύο, οι εσωτερικές σκάλες στην πολυκατοικία σας είναι ένα πρώτης τάξεως όργανο εκγύμνασης. Προσπαθήστε να ανεβαίνετε τους ορόφους όσο πιο συχνά μπορείτε ώστε να δυναμώσουν τα πόδια σας.

Παρατηρήστε τον τρόπο που κινείστε

Μπορεί να μην είναι κανονική προπόνηση το βάδισμα, αλλά αν το συνηθίζετε τακτικά, τότε μπορεί να σας δώσει την ικανότητα να ακούσετε καλύτερα το σώμα σας και να σας αποκαλύψει έτσι προβλήματα που δεν είχατε εντοπίσει μέχρι πρότινος στις δρομικές σας συνήθειες, σχολιάζει ο Τζεφ Γκάλοουεϊ. Αν οι τραυματισμοί έχουν γίνει συχνό φαινόμενο για εσάς, ρίξτε προσεκτικά μια ματιά στον τρόπο που περπατάτε: αν τα δάχτυλά σας «κοιτούν» προς τα έξω, αν πατάτε πολύ στις μύτες ή στις φτέρνες, αν τα γόνατά σας ακουμπούν το ένα με το άλλο, αν έχετε υπερπρηνισμό ή υποπρηνισμό. Ισως έτσι να βγάλετε μια άκρη, καταλήγει ο προπονητής.