Η πρόταση Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, όπως την παρουσίασε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», προκάλεσε συνοφρυωμένα κεντροαριστερά βλέμματα. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, «πατάει» πάνω σε αντίστοιχη πρόταση που έκανε η Φώφη Γεννηματά από τις αρχές Ιουλίου. Τότε που η κυβέρνηση άρχισε να παίζει επικοινωνιακά με την πιθανότητα να μη μειωθούν οι συντάξεις, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σχετική τροπολογία καλώντας τόσο τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση να την υπερψηφίσουν αποτρέποντας τις μειώσεις. Λίγες μέρες μετά, η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση, η οποία βασίζεται στο ίδιο σκεπτικό – και όπως εξηγούν από το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί τον κορμό όσων εξήγγειλε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο» λένε από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας για το Κίνημα Αλλαγής, που προετοιμάζει με γοργούς ρυθμούς την παρουσία της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ, αλλά και την πολιτική εκδήλωση της 3ης Σεπτέμβρη. Και τα δύο αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ, που θα θέσει τη βάση της κεντροαριστερής στρατηγικής μέχρι τις εκλογές. Αναμένοντας τις πρώτες φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις, οι επιτελείς θέλουν να δώσουν βάρος στην αυτόνομη πορεία του χώρου, ο οποίος, όπως εξηγούν, μπορεί να αποτελέσει «παράγοντα σταθερότητας» για την επόμενη μέρα. Αν ο φορέας δείξει να σταθεροποιείται σε διψήφια ποσοστά, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντέξουν στην πόλωση του επόμενου διαστήματος. Πάντως, η ανταπόκριση των στελεχών από την περιφέρεια έχει ήδη υπάρξει θετική: ειδικά στις τριεδρικές περιφέρειες, όπου το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει έδρα, οι υποψήφιοι εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Σ’ αυτές βασίζουν, κατά κύριο λόγο, και την εκλογική τους στρατηγική, παρότι εκτιμούν πως οι εκλογές αργούν ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, θέλουν να έχουν οριστικοποιήσει τα ψηφοδέλτια μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στην πιθανότητα εκλογικού αιφνιδιασμού.

Παράλληλα, τα στελέχη του κόμματος δεν φαίνεται να ανησυχούν για τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς «προοδευτικά μέτωπα» εντός και εκτός τειχών. Παρότι, εξηγούν, αντίστοιχα προσκλητήρια προς την κεντροαριστερή βάση θα υπάρξουν ξανά ενόψει ΔΕΘ, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα πειστούν – αφενός γιατί ο διχαστικός του λόγος φανερώνει τις πραγματικές του προθέσεις και αφετέρου γιατί η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το προοδευτικό προφίλ του. Ακόμα και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς που ακούγονται για τον ανασχηματισμό που βρίσκεται προ των πυλών, είτε έχουν αποχωρήσει από τον χώρο είτε δεν συμμετείχαν καν στις διαδικασίες δημιουργίας του νέου φορέα.