Αρχίζει το ματς. Και σίγουρα μιλάμε για ένα πρωτάθλημα εντελώς διαφορετικό από όλα τα άλλα. Ενα επιδοτούμενο από τον έλληνα φορολογούμενο πρωτάθλημα, στο οποίο ο ΠΑΟΚ είναι Νο 1 φαβορί κι ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με υποβιβασμό. Ενα πρωτάθλημα, όπου έχει αναλάβει ρόλο γενικού δερβέναγα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος  Βασιλειάδης. Ενα πρωτάθλημα, που βρίσκει τους τέως συμμάχους ΠΑΟΚ – ΑΕΚ να έχουν χωρίσει οριστικά και αμετάκλητα τα τσανάκια τους και τον καθένα από την αποκαλούμενη Big 4 να τραβάει τον (μοναχικό) δρόμο του. Ενα πρωτάθλημα, στο οποίο επέστρεψαν οι βαριές φανέλες του Αρη και του ΟΦΗ. Ενα πρωτάθλημα, που στα ντέρμπι θα σφυρίζουν ξένοι διαιτητές. Η ωμή και απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση, ωστόσο, ήταν άνευ προηγουμένου. Που νοθεύει τον ανταγωνισμό και σε διπλό ταμπλό μάλιστα. Και ποδοσφαιρικά, αφού Απόλλωνας, Λαμία, Παναιτωλικός παίρνουν τα διπλά λεφτά από Λάρισα, ΟΦΗ και στην τηλεοπτική αγορά.

Φαβορί

Δεν είναι δουλειά της ΕΡΤ να χαρίζει λεφτά. Να πληρώνει τον κούκο του απαξιωμένου ελληνικού πρωταθλήματος για αηδόνι. Σύμφωνα με τη Διαύγεια, 52 εκατομμύρια για τα τηλεοπτικά δικαιώματα επτά ομάδων την προσεχή διετία. Δεν είναι δουλειά του Γιώργου Βασιλειάδη να κανονίζει με πόσες ομάδες θα διεξάγεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Αφού το θέλει ντε και καλά, ας κάνει υπομονή δύο χρόνια. Τον Αύγουστο του 2020, που θα γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ, να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Αλλά και πάλι, δεν θα μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει. Οπως τώρα. Τις αποφάσεις τις παίρνουν το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση. Ποδοσφαιρικά, οι μπουκ βλέπουν σαν Νο 1 και αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος τον ΠΑΟΚ. Η καταρχήν απόδοση ήταν στο 2,25 και τώρα έχει κατέβει στο 1,80. Αν δηλαδή δεν ξεκινούσε με -2 θα έδινε 1,50; Οι μπουκ ωστόσο σπάνια κάνουν λάθος.

Στοίχημα

Ο ΠΑΟΚ είναι σαφώς πιο γεμάτος σαν ομάδα. Δεν έχασε παίκτες (σε αντίθεση με την ΑΕΚ) και ευελπιστεί ότι θα πάρει σημαντική βοήθεια από τις μεταγραφές. Εχει τον ίδιο προπονητή και συνεχίζει με τη δυναμική του περσινού δεύτερου γύρου. Δεν είναι τυχαίο ότι προηγείται καθαρά στα διαρκείας, έχοντας διαθέσει 18.000 κάρτες. Διοίκηση, κόσμος, προπονητής, ποδοσφαιριστές, είναι προσηλωμένοι στον στόχο του πρωταθλητισμού. Με όλες τις προοπτικές για να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ στην κορυφή ύστερα από 34 χρόνια να είναι θετικές. Και την ομάδα να δείχνει έτοιμη, βελτιωμένη και αποφασισμένη. Ας μην ξεχνάμε πως κατάφερε να χάσει μέσα από τα χέρια του το περσινό. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ έχασε βασικά στηρίγματα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν (κάτι που θα πρέπει να πούμε ότι δεν φάνηκε στα παιχνίδια με τη Σέλτικ). Αλλαξε προπονητή και ποντάρει να κερδίσει το στοίχημα με Μπογιέ, Πόνσε.

Μεταγραφές

Κι επειδή μιλάμε για ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει και μία άλλη σημαντική παράμετρος. Η αναμόρφωση του πίνακα των διαιτητών. Τα συν – πλην με τους διαιτητές, που μπήκαν και βγήκαν. Και τον ΠΑΟΚ να αποκτά σημαντική υπεροπλία. Σε σχέση με την ΑΕΚ που είχε σημαντικές απώλειες (Μάνταλος, Καλογερόπουλος, Αρετόπουλος, Στυλιαράς, Βάτσιος). Για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες. Στους Ερυθρόλευκους, που για πρώτη φορά ύστερα από επτά χρόνια δεν ξεκινάνε σαν πρωταθλητές, από την περσινή ομάδα δεν έμεινε σχεδόν τίποτα. Μόνο οι Φορτούνης (φωτογραφία πάνω), Ομάρ, Κούτρης διασώθηκαν. Το να φτιάξεις ένα ρόστερ από την αρχή με καινούργιο προπονητή που δουλεύει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα. Τα πρώτα δείγματα θετικά, χωρίς ακόμα να έχουν ενσωματωθεί οι σημαντικές μεταγραφές των Τοροσίδη, Νάτχο, Γκιγέρμε, Χασάν.

Σφήνα

Εκ διαμέτρου αντίθετη η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, που έχει σαν στόχο να αποφύγει τον υποβιβασμό. Με -6 βαθμούς, με ρόστερ που υστερεί εμφανώς σε ποιότητα, τους οργανωμένους στα κάγκελα και έδρα το αχανές Ολυμπιακό Στάδιο. Η πιο δύσκολη σεζόν της ιστορίας του. Τεράστιο το πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων, αφού οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο Δώνης είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Το γεγονός ότι τα εισιτήρια διαρκείας εκδόθηκαν στις αρχές της εβδομάδας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Με φιλοδοξίες επανήλθε στη μεγάλη κατηγορία ο Αρης ύστερα από τριετή απουσία. Το ρόστερ δείχνει φιλόδοξο, η φανέλα είναι βαριά κι ο στόχος είναι η Ευρώπη. Να μπει σφήνα δηλαδή ανάμεσα σε Ατρόμητο, Αστέρα που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία. Το ότι υποβιβάζονται τρεις δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μάχη της ουράς. Η πιάτσα βλέπει σαν πλέον αδύναμους κρίκους την τετράδα Απόλλωνα – ΟΦΗ – Λάρισας – Λαμίας.

Πρίγιοβιτς

Oι μπουκ βλέπουν ΠΑΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Για πρώτος σκόρερ Νο 1 φαβορί ο Πρίγιοβιτς (φωτογραφία κάτω) με απόδοση 1,65. Στη συνέχεια ακολουθεί ο Γκερέρο με 6,5. Για τις περισσότερες ασίστ Πέλκας και Φορτούνης είναι στο 7. Για την καλύτερη επίθεση ο ΠΑΟΚ στο 2,25 με τον Ολυμπιακό στο 2,85. Για την καλύτερη άμυνα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο 2,25.