Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της βιώνει η Τουρκία, καθώς η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της και το οικονομικό θαύμα των περασμένων ετών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γκρεμίζεται προκαλώντας σοβαρότατη ανησυχία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνείς επενδυτές. Η κυβέρνηση αναζητά σανίδες σωτηρίας στον μόνο τομέα που είναι ακόμη δυνατή, τον επικοινωνιακό, μέσα από φαρμακερές δηλώσεις εναντίον των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για οικονομικό πόλεμο, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.
Παράλληλα αναζητά και δοκιμάζει κινήσεις που θα δείξουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο μπορεί να αντιμετωπίσει την «οικονομική επίθεση», αλλά και να παραγάγει έργο, ώστε να αντισταθμίσει τους κλυδωνισμούς.
Ηδη από τις 3 Αυγούστου, ο τούρκος πρόεδρος παρουσιάζοντας το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών δράσης της κυβέρνησής του εστίασε ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι προετοιμασίες στο λιμάνι της Αττάλειας για την κάθοδο του υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανου «Fatih» (Πορθητής) για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ομως πόσο πιθανό είναι να προχωρήσουν τελικά τα τουρκικά πλοία σε γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζοντας την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Λευκωσίας σε αυτήν την περίπτωση; Θα πρέπει να περιμένει κανείς αντίδραση από τις ΗΠΑ και σε τι επίπεδο;
Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Θ. Μάζης σχολιάζει στα «ΝΕΑ»: «Υπό το κράτος της παρούσης καταστάσεως των αμερικανοτουρκικών σχέσεων είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεωρήσω ότι μία τέτοια απόπειρα της Τουρκίας, δηλαδή η προσπάθεια παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΑΟΖ της Κύπρου, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα για την τουρκική πλευρά. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πούμε ότι προϊόντος του χρόνου και διαπιστουμένων των εξελίξεων στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας θα πρέπει να επανέλθουμε στην εξέταση του ερωτήματος αυτού».
Την ίδια στιγμή επισημαίνει όσον αφορά την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Θεωρώ ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει επιλέξει ολισθηρά οδό στις σχέσεις της με τη Δύση, η οποία την οδηγεί σε λανθασμένη πολιτική εκβιασμών εναντίον των συλλογικών συστημάτων ασφαλείας της Δύσης και της προβολής ισχύος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεπώς στο πλαίσιο αυτής της λανθασμένης πολιτικής η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί ζητήματα και στο Αιγαίο και στη Θράκη και στα Σκόπια και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην Κύπρο…».
Πεπεισμένος ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει την εξαγγελία της για γεωτρήσεις με τον «Πορθητή» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρώην διευθυντής της κυπριακής εφημερίδας «Χαραυγή» και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. «Προφανώς η Τουρκία θα υλοποιήσει την εξαγγελία της και θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις με τον “Πορθητή”. Θεωρώ όμως ότι η Τουρκία για να κάνει βήματα πρέπει να έχει μία λογικοφανή δικαιολογία και με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ θα ενεργήσει μέσα σε περιοχές, που θα προβάλλει αυτή την ανυπόστατη δικαιολογία, ότι δηλαδή πρόκειται για ΑΟΖ του ψευδοκράτους. Ανάλογα με την πορεία των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα είναι και οι ενέργειες της. Είτε θα τις κλιμακώσει είτε θα τις περιορίσει στο βαθμό που να μην προκαλέσουν ζημιές για την ίδια».
Οσον αφορά τα περιθώρια αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κατσουρίδης σημειώνει ότι αυτό που μπορεί να κάνει η Λευκωσία «είναι να διαμαρτυρηθεί προς κάθε κατεύθυνση και να διασφαλίσει με τις συνεργαζόμενες εταιρείες ότι το δικό της ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει εξαγγείλει θα προχωρήσει. Βέβαια το πάνω χέρι το έχουν οι εταιρείες οι οποίες θα ενεργήσουν όχι μόνο με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα αλλά και με τις οδηγίες των χωρών από τις οποίες προέρχονται…».