Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι και τις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές, επέδειξε μια έντονη δράση και παρέμβαση. Για παράδειγμα, κορυφαία στελέχη του, όπως η Αλέκα Παπαρήγα, ήταν στο συμβάν της τραγωδίας ενώ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνέβαλαν με υλική συμπαράσταση για τους πληγέντες με τρόφιμα και άλλα.

Αυτό βεβαίως δεν απέτρεψε τον Περισσό να μιλήσει από την πρώτη στιγμή πολιτικά, να αναδείξει τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και να προτείνει μέτρα ανακούφισης για τον κόσμο. Σήμερα, όλη η παραπάνω στάση του ΚΚΕ θα συνοψισθεί στη συγκέντρωση που έχει προγραμματισθεί στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία της Νέας Μάκρης και στην ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού». Θα ακολουθήσουν μάλιστα παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.

Η συγκέντρωση, όπως σημειώνουν στελέχη του ΚΚΕ, έρχεται ως κορύφωση μιας μεγάλης κινητοποίησης του κόμματος για τα ζητήματα των πυρκαγιών και για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των πολιτών. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα οι οργανώσεις του ΚΚΕ διακινούσαν και δισέλιδο φυλλάδιο όπου αναδείκνυαν και ευθύνες και προτάσεις, αφού ο Περισσός εκτιμά ότι η όλη καταστροφή πέραν των κυβερνητικών ευθυνών είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που υποβαθμίζει τη δασοπροστασία, την πυρόσβεση, που εμπορευματοποιεί τη γη και που δεν έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας.

«Να μην περάσει ο αποπροσανατολισμός που αποδίδει την καταστροφή πότε στην “κλιματική αλλαγή”, πότε στην “κακιά στιγμή”, πότε στην “ατομική ευθύνη”, για να μείνει στο απυρόβλητο η εμπρηστική πολιτική» αναφέρει το ΚΚΕ και αιτείται την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων με αποζημιώσεις 100%.