Ο Αύγουστος τελειώνει, η πρώτη μεταμνημονιακή λυπητερή έρχεται. Η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα ηχήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα. Πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που θα αναρτηθούν στον προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet. Για σχεδόν 1 εκατ. φορολογουμένους το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών, με τον έξτρα φόρο να υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.
Την ίδια ώρα που τα νοικοκυριά ανεβαίνουν τον γολγοθά των φόρων, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχολογίας, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη της τα μηνύματα – προειδοποιήσεις που στέλνουν οι δανειστές.
Ο ΣΟΛΤΣ. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο ακόμη και για αυξήσεις στα εισοδήματα χιλιάδων εργαζομένων αλλά και για μη περικοπή των συντάξεων, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» διαμηνύει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες με τους εταίρους και πιστωτές, «ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα». Μάλιστα, ο Ολαφ Σολτς υπογράμμισε ότι δεν συμμετέχει σε «εικασίες» αναφορικά με το ενδεχόμενο αναβολής του νέου γύρου περικοπών στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 προειδοποιώντας να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρόλο του ΔΝΤ στον μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.
Ωστόσο η Εφη Αχτσιόγλου ενισχύοντας το κυβερνητικό αφήγημα υποστηρίζει ότι «το τέλος των Μνημονίων σηματοδοτεί την ανάκτηση της ελευθερίας στην επιλογή, τη διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής». Σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, περιγράφοντας το νέο, μεταμνημονιακό τοπίο για τους εργαζομένους, αναφέρεται στα επόμενα βήματα για την πλήρη επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Κοινό «διά ταύτα» των δηλώσεων Αχτσιόγλου, το γεγονός ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».
ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Στο φλέγον μέτωπο της περικοπής των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «στο τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουμε στις θέσεις μας», ενώ «πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί».
Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της αλήθειας για τους συνταξιούχους θα έρθει τον Οκτώβριο, όταν θα οριστικοποιηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 και θα έχει προηγηθεί η πρώτη μεταμνημονιακή κάθοδος των δανειστών. Νωρίτερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συνταξιούχοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος ακινήτων θα μας συνοδεύει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019.
Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων αναμένεται από μέρα σε μέρα και το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.
Ο φετινός φόρος ακινήτων υπολογίστηκε με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν με στόχο να σβήσουν οι επιβαρύνσεις για τις λαϊκές περιοχές αλλά και τους κατέχοντες χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία.
Ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί με βάση:
1. Τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου.
2. Τις αλλαγές στην κλίμακα του κύριου φόρου, όπου διευρύνθηκε το πρώτο κλιμάκιο από τα 500 στα 550 ευρώ και το τρίτο κλιμάκιο από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ.
3. Το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου. Το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ, με το όφελος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πιάνονται στην τσιμπίδα του συμπληρωματικού φόρου να είναι μόλις 50 ευρώ.
ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. Από τον συνδυασμό των αλλαγών προκύπτει ότι:
– Σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν αυξήσεις από μερικά ευρώ έως και μερικές εκατοντάδες ευρώ. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε περιοχές κοντά σε υποδομές, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας, αλλά και στην καρδιά της πρωτεύουσας όπου το φαινόμενο Airbnb έχει ανεβάσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων.
– Περίπου 4,2 εκατ. ιδιοκτήτες δεν θα δουν καμία μεταβολή στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Μάλιστα, πολλοί που είδαν να μειώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν και φέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό γιατί η μείωση που έγινε στην τιμή ζώνης δεν ήταν αρκετή για να οδηγήσει και σε αλλαγή του συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.
– Περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε πολύ ακριβές περιοχές (π.χ. Εκάλη, Ψυχικό, Φιλοθέη).