Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την επιλογή νέου προσώπου που θα αναλάβει τα ηνία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η θητεία της Ντανιέλ Νουί ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και η αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Σάρον Ντόνερι είναι η μόνη μέχρι στιγμής που έχει επιβεβαιώσει πως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η Ντόνερι είναι ήδη επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΚΤ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και έχει συνεργαστεί στενά με τη Νουί. Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρουν ακόμη ως πιθανούς υποψηφίους την αντιπρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας Ελίσα Φερέιρα. Ως πιθανοί υποψήφιοι φέρονται ακόμη τρεις Ιταλοί, ο Αντρεα Ενρια που έχει διατελέσει στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ο Ιγκνάσιο Αντζελόνι που έχει θητεύσει στην ΕΚΤ και ο Φάμπιο Πανέτα που είναι μέλος του εποπτικού μηχανισμού τραπεζών της Ιταλίας.

Σε αντίθεση με άλλες θέσεις θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ, οι υποψήφιοι για τον SSM πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι το ενδιαφέρον τους και όχι οι κυβερνήσεις τους. Επίσης πηγές ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ότι η ΕΚΤ θα προτιμούσε να μπει στη θέση αυτή γυναίκα.

Η επιλογή αναμένεται ότι θα γίνει με οικονομικά αλλά και με πολιτικά κριτήρια, αφού στόχος είναι να μοιραστούν πρόσωπα διαφόρων εθνικοτήτων σε διαφορετικές τέτοιες θέσεις. Εάν η Ντόνερι επικρατήσει, για παράδειγμα, θα μειωθούν οι πιθανότητες για τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν να διεκδικήσει μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ όταν θα αποχωρήσει από αυτό τον Μάιο ο επικεφαλής οικονομολόγος, ο Βέλγος Πέτερ Πράετ.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Οι Γερμανοί φέρεται πλέον από την πλευρά τους ότι διεκδικούν πλέον την προεδρία της Κομισιόν καθώς η θητεία του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ λήγει τον Οκτώβριο του 2019. Ερωτηματικό παραμένει επίσης ποιος θα διαδεχτεί τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει το ίδιο διάστημα που λήγει και του Γιούνκερ.

Εάν η Γερμανία κερδίσει την Κομισιόν, θεωρείται δύσκολο να μπει Γερμανός και στη θέση του προέδρου της ΕΚΤ. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ως επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της ΕΚΤ προβαλλόταν ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν.

Στα τέλη του 2019 ολοκληρώνεται επίσης και η θητεία του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, του Γάλλου Μπενουά Κερέ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ντράγκι.

Επίσης ολοκληρώνεται η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ιταλού Αντόνιο Ταγιάνι.