Απόψε στις 20.30 ο «Προμηθέας δεσμώτης» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, αφού πρώτα είχε παρουσιαστεί στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου (3 και 4 Αυγούστου), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο Νίκος Καραθάνος, που πήρε τη θέση του Δημήτρη Καταλειφού, όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη διανομή χωρίς διευκρινίσεις. Η Μάρθα Φριντζήλα θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον «ευνοημένη» από την τύχη, καθώς ανήκει στους έλληνες καλλιτέχνες που μπορούν να δείξουν τη δουλειά τους χωρίς να αντιπαλεύουν κάθε τόσο με τις συνθήκες της κρίσης, ειδικά στην τελευταία τριετία. Και πέρυσι, άλλωστε, συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών με τις «Βάκχες», μια παράσταση για το Λύκειο Επιδαύρου την οποία παρουσίασε ως «μουσικό θεραπευτικό δρώμενο που ενώνει την “οργιαστική” ροκ με τους αφρικανικούς ρυθμούς και τους αραβικούς μουσικούς δρόμους» (η φαντασία είναι όλη του συντάκτη στο δελτίο Τύπου). Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Λυκείου.

Ο ούριος άνεμος συνεχίζεται και στη λίστα των θεατρικών επιχορηγήσεων που ανακοινώθηκε στις αρχές Αυγούστου από το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτήν, λοιπόν, επιχορηγούνται συνολικά 81 θίασοι με το συνολικό ποσό του 1.315.0000 ευρώ (ποσό αυξημένο σε σχέση με το περσινό 1.005.000 ευρώ). Ενας από αυτούς είναι η AMKE Δρόμος με δέντρα, με συνιδρυτές τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Βασίλη Μαντζούκη, ο οποίος θα παρουσιάσει τον «Κάιν» του Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, ύστερα από την επιχορήγηση των 25.000 ευρώ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ. Ικανοποιημένη, ωστόσο, θα πρέπει να νιώθει και επειδή το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, το οποίο διευθύνει καλλιτεχνικά, εντάχθηκε στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε πέρυσι το υπουργείο Πολιτισμού κερδίζοντας την επιχορήγηση των 30.000 ευρώ. Οι άλλοι φορείς που συμμετέχουν είναι το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Λύκειο Επιδαύρου και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ενώ πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψε πρόσφατα και το Φεστιβάλ Φιλίππων. Γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για το «κράμα» δύο κρατικών φορέων που κουβαλούν μεγάλη ιστορία με άλλους «περιφερειακούς» και τον μοναδικό που ανήκει σε ιδιώτες. Ερωτήματα, έτσι κι αλλιώς, έχει προκαλέσει και η επιχορήγηση του Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος με το ποσό των 100.000 ευρώ την περασμένη άνοιξη. Το υπουργείο Πολιτισμού αντί να στηρίξει απευθείας τον φορέα, επιχορήγησε τον Δήμο Ελευσίνας, υπό την αίρεση ότι τα χρήματα πρέπει να δοθούν στο Αττικό Σχολείο «με σκοπό την ανάδειξη της έρευνας και την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα», σύμφωνα με το έγγραφο που αναρτήθηκε στη Διαύγεια (27/12/17). Λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: συνιδρύτρια του Αττικού Σχολείου το 2012 είναι η αδελφή της Μάρθας Φριντζήλα, Νικολέτα. Από τις 14 Ιουλίου 2017 η τελευταία προσελήφθη στο γραφείο της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου ως μετακλητή σύμβουλος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (λύεται αυτοδικαίως με την αποχώρηση της υπουργού).