Ο σεσημασμένος για τη δηκτικότητα, αλλά και τον μισογυνισμό του Οσκαρ Ουάιλντ είχε πει «μην εμπιστεύεστε ποτέ μια γυναίκα που αποκαλύπτει την ηλικία της, διότι τότε είναι ικανή για όλα» και είχε απόλυτο δίκιο…

Τέσσερις μήνες προτού σαρανταρίσει η Εβίνα Μάλτση είναι ικανή όχι μονάχα να στέκεται στις επάλξεις της Εθνικής μπάσκετ γυναικών, αλλά και να καταβροχθίζει με ακόρεστη αδηφαγία όλα τα ρεκόρ, ακόμη και της κατηγορίας unisex!

Το Σάββατο, η γεννημένη στη Γουμένισσα του Κιλκίς ηγουμένη του ελληνικού μπάσκετ έγινε η πρώτη (που φαντάζομαι κιόλας πως θα παραμείνει και η μοναδική) η οποία ξεπέρασε τους 3.000 πόντους, αλλά παράλληλα είναι και η τρίτη σκόρερ όλων των εποχών, ανδρών τε και γυναικών!

Από πάνω της σε αυτή την περίοπτη λίστα βρίσκονται μόνον ο Δράκος και ο Γκάνγκστερ: στην κορυφή κατοικοεδρεύει ο Παναγιώτης Γιαννάκης με 5.301 πόντους σε 351 αγώνες (μέσος όρος 15,1), ακολουθεί ο Νίκος Γκάλης με 5.129 σε 168 (30,5) και στην τρίτη θέση φιγουράρει η κατά κόσμον Ευανθία, η οποία χρειάζεται άλλα τρία ματς για να προσπεράσει τη Σοφία Κλιγκοπούλου (210) και να ρεμβάζει από την κορυφή και στις συμμετοχές.

Παρασάγγας απέχουν όχι μονάχα η Σαρέγκου και η Παπαηλία, αλλά και ο (πατέρας της συμπαίκτριας της Μαριέλλας) Φασούλας, ο Χριστοδούλου – η θηλυκή έκδοση του οποίου θεωρείται και μάλιστα η ίδια νιώθει κολακευμένη από αυτή την αντιπαραβολή – ο Κορωναίος και ο συχωρεμένος ο Κολοκυθάς!

Η Εβίνα είναι ένα τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ. Ενα διαχρονικό σύμβολο και ένα παράδειγμα προς μίμηση για την αγάπη, την αφοσίωση, το πάθος και την καρδιά της οποίας η ίδια θεωρεί ως ατμομηχανή το μυαλό, εξού και το λατινογενές τατουάζ που κοσμεί τη μέσα μεριά του αριστερού αγκώνα της «est omnia in mente», o μεθερμηνευόμενον, «όλα βρίσκονται στο μυαλό».