Εσωκομματική εκλογή νέου γραμματέα χωρίς «μαγειρεία» και ισχυρή δόση εσωκομματικής ίντριγκας δεν υπήρξε από τη Μεταπολίτευση και μετά σε όλα τα κόμματα εξουσίας, τόσο στην Κεντροαριστερά όσο και στην Κεντροδεξιά, πόσω μάλλον και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κομματική Ιθάκη, η θέση του γραμματέα αποτέλεσε μέχρι και χθες αργά το βράδυ ένα είδος ιερού δισκοπότηρου για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κυρίαρχη ήταν η εσωκομματική διελκυστίνδα με ποικίλων μορφών έριδες που ξέφευγαν από τα όρια της καλής νοούμενης συντροφικότητας. Το εσωκομματικό παρασκήνιο ήταν ιδιαίτερα έντονο, οι υπόγειες αψιμαχίες ήταν αρκετές, ενώ τα συντροφικά μαχαιρώματα κυριαρχούσαν για το πρόσωπο που θα εκλεγεί γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγες ώρες πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξελίχθηκαν πολλές παρτίδες σκάκι για γερά νεύρα. Εξάλλου, ο ρόλος του νέου γραμματέα του κόμματος είναι κομβικός για τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για τις εκλογές και ο Τσίπρας κλήθηκε να κρατήσει ισορροπίες.

Στο επίκεντρο επί πάρα πολλές ημέρες ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ένα πρόσωπο για το οποίο εκτυλίχθηκε μια ιδιαίτερα έντονη εσωκομματική αναμέτρηση. Γύρω του σχηματίστηκαν ευρύτερες εσωκομματικές συμμαχίες, ενώ συνασπίστηκαν απέναντι και πρόσωπα με διαφορετική εσωκομματική προσέγγιση, όπως από την ομάδα των προεδρικών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ, ο Σκουρλέτης σχεδόν «κλείδωσε» και επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός επέστρεφε εκεί που ήταν πριν δύο εβδομάδες, όταν είχε προτείνει τη θέση του γραμματέα στον υπουργό Εσωτερικών.

Η μετακίνηση Σκουρλέτη από την Πλατεία Κλαυθμώνος στην Κουμουνδούρου φέρεται ότι μπήκε με ένταση στο τραπέζι των εσωκομματικών συζητήσεων το πρωί της Κυριακής. Επειτα μακρά ζύμωση για να διαμορφωθεί το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Σκουρλέτης, προς το μεσημέρι επήλθε συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, αν και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ πολλά έχουν αλλάξει κυριολεκτικά στο… παρά ένα.

Ολα τα βλέμματα λοιπόν είναι στραμμένα σήμερα το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια συνολική πολιτική τοποθέτηση, αλλά και θα ανακοινώσει και το όνομα του νέου γραμματέα.

Για να φθάσουμε όμως στην επιλογή Σκουρλέτη, που αναμφίβολα δίνει ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και κύρος στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Εσωτερικών έτυχε και στήριξης σημαντικών εσωκομματικών ονομάτων, ενώ δεν είναι και αρνητικά πάρα πολλά στελέχη της ομάδας των 53+ που ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, η υποψηφιότητα Σκουρλέτη ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του βουλευτή και πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, οι οποίοι έκριναν ως ενδεδειγμένη λύση τον υπουργό Εσωτερικών να διαδεχθεί τον νυν γραμματέα Πάνο Ρήγα. Και αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του τρεις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές), ενώ πρέπει το κόμμα να κινητοποιηθεί, καθώς, όχι με ευθύνη του Ρήγα, έχει προσβληθεί σε μεγάλο βαθμό από τον ιό του κυβερνητισμού και είναι εν υπνώσει.

Η ΣΥΝΑΞΗ. Εντός του Σαββατοκύριακου έγινε και σύναξη των προεδρικών, όπου εξετάστηκε η στάση τους στην ΚΕ για το θέμα του γραμματέα και αποτυπώθηκε η άποψη ότι θα στηριχθεί η επιλογή Τσίπρα, όποια και να είναι αυτή. Βέβαια, οι προεδρικοί είχαν έως και πριν από μία ημέρα ως επιλογή την υποψηφιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, καθώς έβλεπαν όταν εξελίσσεται έντονο παρασκηνιακό παιχνίδι.

Μάλιστα, κάποια στιγμή άρχισαν να συζητούνται και άλλα ονόματα, κυρίως από τη νεότερη γενιά, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου που έχουν διατελέσει γραμματείς της Νεολαίας του κόμματος και γενικά συνομιλούν με όλες τις τάσεις, αν και ανήκουν στην ομάδα των προεδρικών. Παράλληλα, από κάποιον κύκλο ετέθη αργά το βράδυ του Σαββάτου, και ενώ η λύση Σκουρλέτη κέρδισε έδαφος, το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση.

Με βάση τον προγραμματισμό που υπήρχε έως αργά χθες το βράδυ, ο νέος γραμματέας, εκτός απρόοπτου, θα εκλεγεί σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕ και επί της ουσίας θα επιταχύνει και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που τοποθετείται είτε αύριο, είτε το πιθανότερο την Τετάρτη.

Το κρίσιμο για τον Πρωθυπουργό είναι στην ψηφοφορία της ΚΕ να μην καταγραφεί μεγάλος αριθμός λευκών, ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα της αποδοχής του νέου γραμματέα από όλες τις τάσεις. Και αυτό διότι ο Τσίπρας επιθυμεί στον δρόμο προς τις εκλογές να πάει με ενωτική εικόνα και να μην εμφανιστεί το κόμμα διχασμένο σε μια κεντρική επιλογή του ίδιου.