Και το όνομα αυτού, Γιάννης Μπουζούκης. Γεννηθείς το 1988, από το 2012 στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Αριστεροπόδαρος κι αυτό το ξέρει πολύ καλά από χθες το βράδυ ο Ζίβκοβιτς. Δεν ήταν όμως μόνο ο πιτσιρικάς με το καψούλι στο 69′ που έλαμψε στην Ξάνθη. Ηταν η εξαιρετική (τηρουμένων των αναλογιών) εμφάνιση του Παναθηναϊκού. Μια ομάδα με οκτώ Ελληνες, που μπήκε στο γήπεδο και έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής. Με τους γηπεδούχους να έχουν την πρώτη τελική στο 62′, όταν οι Πράσινοι μετρούσαν εννιά. Λεπτομέρεια: Ο Παναθηναϊκός εκτός έδρας πέρυσι (με σαφώς καλύτερο ρόστερ) ήταν για γέλια. Ετρωγε τέσσερα γκολ από τη Λαμία. Εκανε την πρώτη νίκη μακριά από τη Λεωφόρο στις 19 Φεβρουαρίου, την 22η αγωνιστική. Εξαιρετική εμφάνιση μιας ομάδας που υστερεί εμφανώς σε ποιότητα, αλλά ξεχείλιζε από αγωνιστικότητα, έχοντας ταυτόχρονα οργάνωση και σχέδιο. Τα εύσημα στον Γιώργο Δώνη (φωτογραφία πάνω).

Βούλα

Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό που έχει πει ο ποιητής: «Οσο υπάρχει τράπουλα θα βγαίνουνε ρηγάδες κι όσο υπάρχουν δάσκαλοι θα βγαίνουν μαθητάδες». Βγήκανε από τον πίνακα διαιτητών Μάνταλος, Καλογερόπουλος , Αρετόπουλος, Στυλιαράς, Βάτσιος και οι βοηθοί Ποντίκης, Τουμπακάρης. Και τι έγινε; Με το καλημέρα στο πρωτάθλημα, εμφανίστηκε ο Αριστομένης Κουτσιαύτης. Με τον Πρίγιοβιτς να αρχίζει να πέφτει πριν έρθει σε επαφή μαζί του ο Παπαδόπουλος έδειξε την άσπρη βούλα, σχόλασε ο γάμος στο ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης. Οι δάσκαλοι στην προκειμένη περίπτωση είναι οι (ακριβοπληρωμένοι) Περέιρα, Κουκουλάκης, Τριτσώνης. Και από μαθητές, να φάνε κι οι κότες. Με Κομίνη τελείωσε πέρυσι το πρωτάθλημα στην Τούμπα, με Κομίνη στο Αγρίνιο και Κουτσιαύτη στην Τούμπα ξεκίνησε φέτος. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Πέρυσι ήταν ο ΠΑΟΚ που φώναζε για τον Κομίνη, φέτος είναι ο Αστέρας που φωνάζει για τον Κουτσιαύτη.

Κουβαρντάς

Θα μου πείτε τώρα, καλά καλά δεν άρχισε το πρωτάθλημα κι ασχολείσαι με τη διαιτησία; Και να θέλεις να την αφήσεις, δεν σ’ αφήνει αυτή. Ο Λουτσέσκου και ο Παντελίδης, άλλωστε, περισσότερο για τη διαιτησία μιλήσανε και λιγότερο για το παιχνίδι. Με τον Ρουμάνο μάλιστα να εμφανίζεται σφόδρα αδικημένος: «Καθαρό πέναλτι η ανατροπή του Πρίγιοβιτς, από μία κόκκινη Κώτσιρας και Ιγκλέσιας». Και γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο ωραίο το ποδόσφαιρο. Επειδή ο καθένας μπορεί να βλέπει την κάθε φάση όπως θέλει και να λέει ό,τι θέλει. Αυτό ίσως ξανασκέφτηκε το κυβερνητικό επιτελείο. Ο υπουργός Διαστήματος Νίκος Παππάς και ο κουβαρντάς Γιώργος Βασιλειάδης. Αμφότεροι είχαν εξαγγείλει και δεσμευθεί ότι το VAR τον Σεπτέμβριο θα είναι γεγονός. Θα μου πεις κι εσύ το πίστεψες; Τόσο αφελής είσαι; Ακόμα δεν έχεις πάρει χαμπάρι ότι για τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς 365 μέρες τον χρόνο έχει Πρωταπριλιά;

