Την κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016) αναμένουν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου καθώς το κόμμα του έχει επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει ένα εντελώς νέο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Εκτός από την αξιωματική αντιπολίτευση, την κατάργηση του νόμου έχουν ζητήσει τα εργατικά συνδικάτα, οι επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς κ.ά. Με τον νόμο Κατρούγκαλου επιβλήθηκαν 21 μειώσεις στις συντάξεις και στα επιδόματα που επιβάρυναν με 10 δισ. ευρώ τους συνταξιούχους, ενώ προβλέπεται νέος κύκλος περικοπών από το 2019. Η σημαντικότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμη εκδοθεί (συζητήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο) και αναμένεται το επόμενο διάστημα. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν συνολικά γίνει 23 προσφυγές κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), με τον οποίο καθορίστηκε ο νέος τρόπος ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ, καθώς και οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Ομοσπονδίες. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει φορείς και οργανώσεις πολιτών, μεταξύ των οποίων ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ενώσεις απόστρατων αξιωματικών κ.λπ., οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ο ασφαλιστικός νόμος. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων άσκησε προσφυγή κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών Αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντάς τη δραματικά). Παράλληλα στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ τον προηγούμενο Απρίλιο δικαιώθηκαν – με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά – οι κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο, κρίνοντας αντισυνταγματική:
Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Τα 21 ψαλίδια. Ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε συνολικά 21 μειώσεις που οδήγησαν – συγκριτικά με το 2014 – σε περικοπή των κύριων συντάξεων από 35% έως 40% και των επικουρικών κατά 44%. Τα βασικότερα μέτρα αφορούν:
Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και – για πρώτη φορά – επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.
Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι την 1/1/2022. Τα νέα όρια 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη (Ν. 4336/2015).
Κατάργηση του ορίου κατώτατης σύνταξης.
Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων και περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά.
Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά 1 ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για το 2016-2018 και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2019-2022, επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής μέχρι τις 31/12/2019. Το 2020 η δαπάνη μηδενίζεται.
Ψαλίδισμα των συντάξεων χηρείας.
Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών.
Μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας.
Μείωση σε ποσοστό 60% του ποσού της σύνταξης κύριας και επικουρικής των δικαιούχων οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και 100% στους δικαιούχους που απασχολούνται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.
Αλλαγή στη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολουμένων και αγροτών.
Οι συντάξεις που εκδίδονται από τις 12-5-2016 και μετά, σύμφωνα με τον Νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 35%-40% σε σχέση με το 2014.
Περικοπή τμήματος της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι 18% και επιπλέον περικοπή οικογενειακών επιδομάτων από 1/1/2019.
Καταβολή συντάξεων
30 Αυγούστου: καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου του ΙΚΑ
30 Αυγούστου: καταβολή προσωρινών συντάξεων Σεπτεμβρίου Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
30 Αυγούστου: καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου του ΝΑΤ.
3 Σεπτεμβρίου: καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου του ΟΑΕΕ.
3 Σεπτεμβρίου: καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου του ΟΓΑ.
4 Σεπτεμβρίου: καταβολή επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου από το ΕΤΕΑΕΠ
Τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2018 την Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018.