Προ των πυλών είναι και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά την εκλογή όμως του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, και οι αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν το αργότερο εντός των προσεχών δύο – τριών ημερών. Η μετακίνηση, όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις επικείμενες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος φέρεται να παραμένει στο Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει κεντρικό ρόλο, όπως και ο Σκουρλέτης, στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει στην προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος και ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που εκτός απροόπτου θα είναι ο διάδοχος του Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Κεντρικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι με τον ανασχηματισμό που θα κάνει να μεταδώσει το μήνυμα της ενότητας και να μη διαταράξει εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες, επί της ουσίας να κάνει επανεκκίνηση η κυβέρνησή του, η οποία επλήγη καίρια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Παράλληλα, με το νέο σχήμα θέλει να δείξει σε τμήμα των ψηφοφόρων ότι γίνεται πράξη η συμμαχία και προχωρεί η συμπόρευση με δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ο απερχόμενος γραμματέας Πάνος Ρήγας θα συμμετάσχει στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ η επιλογή να μετακινηθεί ο Παππάς στο υπουργείο Εσωτερικών (ίσως με υφυπουργό τον Παύλο Πολάκη) έχει τη σημασία της καθώς είναι ο αρμόδιος υπουργός επί των εκλογών, ενώ παράλληλα ο Τσίπρας ξεπερνά και το πρόβλημα που υπάρχει με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που δεν επιθυμεί να τον δει ως υπουργό αρμόδιο για τις επενδύσεις.

Ο Τσακαλώτος παραμένει αμετακίνητος στο πόστο του, όπως βεβαίως και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης.

ΜΕΝΕΙ Η ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ. Στη θέση του υπουργού Εργασίας θα μείνει οριστικά η Εφη Αχτσιόγλου. Επίσης, λόγω και των εξελίξεων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (δημοψήφισμα στα τέλη του Σεπτεμβρίου στη γειτονική χώρα), θα παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών. Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χώρο της Κεντροαριστεράς θα σηματοδοτηθεί με κινήσεις, όπως π.χ. της αξιοποίησης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ίσως και της Λούκας Κατσέλη, ενώ εσχάτως ετέθη στο τραπέζι και το όνομα του πρώην υπουργού, καθηγητή της Νομικής Αθηνών, Χάρη Παμπούκη.

Θα υπάρξει επάνοδος στο Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Φίλη και του Νίκου Ξυδάκη και σίγουρα είσοδος στην κυβέρνηση νέων προσώπων, όπως π.χ. του Κώστα Ζαχαριάδη, της Ράνιας Σβίγγου, του Κώστα Στάικου κ.ά., και αναβάθμιση κάποιων εκ των Αλέξη Χαρίτση (συζητείται ακόμα να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο Επενδύσεων και να το αναλάβει), Λευτέρη Κρέτσου (ίσως πάρει τη θέση του Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής), Δημήτρη Λιάκου, Κώστα Στρατή (ίσως υπουργός Πολιτισμού στη θέση της Λύδιας Κονιόρδου), Νάσου Ηλιόπουλου, Γιώργου Βασιλειάδη και Δημήτρη Παπαγιαννάκου. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα αναλάβει το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την ευθύνη του οποίου είχε ο Σκουρλέτης, μετά την προ εικοσαημέρου παραίτηση του Νίκου Τόσκα, αν και ακούγεται έντονα ο Βασίλης Μαστρογιάννης.

Ερωτηματικό είναι τι θα γίνει και εάν αποδεχθούν να συμμετάσχουν πρόσωπα – οι πληροφορίες αναφέρουν ένα ή δύο – από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Μάλιστα, γίνεται λόγος για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κώστα Μίχαλο, τη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα που φέρεται αρνητική και έναν πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή της γενιάς των 50άρηδων (ακούγεται το όνομα του Χρήστου Ζώη).