Ενα από τα κεντρικά ζητήματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η οποία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Μαξίμου – που επιμένει να κινείται στη γραμμή των διχαστικών προκλήσεων, χαρακτηρίζοντας «ακροδεξιό» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι η περσινή συνταγή της ΝΔ στη ΔΕΘ, δηλαδή η απουσία παροχολογίας και η παρουσίαση του δικού της κοστολογημένου προγράμματος μαζί με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα, ήταν πετυχημένη και θα πρέπει να αποτελέσει τη μαγιά και για τη φετινή επίσκεψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 83η Εκθεση.

Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές στα «ΝΕΑ» ότι η ΝΔ, σε αντίθεση με το «κοφίνι ανεύθυνων υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα», δεν ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με «κανένα καλάθι», αλλά θα εξειδικεύσει το σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει και εκτενή αναφορά σε νόμους των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως σημειώνεται από την Πειραιώς, που δεν αφήνουν τη χώρα και την οικονομία να φύγουν προς τα εμπρός και θα πρέπει να καταργηθούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο νόμος Κατρούγκαλου. «Ο νόμος αυτός θα καταργηθεί. Οχι μόνον επειδή επέβαλε πρόσθετες άδικες μειώσεις στους συνταξιούχους. Αλλά, κυρίως, διότι η “λογική” του είναι τιμωρητική ως προς τους εργαζομένους» ήταν η προειδοποιητική βολή του προέδρου της ΝΔ προς την κυβέρνηση.

Στο επιτελείο της Πειραιώς επισημαίνουν παράλληλα ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον νόμο Κατρούγκαλου, και κυρίως η πρόθεσή του να τον καταργήσει όταν γίνει πρωθυπουργός, είναι πρόδηλο ότι ενόχλησε την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο – σημειώνεται – πως το Μαξίμου σχολίασε τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στα «ΝΕΑ», χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «εμπαθή, αλαζονικό, φίλο των ολιγαρχών και κυρίως ακροδεξιό».

Στην ίδια ανακοίνωση δε η κυβέρνηση στηλιτεύει ιδιαίτερα τα σχέδια της ΝΔ για την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως όταν μιλάει για νέο ασφαλιστικό νόμο, αυτό σημαίνει πως θα φέρει «απολύσεις, μειώσεις μισθών, ιδιωτική ασφάλιση και απορρύθμιση». Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος έστρεψε τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας (ΕΡΤ) πως με όσα λέει ανοίγει το παράθυρο στην ιδιωτική ασφάλιση.

Αξιολογώντας τις κυβερνητικές αντιδράσεις και κυρίως τις προσωπικές επιθέσεις προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς, στη ΝΔ προεξοφλούν ότι αυτή η τακτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ενταθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Οπως τονίζεται, η κυβέρνηση απέναντι στο πρόγραμμα και τα σχέδια της ΝΔ απαντάει ξανά με πόλωση και διχαστικό λόγο.