Δικαίωση αναζητούν οι συγγενείς των 96 θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και οι πυρόπληκτοι, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η κατάθεση μηνύσεων ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της έρευνας συνεχίζονται από τα αστυνομικά τμήματα και το Λιμεναρχείο της Ραφήνας οι καταθέσεις συγγενών των θυμάτων.

Δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής, τέσσερις πανεπιστημιακοί στρέφονται εναντίον όλων των φορέων που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης – δηλαδή, κατά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του λιμενάρχη Ραφήνας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, παρά τις δεκάδες κλήσεις που έκαναν στο Λιμεναρχείο, καθώς είχαν εγκλωβιστεί σε παραλία, όλες αγνοήθηκαν, ενώ επιπλέον κάνουν λόγο για λάθος χειρισμούς του λιμενάρχη θέτοντας σε κίνδυνο τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους στις ακτές. Τελικά, όπως οι ίδιοι περιγράφουν, έπειτα από οκτώ ώρες αγωνίας τους περισυνέλεξε ένα μικρό ιδιωτικό πλοιάριο. Στο μεταξύ, στην κατάθεσή της η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά, φέρεται ότι έκανε λόγο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση». Παράλληλα επέρριψε – όπως άλλωστε αναφέρεται και στη μήνυση που κατέθεσε – σοβαρές ευθύνες στους υπουργούς που προΐστανται των υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με την πυρκαγιά, δηλαδή Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία.

Πριν την τηλεοπτική σύσκεψη

Στην κυβέρνηση ήξεραν για νεκρούς και το έκρυψαν

Εκθετη είναι η κυβέρνηση σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν την τραγική Δευτέρα της 23ης Ιουλίου, καθώς τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν το σχέδιο συγκάλυψης των νεκρών κατά την τηλεοπτική σύσκεψη του Συντονιστικού λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Τα όσα είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο συμβάντων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) – ότι δηλαδή στις 9.33 μ.μ. το Κέντρο είχε ειδοποιηθεί από το ΕΚΑΒ για την ύπαρξη νεκρού στον Νέο Βουτζά και 45 λεπτά αργότερα για δεύτερο νεκρό στην ίδια περιοχή – έρχονται να επιβεβαιώσουν τις έγγραφες αναφορές στελεχών της Αστυνομίας, που αποτελούν αδιαμφισβήτητα στοιχεία για το ότι υπήρξε νωρίς ενημέρωση των κυβερνητικών παραγόντων. Εκείνα που γνώριζαν αλλά αποσιώπησαν τεχνηέντως μπροστά στις κάμερες, καθώς τα στελέχη επιδόθηκαν σε ένα αφήγημα εφησυχασμού, έχει καταγγείλει και ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος.

Ο ίδιος, ξεδιπλώνοντας λεπτό προς λεπτό όσα εκτυλίχθηκαν την τραγική εκείνη νύχτα, επισήμανε τις επόμενες ημέρες της φονικής πυρκαγιάς ότι τα ασθενοφόρα «τους πρώτους τέσσερις νεκρούς τους παραλάβαμε από τις 21.50 μέχρι τις 22.30».

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναγκάστηκε στις αρχές Αυγούστου, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη επέμεναν στην προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, να δημοσιεύσει φωτογραφία-ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι η πρώτη σορός είχε ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο περίπου μία ώρα πριν από την τηλεοπτική σύσκεψη.

Χειροπέδες στον εμπρηστή της Εύβοιας

Επειτα από έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Πυρκαγιών συνελήφθη χθες το πρωί 32χρονος κάτοικος της περιοχής Σταυρού και όπως προέκυψε είναι ο δράστης εννέα δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν από τις αρχές του καλοκαιριού, από τον περασμένο Ιούνιο, στην περιοχή του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων. Ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται ότι είπε πως άναβε τις φωτιές με αναπτήρα και έφευγε. Για τα κίνητρα των εμπρησμών δεν έδωσε σαφή εξήγηση, αλλά είπε ότι είχε προβλήματα με τους συγχωριανούς του επειδή τον κορόιδευαν. Ο 32χρονος είναι ο δράστης και του μεγάλου εμπρησμού ο οποίος έγινε στις 12 Αυγούστου στη θέση Αλωνάκι.