Ζόρικα

Ποιο είπανε και το κάνανε, για να βγουν αληθινοί με το VAR; Να το δούμε και αλλιώς όμως; Τι θα είχαμε να συζητάμε αν υπήρχε το VAR; Τίποτα. Με το μηχάνημα δεν γίνεται να τα βάλεις. Η φάση θα είχε τελειώσει με ελεύθερο τερματοφύλακα. Αυτό σκέφτηκαν Παππάς – Βασιλειάδης. Οτι το VAR θα χαλάσει τη σούπα. Ετσι ή αλλιώς, το ποδόσφαιρο που παίζεται δεν είναι άξιο λόγου. Αν σταματήσει και η φασαρία για τη διαιτησία, τι θα έχουνε να συζητάνε; Τίποτα. Μπήκε λοιπόν το VAR στο ράφι μαζί με τις λοιπές υποσχέσεις κι όλα καλά κι όλα ωραία. Ολα τα σφάζει κι όλα τα μαχαιρώνει ο Κουτσιαύτης. Χωρίς να μπορεί να τον αμφισβητήσει το μηχάνημα. Επειδή όμως παίχτηκε και ποδόσφαιρο, να πούμε καταρχήν ότι για τις ελληνικές ομάδες τα ενδιάμεσα ματς για το πρωτάθλημα, μετά και πριν από ευρωπαϊκή υποχρέωση είναι ζόρικα. Ειδικότερα όταν έχεις απέναντι τον Αστέρα. Μια ομάδα που ξέρει και να αμύνεται και να βγαίνει κάθετα στην κόντρα.

Ποιότητα

Οσο είχε ο ΠΑΟΚ βενζίνη στο ρεζερβουάρ, ήταν κυρίαρχος. Με την Τούμπα σχεδόν γεμάτη και αιχμή του δόρατος τον Ουάρντα έκλεισε τον Αστέρα στο μισό γήπεδο και έφτιαξε καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρει από το πρώτο ημιχρόνιο. Μετά το 1-0 και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να σβήνει. Ο Αστέρας να παίρνει θάρρος, να βγαίνει μπροστά και να απειλεί. Ηταν η κούραση, που έκανε τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Λουτσέσκου βαριά. Με αποτέλεσμα στο τέλος του ματς οι τελικές να είναι 11-10. Σαφώς πιο εύκολη η αποστολή της ΑΕΚ. Ο ΠΑΣ (και χωρίς τον Κόντε μάλιστα) δεν είναι Αστέρας. Νίκη στο ρελαντί με την ποιότητα του Λιβάγια (φωτογραφία κάτω) να κάνει τη διαφορά. Ο Κροάτης όταν είναι σε κέφια τέτοια ματς μπορεί και τα καθαρίζει μόνος του (από ένα δικό του γκολ και μία ασίστ έγινε το 2-0).

Ελπιδοφόρο το ντεμπούτο του Πονσέ. Με κίνηση στον χώρο, ξεμαρκάρισμα και καλές επαφές με την μπάλα.

Φανέλα

Λάρισα, Παναιτωλικός, Ξάνθη, ΟΦΗ, Λεβαδειακός. Και οι πέντε εμφανίστηκαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος χωρίς διαφήμιση στη φανέλα. Ατρόμητος, Απόλλωνας, διαφημίζουν τις εταιρείες των ιδιοκτητών τους. Για να γίνει κατανοητή η εμπορική αξία του προϊόντος που οι Παππάς – Βασιλειάδης κοστολόγησαν μέσω της ΕΡΤ 50 εκατομμύρια για την προσεχή διετία.