Δύο πολυετείς καταδίκες – σε πρώτο βαθμό – για διαφορετικές υποθέσεις μετρά στο ποινικό του μητρώο ο επιχειρηματίας Αρης Φλώρος, η πρόσφατη αποφυλάκιση του οποίου προκάλεσε έντονες αναταράξεις σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο. Ο 39χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος εξέτινε 21 χρόνια κάθειρξη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Energa – Hellas Power, στήριξε το αίτημά του για αποφυλάκιση στο άρθρο 110Α του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο κρατούμενος που πάσχει από διαγνωσμένη αναπηρία άνω του 67% αποφυλακίζεται με όρους εφόσον έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του.
Με «οδηγό» τη συγκεκριμένη διάταξη και με την επίκληση ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ο Φλώρος κατάφερε να βρεθεί εκτός φυλακής. Ο κατηγορούμενος, κατά πληροφορίες, επικαλέστηκε κρίσεις επιληψίας αλλά και σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και προς ενίσχυση των ισχυρισμών του προσκόμισε – όπως ο νόμος ορίζει – και τα έγγραφα του αρμόδιου δημόσιου φορέα, τα οποία πιστοποιούν πως αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με την υγεία του.
Η πρώτη καταδίκη της 21 ετών κάθειρξης για τον Φλώρο ήρθε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού 256.521.323,96 ευρώ από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa – Hellas Power. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017, με το δικαστήριο να κρίνει ως ένοχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του ίδιου δικαστηρίου εκτός από τις καταδίκες κρίθηκε ότι θα πρέπει να αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο ποσό 52.206.263 ευρώ, το οποίο αποτελεί τον ΕΤΗΔΕ, δηλαδή το γνωστό ως «χαράτσι» στα ακίνητα, από το συνολικό ποσό των 120 εκατομμυρίων που έχει δεσμευθεί από τα ταμεία των δύο εταιρειών. Τέλος, το δικαστήριο είχε διατάξει να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν Δημόσιο και δήμοι.
Υπόθεση Αντωνόπουλου. Ωστόσο, η υπόθεση της Energa – Hellas Power δεν είναι η μόνη για την οποία ο 39χρονος επιχειρηματίας έχει κριθεί ένοχος από τη Δικαιοσύνη. Τον περασμένο Μάρτιο ο Φλώρος είχε κριθεί ένοχος από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών, αλλά με αναστολή, με τον ίδιο να αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Ως φυσικοί αυτουργοί της απόπειρας δολοφονίας είχαν κατηγορηθεί δύο Αλβανοί.
Ανακοίνωση – απάντηση. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την αποφυλάκισή του, προκαλώντας ακόμα και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ζήτησε το σχετικό βούλευμα, ο Φλώρος εξέδωσε χθες μια μακροσκελή ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρει ότι η επίμαχη απόφαση ελήφθη «από το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο κατ’ εφαρμογήν των σχετικών διατάξεων του νόμου (άρθρο 110 Α ΠΚ), αφού εξέτισα τον απαιτούμενο χρόνο σε σχέση με την ποινή που μου επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ενώ η έφεση που έχω ασκήσει δεν έχει ακόμη εκδικαστεί».
Οσον αφορά τα πρoβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, υποστηρίζει ότι «η λαϊκιστική ή μικρο-“πολιτική” εκμετάλλευσή τους προσβάλλει την αξία μου ως ανθρώπου, ο σεβασμός της οποίας συνιστά, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, υπέρτατη υποχρέωση της πολιτείας. Οσοι επικαλούνται το κράτος δικαίου, οφείλουν πρωτίστως να το σέβονται οι ίδιοι».