Με σίριαλ δίχως τέλος μοιάζει η υπόθεση της Folli Follie για την οποία οι αρμόδιες εποπτικές Αρχές της Κεφαλαιαγοράς κινήθηκαν με παροιμιώδη καθυστέρηση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθούν τόσο οι χιλιάδες μέτοχοι της εταιρείας, αλλά και να δεχτούν τεράστιο πλήγμα το κύρος και η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα όχι μόνο γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εντόπισε τα τεράστια κενά στα οικονομικά στοιχεία της εισηγμένης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά και γιατί χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένας μήνας μετά την αποκάλυψη τον Μάιο της σαθρής εικόνας, προκειμένου να κινήσει τις ελεγκτικές διαδικασίες.

Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, «στην υπόθεση που συγκλόνισε και συνεχίζει να ταλανίζει το Χρηματιστήριο οι απαντήσεις θα αργήσουν πολύ να έρθουν. Και το χειρότερο, δεν είναι κανείς σε θέση να εκτιμήσει πότε ο φάκελος θα κλείσει και ποιο είναι τελικά το ύψος της ζημιάς που υπέστησαν οι χιλιάδες μικρομέτοχοι και άλλοι επενδυτές». Οπως επίσης, σύμφωνα πάντα με όσα προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «πώς θα αποζημιωθούν και με τι κεφάλαια οι ομολογιούχοι και άλλοι επενδυτές».

Η δικαστική διερεύνηση της Folli Follie βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι καθυστερήσεις που προκύπτουν μεταθέτουν διαρκώς προς το μέλλον το ξετύλιγμα του κουβαριού… Και φυσικά τα πρόστιμα ύψους 4 εκατ. ευρώ που επέβαλε στις αρχές του μήνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους μεγαλομετόχους και άλλα φυσικά πρόσωπα για τις παραβάσεις που αφορούν δεν μπορούν να κουκουλώσουν την ανεπάρκεια και την ολιγωρία της στην προληπτική αλλά και την κατασταλτική αντιμετώπιση παρόμοιων υποθέσεων.

Με ρυθμούς χελώνας. Σε σχέση με τη μακρόσυρτη διαδικασία που διαβλέπουν παράγοντες της αγοράς να εκτυλίσσεται στην υπόθεση της Folli Follie, σύμφωνα με τα όσα διαπιστώνουν:

1. Είναι αμφίβολο αν έχει νόημα η διεξαγωγή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας για τις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να εγκριθούν οι ετήσιες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Κι αυτό, καθώς αν δεν ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει έλεγχοι των εταιρειών Alvarez and Marsal (δικανική αξιολόγηση των πλέον πρόσφατων οικονομικών καταστάσεων των ασιατικών θυγατρικών του Folli Follie Group) και Ernst and Young (ειδικός έλεγχος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση του 2017), δεν θα είναι εφικτό να αναμορφωθεί ο ισολογισμός της FF, που αποτελεί και το βασικό θέμα της ατζέντας της Γενικής Συνέλευσης της 10ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως πάντα επισημαίνουν καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς, ότι τα ευρήματα των ελέγχων των Alvarez and Marsal θα πρέπει να τα αξιοποιήσει η Ernst and Young. Οι πρώτες εταιρείες λέγεται ότι θα έχουν τελειώσει το έργο τους στο τέλος του μήνα και η δεύτερη αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Ετσι, η καθυστέρηση μοιάζει αναπόφευκτη.

2. Στις 12 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η προσφυγή της Folli Follie στο πτωχευτικό δίκαιο προκειμένου να πετύχει πλήρη προστασία από τις απαιτήσεις πιστωτών της. Η προαναφερόμενη καθυστέρηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα εμπόδια στη λήψη δικαστικής απόφασης κι αυτό επειδή η Deloitte που έχει προσληφθεί από τη FF δεν θα έχει τα επαρκή στοιχεία προκειμένου να παρουσιάσει στο δικαστήριο ορθό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

3. Η έρευνα της Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει εμπόδια. Οι εισαγγελείς χρειάζονται στοιχεία στη διερεύνηση των θεμάτων που αφορούν την καταστρατήγηση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, την εσωτερική πληροφόρηση, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη φοροδιαφυγή. Η δρομολόγηση των δικαστικών ερευνών εξαρτάται, σύμφωνα με πηγές, από τη συγκέντρωση των προαναφερόμενων ευρημάτων.

4Αλλά και οι ομαδικές αγωγές από ομολογιούχους της Folli Follie δύσκολα θα έχουν τύχη, τουλάχιστον άμεσα, όσο το παραπάνω σίριαλ μένει ανοικτό.