«Ο Σολτς θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα κέρδη τόκων» τιτλοφόρησε η «Μπιλντ» στην ιστοσελίδα της το δημοσίευμα για τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών στα «ΝΕΑ». «Ο Ολαφ Σολτς (SPD) διαβεβαίωσε την Ελλάδα ότι τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Αθήνα. Κανείς δεν θέλει να κερδίσει από την ελληνική κρίση, είπε ο Σολτς στην εφημερίδα της Αθήνας “ΤΑ ΝΕΑ”» έγραψε ειδικότερα η «Μπιλντ».

Στόχος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι όλα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών να επιστρέφονται ανά τακτά διαστήματα στο ελληνικό κράτος. «Στην ερώτηση της εφημερίδας, εάν το Βερολίνο είναι ο “κερδισμένος” της ελληνικής κρίσης χρέους, ο Σολτς απάντησε ότι στο ζήτημα αυτό φαίνεται να υπάρχει μια παρεξήγηση» σημείωσε το δημοσίευμα. Τα ομόλογα προέρχονταν από το πρόγραμμα SMP (Securities Market Programme) της ΕΚΤ για τη διάσωση χωρών της ευρωζώνης. Συνολικά τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ από τα επιτόκια ελληνικών ομολόγων φτάνουν σχεδόν τα 3,4 δισ. ευρώ, εξηγεί η εφημερίδα. Μέχρι το 2015 τα χρήματα αυτά εμβάζονταν μερικώς απευθείας στην Αθήνα, ένα μέρος είχε καταλήξει σε κλειστούς λογαριασμούς μέχρι την τελική αξιολόγηση. «Το 2015, όταν η αριστεροδεξιά κυβέρνηση της Αθήνας αντιστάθηκε στις μεταρρυθμίσεις, σταμάτησαν εν μέρει και οι πληρωμές. Οταν διαπιστωθεί επισήμως ότι πληρούνται όλοι οι όροι των διασωστών της Ελλάδας, θα καταβληθούν και τα λεφτά» κατέληξε το ίδιο δημοσίευμα.

Την είδηση για τη συνέντευξη Σολτς στα «ΝΕΑ» έδωσε το Σάββατο τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη γαλλική, γερμανική και αγγλική υπηρεσία του με τίτλο «Ο Σολτς θέλει να επιστρέψει η Μπούντεσμπανκ τα κέρδη τόκων στην Ελλάδα – Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνίες». Στο τηλεγράφημα του AFP στηρίχτηκαν και άλλα δημοσιεύματα. «Σολτς: Η Αθήνα θα πάρει δισεκατομμύρια από μας πίσω» τιτλοφόρησε το σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα της εφημερίδας του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ». Πρόσθεσε ότι «με αποδέκτη την Αθήνα, ο υπουργός είπε επίσης: “Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται”, αυτό είναι προϋπόθεση για να ανακτήσουν οι επενδυτές και επιχειρηματίες ξανά εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα».

«Περί κερδισμένων – πρόκειται για 2,9 δισ. ευρώ κέρδη – τόκων που ο Σολτς θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα» έγραψε χθες το περιοδικό «Focus» στην ιστοσελίδα του, παραπέμποντας στη συνέντευξη του Σολτς στα «ΝΕΑ». «Η Γερμανία ανήκε μέχρι το 2012 στους μεγαλύτερους αγοραστές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών, για την Μπούντεσμπανκ συγκεντρώθηκαν μέχρι τον Ιούνιο 2018 κέρδη 2,9 δισ. ευρώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.